Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 09:50 1 491 8

Берлин заделя 9 млрд. евро за закупуване на COVID ваксини за европейците

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • германия

Всички държави членки на ЕС се съгласиха да набавят ваксини съгласно съвместния план на блока, опитвайки се да избегнат надпревара между тях, която би могла да оставят по-бедните страни с по-малко дози

Берлин заделя 9 млрд. евро за закупуване на COVID ваксини за европейците  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия планира да похарчи близо 9 милиарда евро тази година, за да помогне за осигуряването на до 635,1 милиона дози на ваксини срещу COVID-19 както за своето население, така и за другите държави членки на ЕС, показва документ на немското финансово министерство, видян от агенция Ройтерс.

Забавянето на процеса на ваксинация в ЕС и опасенията относно новите варианти на коронавирус затрудняват Берлин и други европейски правителства да облекчат наложените пандемични ограничения и доведе до известно напрежение между Брюксел и Берлин.

Заместник финансовият министър на Германия Бетина Хагедорн предлага на германските депутати в писмо, че те трябва да одобрят искане на министъра на здравеопазването Йенс Шпан за допълнителни 6,22 милиарда евро за закупуване на повече ваксинационни дози, се посочва в документа, за който съобщава Ройтерс.

Това е повече от два път над сумата от 2,66 млрд. евро, която вече беше предвидена за тази цел в бюджета за 2021 година.

Плановете за допълнителни разходи идват, след като финансовият министър Олаф Шолц заяви пред Би Би Си през уикенда, че е ядосан, че миналата година на европейско ниво не са поръчани повече ваксини срещу COVID-19, докато председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен поднови защитата на вече договорените количества на коронавирусни ваксини.

Източник от германската управляваща коалиция каза пред Ройтерс, че се очаква бюджетната комисия на Долната камара на парламента (Бундестага) да одобри в сряда допълнителните разходи за 6,22 млрд. евро.

"За федералното правителство получаването на ваксини срещу COVID-19 е от основно значение за овладяването на пандемията", посочва Бетина Хагедорн в писмото до немските депутати.

"Освен това се изисква широко портфолио от ваксини, така че Германия да разполага с ефективни ваксини в достатъчни дози за различните групи от населението, също така в случай, че не всички ваксини са одобрени“, добави тя.

Министерството на здравеопазването ще използва общите средства от 8,89 млрд. евро, за да закупи до 635,1 милиона дози ваксини като част от съвместния план на Европейския съюз за обществени поръчки и националните усилия на Берлин за осигуряване на допълнителни ваксинационни дози, се казва в документа.

Всички държави членки на ЕС се съгласиха да набавят ваксини съгласно съвместния план на блока, опитвайки се да избегнат надпревара между тях, която би могла да оставят по-бедните страни с по-малко дози.

Говорител на германското министерство на здравеопазването заяви, че Берлин ще използва 456 милиона евро от общо 8,89 млрд. евро за набавяне на дози ваксини в двустранни споразумения с компаниите-производителки. "Лъвският дял" ще бъде използван като част от общия план на ЕС за обществени поръчки.

Съгласно споразумението с ЕС, страните членки нямат право да водят паралелни разговори и да подписват странични сделки с производители на ваксини, които преговарят с Европейския съюз, напомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    6 0 Отговор
    А ЗА АФРИКАНЦИТЕ ?......ХЪХЪХЪ.....
  • 2 ЪРП

    8 1 Отговор
    ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ- ИСТИНСКАТА ЧУМА ПОКОСИЛА УНИЩОЖИТЕЛНО БЪЛГАРИТЕ......И

    БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ....

    БЪЛГАРСКАТА ИМКОНОМИКА.....

    БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ.....

    БЪЛГАРСКИЯТ СУВЕРЕНИТЕТ......

    БЪЛГАРКАТА СОЦИАЛНА СИСТЕМА.....

    ТЕ СА ИСТИНСКАТА ЧУМА ОТГОВОРНА ЗА СМЪРТТА НА НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ТЕЖКО БОЛНИ ХРОНИЧНО И РАКОВО БОЛНИ, БЪЛГАРИ НА КОИТО ИМ БЕШЕ ЗАБРАНЕНО БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ И ОПЕРАТИВНА НАМЕСА!!!!!!!!!

    ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ ГИ УБИХА C ЦEЛ ДA НАПОМПАТ СТАТИСТИКАТА С РЕАЛНО УМРЕЛИ OТ ТЕХНИТЕ УМИШЛЕНИ УМЪРТВЯВAЩИ ДЕЙСТВИЯ !!!!!!!!!!!!

    ТOВA БEШE ДЪРЖAВEН ГEНOЦИД НAД ТEЖКO БOЛНИТE ПРИЧИНEН OТ УМИШЛEНO И ЦEЛEНACOЧEНИ УМЪРТВЯВAНИЯ НA CЛAБИТE И БOЛНИ БЪЛГAРИ........ГEНOЦИД КAТO OТ ЛAГEРИТE НA CМЪРТТA!!!!!!!!

    ЧУМИИИИИИИИИИИИ!!!!!
  • 3 Пацо

    5 0 Отговор
    И ние ще си вземем още ваксини за незнайно колко пари и с незнайна ефикасност. И няма да си слагаме масово и ще чакаме вируса да си отиде сам.
  • 4 нашия

    4 0 Отговор
    много висок данък са им определили шефовете на тия германци-то в Европата няма толкова хора колкото се готвят да купят-смятам че трябва да им намалят рекета -не е честно и германците семейства хранят
  • 5 1234

    2 2 Отговор
    Ала бала , скапания ЕС няма собствена ваксина, ще се молят като просяци на Русия и Китай. Колонийте ще получат на пфайзер едва когато сащ се пренасити. След това даже ще ни карат насила да я купуваме
  • 6 Антигерб

    4 0 Отговор
    Хайде бе и там се очертава голямо крадене - ЕС след Брекзит е към 450 милиона а само Германия ще поръчала 635 милиона дози - защо ли? Как пък Германия ще поръча ваксини и за други държави след като нямат право да водят паралелни преговори.

    Новата далавера на ЕНП са ваксините - милиони и милиарди евро ще бъдат "усвоени" в близкото бъдеще.
  • 7 ха ха ха

    0 0 Отговор
    Жалко за париците... ще се ваксинирам у шестък 😜
  • 8 Аз40🏴‍☠️

    1 0 Отговор
    Защо мислите, че се закупуват такива количества, защото ще е винаги "доброволно"? Като спрат услугите на овчелюдието и сами ще се изядат по улиците за ваксините зомбитата.