Last news in Fakti

29 Януари, 2021 12:42 2 761 21

Лондон отново е с крачка преднина! Великобритания одобрява четвърта ваксина срещу COVID-19

  • великобритания-
  • ваксина-
  • коронавирус

Повече от 15 000 доброволци участваха в третата фаза на изпитание на „Новавакс“ на възраст от 18 до 84 години, четвърт от които над 65 години

Лондон отново е с крачка преднина! Великобритания одобрява четвърта ваксина срещу COVID-19  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Великобритания до седмици се очаква да бъде одобрена четвърта ваксина срещу COVID-19, чиито изпитания показват, че тя е ефективна и срещу новия щам на вируса, открит в Югоизточна Англия.

Ако новата ваксина „Новавакс“ бъде одобрена от регулатора за лекарствата, през втората половина на годината могат да се очакват първите дози. Ваксината ще бъде произвеждана в Стоктън-он-Тийс и британското правителство вече поръча 60 милиона дози.

Повече от 15 000 доброволци участваха в третата фаза на изпитание на „Новавакс“ на възраст от 18 до 84 години, четвърт от които над 65 години.

Ефективността на ваксината се изчислява на 89,3 процента. В отделни тестове тя е показала и 60% процента ефективност срещу южноафриканския щам.

Министърът, отговарящ за масовото ваксиниране, Надим Захауи бе един от участниците в изпитанията. Във Великобритания вече са одобрени три ваксини - „Пфайзер/Бионтех“, „АстраЗенека/Оксфорд“ и „Модерна“.

Подобно на „АстраЗенека“ и „Новавакс“ не изисква специални условия и може да се съхранява в обикновен хладилник, а това означава и много по-лесно транспортиране и разпределение.

Използването на ваксината предвижда втората доза да се поставя три седмици след първата. Междувременно броят на ваксинираните с първа доза от вече използваните в страната ваксини достигна 7,5 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шотландски Боец

    3 0 Отговор
    Ние сме на ход..
  • 2 онзи

    6 3 Отговор
    Май Лондонското сити контролира ЕС.
  • 3 Д-р Менгеме

    11 0 Отговор
    Двете зловещи цивилизации - юдейската и британската, са на път сами да се затрият, чрез манията и масовото васиниране.... Има Господ и той си знае работата ')')
  • 4 700

    4 0 Отговор
    Нещо май на конвейра я подкараха, замириса на парички...)
  • 5 Опитвам

    7 2 Отговор
    Да си представя дали въобще нещо подобно е възможно в милата ни родина - примерно, БАН да тестват нова ваксина с 10 хиляди българи доброволци. Какъв протестен вой ще настане - престъпници, мошеници, за опитни мишки ни взеха,.... Затова ще сме все последните във всичко. Е, ама пък такива си се харесваме май.. И си казваме, че то си има и предимствата - така по-лесно се приемаме, златната среда. Абе каквото такова.

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Дени

    5 0 Отговор
    Там 8 милиона ваксинирани тук 40 хиляди разлика 200 пъти след това нямало разделение
  • 7 Летим на върховете

    0 0 Отговор
    на карантината.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    За последните 14дни средната вирусоносителност във Велика Британия е 34534 ,а починалите са-по 1222 джоновеца на ден..Ваксинирани са 4567268, или 7% от населението....Малък ефект засега от ваксините се показва при тях!Очаквам още утре да отидат на 4то място изпреварвайки Русия по брой вирусоносители...Не включвам Шотландия в данните.

    Коментиран от #11

  • 9 мародер

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Опитвам":

    Те до такава степен са дресирани че и на бесило да ги поканят пак ще отидат...
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Опитвам":

    Понеже заговорихте за бг-да ви дам поне данни,макар да е по подходящо за сравнение ,като население Турция.Бг-за последните 14 дена-6623 вирусоносители ,дневно-473 Българи са вирусоносители,починали са дневно по 41човека,ако не можете да ви го направя и в проценти спрямо Великата Британия с 4те ваксини...Слава богу в бг-чипирането върви по бавно..15879 човека ,или около 0,23%!За разлика от вас аз адмирирам бавното ваксиниране в бг!И двете ваксини американската и английската се оказват доста набързо ....произведени и ще претърпят промени в движение!
  • 11 Дамм...

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ако в източника на данните Ви пише "UK" (както е например във worldometers) или "GB", то Шотландия би трябвало да е включена в тях.

    Коментиран от #13

  • 12 Българин

    1 2 Отговор
    Ротшилда от Лондон го набута на ЕС.

    Коментиран от #16

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дамм...":

    не е включена,ако искате ще ви дам и отделно за Шотландия и общо после!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Дамм...

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не е нужно да ми ги давате, каквото ме интересува, си го намирам. Забележката беше принципна. GB включва Англия, Шотландия и Уелс. В състава на UK влизат първите три + Северна Ирландия.
  • 15 Дамм...

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Къде гледате данните?
  • 16 Циганин

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Набута го на себе си
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Включена е!!Благодаря моя грешка!

    Коментиран от #18, #19

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И Северна ирландия също!
  • 19 Дамм...

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Миналата седмица (когато Ви попитах какво разбирате под "Велика Британия") се опитах да Ви обърна внимание на разликата между Англия, Великобритания (GB) и Обединеното Кралство (UK) 😉 Понеже и тогава споменахте шотландците (а те влизат както в състава на GB, така и в този на UK), предположих, че имате предвид жителите на Северна Ирландия). Нищо. Днес го уточнихме.
  • 20 Аз40🏴‍☠️

    1 0 Отговор
    Това не е надпревара, не е състезание за плъхове (rat race). Поне не от наша страна. Това са си техни далавери/състезания, които умните наблюдават. Вече се разкриха, просто рекламата им трябва да тече, докато не закачат възможно най-голям брой клиенти. Хора, които нищо не подозират.
  • 21 Дъртият отива до 🚾

    0 0 Отговор
    Когато пърдиш гледай прозореца да е широко отворен така и при вируса проветрявайте проветряване му е майката.