Last news in Fakti

10 Януари, 2021 12:10 2 363 31

Учени: Ваксината на BioNTech и Pfizer е надеждна и срещу мутиралия вирус

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Категорични изводи относно мутациите ще могат да се правят чак след няколко месеца

Учени: Ваксината на BioNTech и Pfizer е надеждна и срещу мутиралия вирус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Той е по-зарàзен и по-опасен – откритият първо във Великобритания нов щам на коронавируса. Според ново изследване, ваксината, поставяна и в България, осигурява защита срещу тази и други възможни мутации на вируса.

Колко опасни са новите мутации на коронавируса, които се появиха във Великобритания и Южна Африка, засега не може да се каже със сигурност. Известните до момента данни сочат, че най-опасното в британския вариант е по-бързото му разпространение. От събитията в Англия се вижда, че мутацията B.1.1.7 не е по-смъртоносна, но пък се разпространява с 50 до 70% по-бързо – това означава, че един човек предава вируса на много повече хора.

Опасността се подценява

На пръв поглед това не звучи драматично, но бързото нарастване на новите инфекции доведе британското здравеопазване до границата на неговите възможности. Вирусоложката Изабела Екерле, която завежда отдел „Инфекциозни заболявания“ в университетската клиника на Женева, смята, че опасността от новия вариант на вируса досега не е била взета достатъчно насериозно. „Отново се изчаква, докато стане прекалено късно, и отново се игнорира гласът на науката“, заяви тя.

В Германия и някои други държави вече бе открита въпросната мутация. В повечето случаи тя е пренесена от хора, които са пребивавали във Великобритания.

Репродукционното число R, което показва колко други хора заразява средно един инфектиран, в Германия в момента има стойност 1 – т.е. един човек заразява още един друг. Водещият германски вирусолог от клиниката „Шарите“ Кристиан Дростен предполага, че вариантът от Великобритания навярно има по-високо репродукционно число – навярно 1,5. Ако това наистина се докаже, би представлявало сериозен проблем, твърди Дростен. Според него, би трябвало внимателно да се наблюдава и другата мутация на вируса, която се появи в Южна Африка. Според някои американски експерти е възможно, тя да се окаже дори по-опасна от британската мутация.

Затова Дростен препоръчва да се тестват всички завръщащи се пътници от Южна Африка, което би могло да предотврати бързото разпространение на този вирусен вариант. Също като британския вариант, южноафриканската мутация, обозначена като 501.V2, демонстрира значителни отлики от първоначалния коронавирус – особено по отношение на протеиновата му обвивка. А именно тя играе централна роля за разпространението на вируса. Мутациите от Великобритания и Южна Африка улесняват достъпа на вируса до определени рецептори, поради което той става по-лесно прилепчив. Засега не може да се каже окончателно дали новите мутации са по-заразни и за децата.

Ваксината на BioNTech е ефективна срещу новия щам

Друг недостатъчно изяснен въпрос е дали използваните вече ваксини осигуряват защита и срещу новите мутации. Експерти от Американската служба за контрол над пандемиите обаче демонстрират оптимизъм, а в Германия вирусологът Кристиан Дростен заяви, че наистина може да успокои гражданите, които сега се тревожат относно този въпрос.

Още по-голямо успокоение внася едно научно изследване, проведено в САЩ. Изследователи от Pfizer и Тексаския университет са взели кръвни проби от 20 души, на които им е била поставена ваксината на BioNTech и Pfizer. Техните антитела успешно са блокирали мутациите на вируса, открити във Великобритания и Южна Африка, са установили учените. Още по-радостно е това, че ваксината е ефективна и срещу още 15 други възможни мутации на коронавируса, сочат резултатите от изследването. Засега те са публикувани само в интернет, където са достъпни само за учени, и все още не са проучени от независими експерти. Според Филип Дормицър от Pfizеr, ваксината съдържа частици от генетичния код на вируса, които лесно могат да бъдат подменяни с други.

До май ще знаем повече

Категорични изводи относно мутациите ще могат да се правят чак след няколко месеца. Според вирусолога Дростен, най-късно до месец май ще знаем значително повече за тези нови варианти на коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УЧЕНИ

    24 2 Отговор
    АМА ЗАКАЧЕНИ НА ТАЯ ХРАНИЛКА, КАКВО ДРУГО ДА КАЖАТ :)
  • 2 ФАКТИМЪЛЧАТ

    30 5 Отговор
    В CAЩ лeкaр e пoчинaл мaлкo пoвeчe oт двe ceдмици, cлeд кaтo e пoлучил вaкcинaтa нa Pfizеr/BiоNTесh, cъoбщaвa Cи Eн Eн, пoзoвaвaйки ce нa cъпругaтa му.
    Кaктo e рaзкaзaлa Хaйди Нeкeлмaн, 56-гoдишният ѝ cъпруг Грeгъри Мaйкъл e бил вaкcинирaн нa 18 дeкeмври и e пoчинaл 16 дни пo-къcнo.
    "Cпoрeд мeн cмърттa му e 100 прoцeнтa cвързaнa c вaкcинaтa. Нямa другo oбяcнeниe", изтъкнa Нeкeлмaн.
    В EC oдoбрихa вaкcинaтa нa Pfizеr-BiоNTесh
    Aгeнциятa издaдe прeпoръкa дa зaпoчнe имунизaциятa
    Пo думитe ѝ Мaйкъл e вoдeл aктивeн нaчин нa живoт, нe e пушил, caмo oт врeмe нa врeмe e кoнcумирaл aлкoхoл. Ocвeн тoвa при изcлeдвaнe нa cъcтoяниeтo нa здрaвeтo му у нeгo нe ca били oткрити никaкви зaбoлявaния. ИМА ДАННИ ОТ САЩ ЗА СМЪРТНИ СЛУЧАЙ ОТ ВАКСИНИРАНЕ С ПФАЙЗЕР.

    Коментиран от #8, #25

  • 3 Глупост

    20 2 Отговор
    след глупост ръсят Дойче....
  • 4 Признават

    31 3 Отговор
    Че не знаят нищо за новите мутации. Но със сигурност че ваксината помага и срещу тях. Интересно защо сега ваксинирани срещу covid се заразяват от него. Струва ми се че нищо не знаят. Но потокът на пари от ваксина трябва да продължи.
  • 5 пореден епизод

    25 3 Отговор
    Тече поредното бета изпитание на новата версия (.V2), че с първата не им хареса резултата.
  • 6 Диверсант

    31 2 Отговор
    Всички ваксини са безопасни, препоръчва ги лично Свети Петър 😁😁😁
  • 7 бай Дън

    19 2 Отговор
    ...ама разбира се,че е надеждна,и срещу вс видове рак също,срещу спин също,и срещу още НЕ родени щамове на ко-вид...така ли се хвърлят толкова труд и милярди евро на боклука...

    Коментиран от #18

  • 8 голям смях

    5 29 Отговор

    До коментар #2 от "ФАКТИМЪЛЧАТ":

    тия измишльотини една баба на пазара ли ти ги каза?

    до сега има 30 милиона вече ваксинирани, един умрял, то тоя е можело и кола да го блъсне

    процента е нищожен, но ти не си слагай ваксина, може да умреш с нея , без нея също обаче ще умреш така че избирай

    Коментиран от #12, #16

  • 9 Нов

    12 2 Отговор
    Споко ББ до април е поръчал само за елита. За раята от на Астра, хем евтина, хем не изпитана, хем неефективна. Като за лош материал.

    Коментиран от #28

  • 10 111

    10 2 Отговор
    Ваксинират вече по партийна ли ия... ВМРО, ГЕРБ... Кметове, общински хрантутници. За 1,2 линия НЯМА И НЯМА ДАИ ИМА.
  • 11 Артър Кларк

    21 3 Отговор
    тази ваксината е отрова за тялото и ума.
  • 12 Артър Кларк

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "голям смях":

    Еми то ведна няма да умрат, но до десет години ще започнат а да им излизат всякакви тумори,сърдечни проблеми и други болест.и тогава никой няма да каже това е от ваксината,но ще е точно от нея.
  • 13 Аз40🏴‍☠️

    19 2 Отговор
    ЛЪЖАТ! От над 60 г. не могат да измислят ваксина за коронавируси, но някак си магично го направиха за няколко месеца. Вече има и информация публично достъпна, че в Шотландия разработват корона-чипове, проверете, наричат ги covid-19 "smart patch".

    Коментиран от #14, #29

  • 14 Аз40🏴‍☠️

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Аз40🏴‍☠️":

    Можете да прочетете по темата в сайта на sciencefocus (точка ком). Малко поправка: разработва се в Уелс.
  • 15 High

    7 5 Отговор
    Абе щом евреите масово се ваксинират, значи по- скоро съм спокоен

    Коментиран от #17, #24

  • 16 БГ МАФИЯ В МС

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "голям смях":

    късоглед ГЕРБЕР СЛОЖИ СИ ОЧИЛАТА С 12 ДИОПТЪРА И ЩЕ ПРОЧЕТЕШ ИНФОРМАТОРА СИ ЕН ЕН. ВИЕ ОТ ГЕРБ ВСИТЕ СТЕ ЛЪЖЛИВИ, КЬОРАВИ И ПРОСТИ. БОЙКО ВИ Е ИЗБИРАЛ ПО ПРОСТОТИЯ. ДА СТЕ ПО-ПРОСТИ ОТ НЕГО. ББ АЗ СЪМ ПРОСТ И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ , ЗАТОВА СЕ РАЗБИРАМЕ. ФАКТ.
  • 17 яко ни лъжат

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "High":

    ЕВРЕЙТЕ СЕ ВАКСИНИРАТ МАСОВО СЪС СПУТНИК 5. ТАМ Е ВЪЗПРИЕТО И Е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА. ВНАСЯМЕ САМО НАЙ-ДОБРОТО. А В БГ ВНАСЯТ САМО НАЙ-БОКЛУКЧАВОТО.

    Коментиран от #21

  • 18 оня

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "бай Дън":

    Те не се хвърлят, а потъват в нечий джобове:))
  • 19 Сандо

    7 1 Отговор
    Нито ден без нова реклама!

    Коментиран от #27

  • 20 За 5 дена

    5 0 Отговор
    ли го разбраха това?
  • 21 Ами не

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "яко ни лъжат":

    Ваксинират се с Пфайзер закупено от държавата за по 30 кинта парчето, а в ЕС е по 18
  • 22 Да живее "Спутник 5" !

    2 3 Отговор
    Наш спасител и асвабадител. Да ги посрещнем със "Здравствуйте братушки ". Хлеб и сол си немаме.
  • 23 карамфила

    3 2 Отговор
    "Ваксината на BioNTech и Pfizer е надеждна и срещу мутиралия вирус".....Разбира се че е надежна и даже се препоръчва и срещу рак,спин и бъдещи мутации на корона вируса.Как да ви повярваме като като до сега всяка дума беше ЛЪЖА,не ви вярваме и ви нямаме доверие,пробваите на други морски свинчета като не забравяте "декларация за информираност".
  • 24 карамфила

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "High":

    Да,вярно евреите масово се ваксинират,но с КАКВО.Това където по телевизията го дават дали е така?Даже Натиняху го боднаха пред камерата,но с КАКВО?

    Коментиран от #26

  • 25 Тази новина я знаем отдавна.

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "ФАКТИМЪЛЧАТ":

    На няколко милиона ваксинирани може да има по 1 смъртен случай. Дали е 100%сигурно,че е от ваксината не се знае. Ама смъртността от/с ковид вече гони 1200 души на милион население в САЩ. И у нас също. И тези смъртни случаи в САЩ се увеличават с над 3 000 всеки ден от поне 10 дни в САЩ.
  • 26 Със същата ваксина, с която

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "карамфила":

    ваксинират и у нас. Купена обаче в много по-големи количества и на по-висока цена.За да са първи в света постигнали 65-70%ваксинирани. В Бахрейн със същата ваксинираха първо най-богатите, а после и другите също масово. Най-вероятно и английската кралица и мъжа ѝ са се ваксинирали с нея. Или с тази на АстраЗенека и Оксфорд. И ние сме поръчали най-много бройки от нея. Защото е по-евтина, не изисква съхранение на - 70°C,а и е от по-старите типове ваксини, които би трябвало да не предизвикват страхове от промяна на ДНК.
  • 27 А вие с антирекламата сте

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Сандо":

    много по-активни и крещящи по форумите. Ама не се впечатлявате от това. Пишат десетина (двайсет) души едно и също всеки ден. Само не ми е ясно какво си мислите, че постигате с пропагандата срещу ваксинирането. Удължаване на мерките с години може би? Това ли целите?
  • 28 Че те българите точно от скъпите

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Нов":

    на Phizer Biontech и от тази на Модерна най-много ги е страх. Че щяла в генома им да бръкне и да им увреди безценното ДНК. Има някои, които бленуват за Спутник, а тя е подобна на тази на АстраЗенека и Оксфорд. Ама няма да има скоро руска у нас. Русия не е в ЕС, а и количествата, които произвеждат на този етап са малки. Аз лично също бих предпочел тази на Phizer и Biontech, но скоро няма да ми дойде реда.
  • 29 Не им се е налагало да са толкова бързи.

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Аз40🏴‍☠️":

    Имало е само няколко много малки ендемични района през миналото столетие, с много малко смъртни случаи. И два по-сериозни през 2003 и 2014,но за щастие не са станали пандемични нито SARS-CoV-1,нито МЕRS. А сегашният SARS-CoV-2(ковид-19) е близък до първия SARS. Така, че по ваксина със сигурност се работи от 2003 година. Просто не са се наляли толкова пари и не се е бързало толкова тогава, защото за щастие до пандемия не се е стигнало. Около 780 души за починали тогава ако не ме лъже паметта. Не почти 2 милиона като сега(и то според официалната статистика). 100%са повече, защото в много държави има по-голямо нарастване на общата смъртност, отколкото е смъртността от/с ковид.
  • 30 Относно мутациите

    1 2 Отговор
    И английската и южноафриканската явно са по-опасни. В Англия всеки ден в последно време измират по над 1000 души. А в ЮАР по 450-600,но там е лято, което е доста обезпокоително. Лятото в цяла Европа общо имахме по 350-400 смъртни случаи на ден, а населението на Европа многократно надвишава това на ЮАР.
  • 31 Факт

    1 0 Отговор
    Само срещу глупостта не е полезна, защото ваксинираните няма да могат да живеят нормално поради глупостта че са си я сложили!