Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 21:41 2 510 18

"За ваксинираните ограниченията не бива да отпадат. С едно изключение."

  • германия-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • ваксинирани-
  • пътуване-
  • европа-
  • органичения

Ограниченията, наложени заради пандемията, не бива да отпадат за онези, които са ваксинирани

"За ваксинираните ограниченията не бива да отпадат. С едно изключение." - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Възможно ли е в Германия да разхлабят мерките за онези, които се ваксинират? Това не би било добре, смятат от Етичния съвет. Преди да се стигне дотам, трябва да бъде доказано, че имунизираните не могат да заразяват други хора, казват експертите от Съвета. Със своята препоръка те вземат отношение по въпроса дали имунизацията срещу COVID-19 е основание за въвеждането на по-различни правила за ваксинираните.

Етичният съвет е на мнение, че и онези, които вече не са заразни, трябва да продължат да се придържат към правилата: спазване на дистанция и носене на предпазни маски. Членовете му аргументират позицията си така: разхлабването на мерките за ваксинираните би било възприето от една част от населението като несправедливо. А това може да подкопае солидарността на гражданите и тяхната готовност да спазват правилата, както и да постави под въпрос противопандемичните мерки като цяло. Ограниченията трябва да бъдат снети за всички едновременно, гласи позицията на Етичния съвет.

Изключения само за старческите домове?

Радикални ограничения на социалния и икономическия живот в страната обаче са оправдани само дотогава, докато тежко болните от COVID-19 продължават да са сериозна заплаха за претоварване на здравната система. Когато основната цел на имунизациите бъде постигната, тези ограничения вече няма да бъдат оправдани - както от етична, така и от правна гледна точка, подчертават от Съвета.

Затова едновременно с отслабването на риска от претоварване на здравната система ограниченията трябва стъпка по стъпка да бъдат отменяни. Като мерило за това експертите предлагат да се използват данните за броя на хоспитализираните пациенти, както и този на тежките случаи на болестта и на смъртните случаи.

Изключения са мислими само за обитателите на домовете за възрастни и за хора с физически увреждания. В препоръката на Етичния съвет се казва, че в тези заведения може да бъде отменена например забраната за излизане и за посещения или за контактуване с други настанени в тези домове.

А концерти и други мероприятия?

Членовете на Етичния съвет все пак са склонни да се даде известна свобода на действие на някои частни компании, предлагащи определени услуги. Така например организаторите на мероприятия поначало трябва да са "свободни сами да решават на кого да предлагат услугите си". Това включва също и принципната възможност да правят разлика между имунизирани и неимунизирани клиенти, което на практика означава, че все пак ваксинираните могат да бъдат третирани различно от онези, които не са имунизирани срещу COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 1 Отговор
    Чудя се, защо ако искат да ни изтребят просто не го направят ?

    Коментиран от #3, #6, #16

  • 2 нашия

    14 0 Отговор
    а такаа ...набиийте си го пък ще видим кво да ви правим после-ама не чакайте никакъв .гювеч'
  • 3 Сънчо

    3 16 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Събуди си спри да сънуваш никой не иска да те изтребва нали трябва да работиш за??????
  • 4 Майна

    26 2 Отговор
    ТЕЗИ НЕНОРМАЛНИЦИ ЗА КАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ ГОВОРЯТ ? НАИСТИНА ГИ МИСЛИХ ЗА ПО УМНИ ТЕЗИ ГЛОБАЛИСТИ...ВСЯКА СТРАТЕГИЯ ИМА И СЛАБО МЯСТО...АМА ТЕ ЯВНО СА ПЛАНИРАЛИ КАТО СА СИ МИСЛИЛИ, ЧЕ СМЕ ТЕХНИЯ ХОЛИВУД....БОЛНИ, ДЕГРАДИРАЛИ МОЗЪЦИ, НЯМА ДА СТАНЕ!
  • 5 СПРЕТЕ СЕ БЕ МАЛОУМНИЦИ

    29 2 Отговор
    ЕЙИИИИ ДОЛНАНАПАСТ БЕ. ВИДЯХА ЧЕ ПЛАНЪТ ЗА МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ СЕ ПРОВАЛИ ХОРАТА МАСОВО СЕ ДЪРПАТ И СЕГА СЕ ЧУДЯТ ОТ КЪДЕ КАКВИ НОВОЗВРАЗЕНИ ДА ИЗКАРАТ ОЩЕ КАКВИ ЩАМОВЕ И КАКВИ МУТАЦИИ....
  • 6 нашия

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    много работа се отваря изведнъж-по полека на етапи ще стане
  • 7 Искам ,искам.....

    13 1 Отговор
    пак да си идвам по два пъти в България годишно и да пийваме с приятели.
  • 8 Доброжелател.

    12 5 Отговор
    Тука е пълно с болни мозъци на които неможе да помогне нито ваксина нито лекарство.

    Коментиран от #10

  • 9 Ахахах

    23 0 Отговор
    Тези съвсем изперкаха! Тази държава вече не може да бъде пример за подражание!
  • 10 нашия

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Доброжелател.":

    къде е това тука-уточни се
  • 11 Dре

    19 0 Отговор
    Когато хвърлят някой от този съвет от покрива на Райхстага всичко ще разрешат.
  • 12 За ГЕРМАНКА

    5 1 Отговор
    Ваксината е дълга и черна Африканска
  • 13 Брат

    20 0 Отговор
    Ами значи няма да се ваксинирам. Мислех си да го направя, въпреки негативните мнения на хората, ама няма!!! За чий да ми бият отрова, като после ще е пак същата простотия? Така или иначе ограниченията ще останат, значи няма никакъв смисълх

    Коментиран от #14

  • 14 Сестра

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Брат":

    Съгласна с мнението ти.
  • 15 Натовски пилот

    6 0 Отговор
    Зареждаме самолетите с новия щам.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Антигерб

    12 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: трябва да бъде доказано, че имунизираните не могат да заразяват други хора

    Имунизирани не значи ли че са придобили имунитет, а щом са придобили имунитет не значи ли че организма ти се справя с вируса преди да е влязал в организма ти и да почне да се размножава то е преди да се разболееш. Та като вируса не се размножава ти как ще изхвърлиш капки с вируси с които да заразиш други хора.

    Май много им хареса на някои да държат народа под ключ
  • 18 😷😷😷

    9 1 Отговор
    Дрън, дрън "права, етика", замазване на очи, а всъщност "Швеция и Дания пък обявиха, че вече разработват дигитален ваксинационен сертификат" Ваксинизмът иде, идат й "жълтите звездии", а после всички знаем, какво следва !