Last news in Fakti

12 Януари, 2021 13:58 2 460 34

Гърция предлага сертификат за ваксинация с цел улесняване пътуването в ЕС

  • гърция-
  • ваксина-
  • коронавирус

Според премиерът Мицотакис документът също така ще подтикне хората да се ваксинират

Гърция предлага сертификат за ваксинация с цел улесняване пътуването в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е изпратил писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което призовава за въвеждане на удостоверение за ваксинация с цел улесняване пътуването между страните членки на блока, съобщава в. "Катимерини", като се позовава на "Политико".

Според информацията на "Политико" гръцкото правителство предлага в писмото въвеждане на сертификат на ЕС за "улеснение на свободата на движение на хора, които са били ваксинирани срещу COVID-19", пише "Катимерини".

Спешно трябва да се постигне съгласие как трябва да бъде оформен сертификатът за ваксинация, така че да бъде приет от всички страни членки, посочва Мицотакис и изразява надежда този въпрос да бъде повдигнат на срещата на високо равнище на ЕС на 21 януари.

Гръцкият премиер посочва, че макар да звучи просто, опитът от изготвянето на общ формуляр за локализиране на пътници (PLF - Passenger Locator Form) е показал, че има спешна нужда от мобилизация на равнище ЕС за придвижване на въпроса, предава БТА.

Гръцкият премиер отбелязва, че възстановяването на свободата на движение е основен приоритет и това трябва да стане възможно най-скоро. Той уточнява, че Гърция няма да направи ваксините задължителни или ваксинирането да стане предварително условие за пътуване, но отбелязва, че хората, които са били ваксинирани, трябва да бъдат свободни да пътуват.

Според него сертификатът също така ще подтикне хората да се ваксинират.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 висок

    23 0 Отговор
    Хайде приготвяйте по 300-500 лв за ваксинация на частно! Стига с тези дребни 120 лв за ПисУар тест.

    Коментиран от #24

  • 2 Някой си

    64 0 Отговор
    Номер татуиран на ръката и газови камери ще има ли?
    Фашизъм през 21-ви век!
  • 3 К 1929

    64 0 Отговор
    Започна,нямаш сертификат и следват куп ограничения и забрани. Ковид фашизъм.

    Коментиран от #6

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    57 0 Отговор
    С този сертификат се Доказва,че явно целта на ваксината е друга!!Помислете,никой не знае Трайноста и,а ще дават сертификат!Явно смятат стадото за.......
  • 5 сПас

    45 2 Отговор
    Византиец нещо добро няма да измисли,освен поредната тъпотия. Толкова ограничения и лишения имаше за гърците а резултатите пак плачевни. Полза 0.

    Коментиран от #17

  • 6 Последния Софиянец

    26 2 Отговор

    До коментар #3 от "К 1929":

    За петстотин лева знам лилави дето ще ти извадят сертификат.
  • 7 естествен интелект

    24 0 Отговор
    Абе я направо ни чипирайте. Чип и антена на главата и всичко шест. Ще знаете в реално време кой с кого секс прави
  • 8 Християнин

    36 0 Отговор
    Сатаната влезе в действие ... евангелие от Йоан 13 и ще принуди бедни и богати малки и големи свободни и роби да си сложат белег на звяра на дясната ръка или челото и който откаже няма да може да купува и продава ... който е умен ще разбере ... тоя паспорт за вайсинката на бил гейтсчо първо ще бъде като здравей паспорт после апликация в телефона и после чип на дясната ръка или челото

    Коментиран от #10

  • 9 Бургазлия

    21 5 Отговор
    бОли ма патката! За 45 г не съм стъпвал в гръцко, а нямам никакво желание да променям това! Далеч по-важно ми е да мога да ходя до турция, а за гърция и еврог ейския съюз ми е през шнура! Не вярвам турците да си вкарат автогол с подобно изискване!
  • 10 question

    3 14 Отговор

    До коментар #8 от "Християнин":

    Добре, чел съм 13 глава от "Откровение", но мога ли да легна на леглото или отвън на пътя и да лежа и да откажа белега на Звяра и да седя и просто да чакам??????????????????? Ти това ли смяташ да правиш???????????????

    Коментиран от #13

  • 11 8дфс8ц8

    46 0 Отговор
    Така, така. Първо за пътуване в чужбина, после за междуградско пътуване, после изобщо за пътуване, после за излизане от дома и на края за погребение.
    Оказа се че конспиративните еории изобщо не са конспиративни и още по-малко теории.

    Коментиран от #22

  • 12 Маркирания

    38 1 Отговор
    В Испания вече се прави регистър на отказалите ваксина срещу коронавирус.
    В Ираел ще издават "Зелени паспорти" на ваксиниралите се, т.е. нещо като пропуск.
    А Гърция предлага сертификат за ваксинация.
    Това е политика, а не че хората го искат.
    Дребната шарка е 18 пъти по-заразна от КОВИД и многократно по-смъртоносна.Заразените бременни или абортират или раждат деца инвалиди.Но никой не е въвел имунизационни паспорти или регистър по този повод, и никой при работа с храни не изисква такъв документ.Помните ли чипирането? Ето тези паспорти и сертификати са чипирането. Чипирането е маркиране, както кучетата. Така ще маркират хората. Даже може след време маркировката да е подкожна и да се хваща с уред по разни поводи. И постепенно базата данни за маркирания ще набъбва. Ще станем като домашните животни в ЕС-задължително маркирани.И като гледам, нищо не можем да направим.
  • 13 8дццд99дц

    35 0 Отговор

    До коментар #10 от "question":

    Това което трябва да се прави се нарича СЪПРОТИВА. Особено добре би било съпротивата да е въоръжена.
  • 14 Вето

    24 0 Отговор
    Вето! То унгарците и чехите със сигурност ще отмахат вето, но нашата банкянска гугутка пак ще се наведе!
  • 15 Българи

    29 1 Отговор
    Кога ще се събудите и ще се усетите, че трябва да се напусне максимално бързо евросатанинския съюз! Няма нищо хубаво за обикновените хора, само далавера за властниците, които ще стават все по-богати и все по-несменяеми! Мислете!
  • 16 Псевдоним

    25 0 Отговор
    Мицотакис играе играта, която я играят т.нар. "патриоти" в нашето народно събрание - изпълнява мръсна поръчка.
  • 17 честен ционист

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "сПас":

    Мицотакиц е еврейн, а не византиец.
  • 18 QR Виза

    15 1 Отговор
    С този сертификат могат да отидат до тоалетната и да го употребят по предназнапение ! Гърците да не се и опитват да налагат фобиите и страха си на цяла Европа ! Да си седят по спититата и да си треперят !
  • 19 Потрес

    12 2 Отговор
    Мицо, такива изисквания може да има само и единствено когато има предостатъчно ваксини. Тогава който желае може да рискува и да реши случайно да посети вашата гръцка селяния. При толкова екзотични дестинации Гърция вече не е интересна! При вас гърците даже дрона не мога да си пусна както си искам. Така че, гърци, няма да имате туристи и тази година, а хотелиерите ще ти набият канчето Мицотаки!

    Коментиран от #25, #26

  • 20 😷😷😷

    15 0 Отговор
    Ваксинизъм ! Чиста проба !
  • 21 Ахахахх

    10 1 Отговор
    От цялото Средиземноморие Гърция е последното място, което ми идва като идея за почивка.
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "8дфс8ц8":

    Когато срещу нещо нямат Довод-властите казват:Конспиративни теории!Хубавото на всичко е ....Нещото ще пържи Яко-англосаксонския генотип!И пак ще се смеете за Морските и Конните народи...Може би сега по малко....
  • 23 ццц

    10 0 Отговор
    Не е възможно, нали това беше конспиративна теория?
  • 24 Що за простотии говориш?

    1 13 Отговор

    До коментар #1 от "висок":

    Няма как да има ваксинация на частно. То за "безплатно" (с пари от бюджета и ЕС внесени ваксини) засега няма достатъчно желаещи. Ако ще плащам за PCR-тестове при всяко излизане в чужбина и ще ме карантинират с дни за моя сметка на много места в Европа и по света бих предпочел ваксина естествено, ако тя ще ми спестява тези не толкова дребни неудобства. Предложението не е толкова лошо. Аз лично предпочитам да ме боцнат 2 пъти през 20 дни, отколкото да ми бъркат често с клечка в носа, за да ме тестват.И да седя в карантинни хотели дори след отрицателен PCR тест, направен в България. Защото много държави изискват и такъв направен на тяхна територия. Явно нямат доверие(и с право) на такива правени в държави, пълни с мошеници. Масово минаваха Дунав мост с фалшиви тестове. И ходиха лятото на плаж в Гърция с такива също. За хората, на които им се налага да пътуват често във връзка с бизнес или с цел туризъм това си е някакво решение без съмнение. Въпросът е да се разбере колко дълго предпазва евентуално ваксината. Все пак не може подобен сертификат за ваксинация да е безсрочен. Трябва да се знае за какъв срок се издава, да има някакво ниво на защита срещу фалшификация.
  • 25 До Гърция ходиш за мижави

    1 8 Отговор

    До коментар #19 от "Потрес":

    пари. А модерният Занзибар(част от любимата ви Танзания, където никой не прави тестове за коронавирус) скоро ще се превърне в развъдник на ковид-19.Като се има предвид наплива от руски туристи. Да не говорим, че за 7 дни плажче там ще платиш поне 5-6 пъти повече отколкото в Гърция, Турция. А да не мислиш, че в Индонезия само по 200 души на ден измират от ковид в момента. Със сигурност са в пъти повече, но нямат пари да тестват достатъчно. Така, че и Бали не е голяма опция.Ако въобще е отворен островът за туристи в момента. Там туристите бяха основно китайци и австралийци, а и Китай и Австралия налагат строги ограничения и карантини за всеки бил в чужбина и това няма скоро да се промени.
  • 26 Това не е изискване, а предложение

    1 14 Отговор

    До коментар #19 от "Потрес":

    само. На притежателите на такъв ваксинационен сертификат да не им бърникат по носовете за тест на всяко летище и да не ги карантинират. Така по някакъв начин ще почне полека лека да се възстановява и туристическия бранш. Ваксината (която и да е от одобрените за ползване) струва много по-малко от многократно тестване +карантиниране в карантинен хотел. Така, с нарастване на броят на ваксинираните ще има и повече полети, ще жив е туризмът и т. н. Преди 2 дни мой познат е летял от Виена до Варна с мизерно малък самолет, защото за 12 пътника е икономически супер не изгодно да лети Боинг. Каза, че изживяването е било най-кошмарното в живота му. Друсане, турбуленция, въздушни ями... Кошмар просто. А той по принцип лети поне по 6 - 7 пъти минимум годишно през последните 20 години. Така, че масовото ваксиниране ще доведе до възраждане на самолетните международни полети. В момента десетки авиокомпании и летища са пред фалит.

    Коментиран от #28

  • 27 АНОНИМЕН

    9 0 Отговор
    Почва се! Жените се бориха за равни права - получиха ги! Цветнокожите се бориха за равни права - също!
    Тая сегрегация/разделяне/ на основа "ваксиниран-неваксиниран";"с антитела-без антитела"; с ПЦР-без ПЦР"специфично за "короната" колко ли време ще устиска! Като знаем как излизат гърците на площада и затварят корабоплаването и всичко!? Те скоро не са обявявали държавен фалит, ама...?!
  • 28 АНОНИМЕН

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "Това не е изискване, а предложение":

    А тези с алергиите и автоимунните заболявания дето засега ваксините са им противопоказани какво!? На лешоядите?!

    Коментиран от #29

  • 29 И аз съм със заболяване на кръвта, при

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "АНОНИМЕН":

    което ваксинирането е противопоказно за съжаление.Иначе при първа възможност бих се ваксинирал. Аз не казвам да се забранява на неваксинирани да пътуват. Но не смятам за ненормално ваксинираните да имат малко по-голяма свобода. А хората с алергии и автоимунни заболявания ще се съобразяват с правилата, които ще действат за всички останали неваксинирани.В света в момента слагат вторите дози на първите няколко милиона ваксинирани. Те още нямат защита засега дори. Така че за подобни сертификати е още твърде рано. Може да се обсъждат, но до някакви общи решения в това направление скоро няма да се стигне.
  • 30 Бачо Киро

    10 1 Отговор
    Само да попитам - според коя логика няма да махате маските след ваксинация, защото все пак може да сте преносител, но пък няма да ви трябва тест при пътуване, понеже сте ваксинирани и ЗАТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТЕ ПРЕНОСИТЕЛ????? Така, ако може, някой от гениите управляващи да обясни защо при маските можело да си преносител, но при пътуването нямало проблем ...
  • 31 Кински

    2 1 Отговор
    Който иска на море в Гърция ,зелен паспорт.пак ще се върнат на мода зелените паспорти
  • 32 2021

    1 0 Отговор
    Тва ще ной търсения за фалшификация документ от тук нататък
  • 33 Азззззззззз

    3 0 Отговор
    Ако не излезем по площадите бавно ще ни унищожат.
  • 34 kara

    0 0 Отговор
    Тази тъпотия какъв срок ще има? Ще ми трябва ли сертификат че съм си изрязъл ноктите на краката?...