Last news in Fakti

28 Февруари, 2021 14:21 1 900 14

Европа продължава да се бори с коронавируса

  • европа-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • борба-
  • мерки

Редица държави затягат мерките

Европа продължава да се бори с коронавируса - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Редица страни продължават да затягат рестриктивните мерки, наложени като противодействие на разпространението на Covid-19. Сред тях са Чехия, Словакия, Полша и в 5 от 20-те региона на Италия, където се отчита ръст на нови инфекции. Министерството на образованието на Турция отложи преминаването към присъствени занятия в училище на учениците, планирано за 1 март. До второ нареждане турските ученици в големите градове ще продължат да учат дистанционно, припомня БНР. Чешкото чешкото правителство одобри поредица от строги нови ограничения върху придвижването през следващите три седмици и затягане на разпоредбите за магазините и училищата.

От понеделник до 28 март хората ще могат да се придвижват само в рамките на жилищния им район, с изключение на „пътувания по основателни причини“. Затварят детските градини и училищата за деца със специални потребности, а първокласниците и второкласниците преминават към дистанционно обучение, както останалите ученици.

Същевременно беше оповестено, че Чехия очаква доставка на руската ваксина "Спутник V". Това обяви президентът на страната Милош Земан, като посочи, че се е обърнал директно към руския президент Владимир Путин с молба ваксината да бъде предоставена на страната му и разчита на скорошни доставки. Земан подчерта, че ще е необходима сертификация за употреба, но не непременно от Европейската агенция по лекарствата. По думите му за него би бил напълно достатъчен сертификат от чешкия Държавен институт за контрол над лекарствата. В Чехия се прилагат препаратите на "Пфайзър", "Модерна" и "Астра Зенека". Ваксинираните са над 644 хиляди души.

Парламентът на Словакия одобри поредното удължаване на извънредното положение - до 19 март. Забраняват се събиранията на хора на едно място. От началото на годината в страната действа вечерен час.

И Полша затяга мерките срещу разпространението на коронавируса.

Молдова установява специален режим за дейности на национално ниво. От 1 март до 15 март всички учебни заведения преминават на дистанционен режим на обучение. Ще бъдат затворени театралните и концертните зали. Въвежда се и изискването за отрицателен PCR тест за пристигащите в страната.

Испания удължи до 16 март граничния контрол с Португалия. Преминаването е разрешено само за работа, за студентите или за посещение на съпрузи. Границата между двете държави беше затворена на 31 януари. Властите вече са оптимисти за развитието на пандемията и в автономните области постепенно отпадат част от ограничителните мерки. Това според министъра на здравеопазването Каролина Дария се дължи на успешната ваксинация, обхванала вече над 5% от испанското население. Над 3 600 000 са ваксинираните, заразените от началото на пандемията са близо 3 200 000. Само в петък бяха ваксинирани над 170 хиляди души, което е рекорд.

Около 8 март се очаква Испания да разреши употребата и на четвърта ваксина срещу Covid-19 - тази на фармацевтичната компания „Янсен“(„Джонсън и Джонсън“), след като получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Същевременно размириците в Испания не стихват. Десет души са били задържани снощи в Барселона за нападение срещу полицаи, след като поредната демонстрация в защита на рапъра Пабло Хасел прерасна в безредици, предаде Ройтерс. Регионалната полиция на Каталуния съобщи в Туитър за "барикади и мародерство в центъра на Барселона" и предупреди гражданите "заради безопасността си да не приближават района".

И в столицата на Дания имаше арести. Осем души са били арестувани снощи в Копенхаген по време на протести срещу ограничителните мерки с участието на близо 1200 души, съобщи Франс прес. Протестите са организирани от радикалното движение "Мъже в черно - Дания", което организира няколко подобни демонстрации от декември насам. Това беше първата демонстрация след решението на датското правителство тази седмица да продължи голяма част от действащите рестрикции срещу коронавируса. Протестната акция, състояла се площада пред кметството, протекла спокойно, но осем души били арестувани за нарушаване на обществения ред, съобщи столичната полиция в Туитър. Датското правителство обяви в сряда вдигане на някои ограничения срещу коронавируса от 1 март, но удължи срока на действие на повечето от тях до началото на април.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шекел

    16 1 Отговор
    Глупаците не схващат че вируса няма да изчезне.
  • 2 Ломбов

    2 12 Отговор
    Мангърката какво прави, свикнахме с тоз наш герой . . . Какво ли прави в момента ?

    Коментиран от #4

  • 3 ФАКТИ

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Тази ваксина има защита и срещу новите щамове на коронавируса
    Това е Sputnik V , А НИЕ КУПУВАМЕ БОКЛУЦИ !
  • 4 Елтов

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ломбов":

    Той са бори с лошити
  • 5 кЕНеф

    4 0 Отговор
    ...по -скоро не,еВропа!!!
  • 6 хаберих

    1 0 Отговор
    Европа скоро трябва да се запише в ММА организацията за близък бой с треньор българския министър на здраве опазването. Голяма борба ще пада.
  • 7 СМЯХ

    5 1 Отговор
    Много просто целокупно население. Наместо да намаляват мерките след като има ваксина и голяма част от населението го е изкарало, те ги затягат.

    Отделно се намаляват или са оремахнати повечето икономически стимули за неработещите.

    Единственото хубаво е, че Боко го е страх на макс да не падне от власт, че ще го подпукат от 10 места, та в БГ си живеем нормално.

    Коментиран от #12

  • 8 Аз40🏴‍☠️

    5 1 Отговор
    Гледайте интервюто с Др. Шери Тенпени, където обяснява, защо ваксините са форма на биологично оръжие по начина, по който се прилагат в момента. Говори за опасностите и по-специално за дългосрочните ефекти.
  • 9 мазни борби

    2 0 Отговор
    На сайта Health Glade, предлагат $ 1.000.000 за научно доказателство, за
    съществуването на вируса Sars-Cov-2 СОVID-19.
    ТЪРСИ СЕ, ЖИВ ИЛИ МЪРТЪВ, НЕУЛОВИМИЯТ СОVID-19. Казват, че
    съществувал, но за сега не са представили никакви доказателства.
    За сляпо вярващите на медиите и на правителствата, това е шансът на
    живота им. Health Glade официално предлага 1 милиондолара, на първия,
    който докаже, че СОVID-19 съществува.
    Трябва само да представите реални научни доказателства, че е бил
    изолиран, и че изолираният вирус наистина е СОVID-19, примерно, с
    демонстриране на предполагаемата вреда, която причинява, по методиката
    на Кох.
    И щом получите надеждно доказателство за съществуването на СОVID-19,
    веднага ни го изпратете по електронната поща, заедно с вашите лични
    данни, и ние, след като ги проучим, с радост ще ви изплатим парите, ако
    наистина ни предоставите неопровержими доказателства.
    ••• За сега, нито едно предложение не е постъпило. И това е много странно,
    сякаш „свидетелите на коронавируса“ не се нуждаят от пари?
  • 10 Зайко Байко многознайко

    2 2 Отговор
    Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на биологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавици
  • 11 Зайко Байко многознайко

    2 1 Отговор
    те и кожата, лизоцимът, ексудацията, шпутума и т. н.) влезъл обаче в организма на хората и животните биологичния агент предизвиква промени в имунната система (защитната ни система) първо се образуват т.н. имуноглобулини от клас М т.н. млади антитела а по късно имуноглобулини от клас G. Количеството им и качеството им по нататък обуславят инфекциозния и патологичните процеси в гостоприемника оказвайки роля в изхода от процеса, оздравяване или смърт на гостоприемника! Уважение към проф. Мутафчийски , но да си вземе в екипа един вирусолог и епидемиолог да му обяснят тези неща! Мерките които се определят в зависимост от процесите са КАРАНТИНА и ИЗОЛАЦИЯ! Карантинират се здрави хора и животни! Изолират се вече заболели хора и животни! От строгоста на мерките зависи и забавянето или ускоряването на разпространението! Ако не ви е ясно питайте и си останете със здраве!

    Коментиран от #13

  • 12 Намусен

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "СМЯХ":

    Ти сал един умен ли си? За..би Боко и който още ти "пречи". Целия свят пламнал такива идиоти като тебе само не го разбраха. Колко около теб трябва да измрат за да се сетиш, че не си бил умния. Останалото е джавкане.
  • 13 Намусен

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Зайко Байко многознайко":

    Зайо, ти да не си от екипа на онзи смахнатия Мангъров. Само Вие вирусолозите ли сте слушали лекциите? Проф. Кантарджиев дали е по-малко осведомен от Вас? По-скоро да се запита защо и кое подкупно европейско комисарче ли, емисарче ли подписа договор с Астра Зенека без клауза неустойка. Как тъй нещо което първокурсник, а дори и не юрист знае основен елемент в един договор наред с предмет, начин на плащане и т.н. е и въпросът за неустойките при неизпълнение на някоя от страните на поетите ангажименти. За колко пари става въпрос? Нима някой наивно си мисли, че е станало ей така от недоглеждане? Дори и така - да подпишеш договори за милиарди и да не догледаш нещо такова...? Еврокретени.
  • 14 Ран и Ът

    0 0 Отговор
    Всяка година по две игли и на края пенсионните фондове няма на кой да изплащат пенции - средна продължителност 56. Планът изпълнен.