Last news in Fakti

2 Март, 2021 05:30 11 760 37

"Меркел да се ваксинира на живо по телевизията с AstraZeneca"

  • ангела меркел-
  • astrazeneca-
  • ваксини-
  • германия-
  • европа-
  • коронавирус-
  • ваксинация-
  • недоволство

Чу се дори призив Меркел да се ваксинира публично

"Меркел да се ваксинира на живо по телевизията с AstraZeneca" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Напълно неприемливо е, че стотици хиляди дози от препарата на AstraZeneca остават неизползвани, а в същото време има недостиг на ваксина“, заяви баварският министър-председател Маркус Зьодер и апелира за промяна в реда на ваксиниране в Германия.

Какъв е проблемът с ваксината на AstraZeneca?

„За да не остават дозите неизползвани, нека да може да се ваксинира всеки, който желае. Не бива да се изхвърля нито една доза. Всеки ваксиниран пази себе си и околните. Трябва да се бърза, защото всеки ден е важен“, каза още Зьодер. Според него, ако се разреши ваксина да получава всеки, който желае, тя би трябвало да се поставя и в кабинетите на общопрактикуващите лекари. Подобно на Зьодер, министър-председателите на провинциите Баден-Вюртемберг, Хесен и Саксония също апелират за повече прагматизъм и настояват да се промени планът за ваксиниране. Повод за тези призиви са широко разпространените в Германия съмнения относно ефективността на ваксината на AstraZeneca, поради което стотици хиляди дози от този препарат остават неизползвани.

За спешни промени настоява и германският социалдемократ Карл Лаутербах, който е лекар по образование. Според него ваксината на AstraZeneca трябва незабавно да се предложи на всички хора от първите три приоритетни групи, които са под 65 години. Нещо повече: той апелира британската ваксина да може „незабавно да се ползва и от хората над 65-годишна възраст“. Освен това Лаутербах смята, че интервалът между първата и втората инжекция трябва да бъде максимално удължен. Тези дни говорител на германското здравно министерство съобщи, че от доставените до 23 февруари общо 1,45 милиона дози от британската ваксина са били използвани само около 240 000.

Много висока ефективност още след първата доза

Междувременно се чуват призиви канцлерката Ангела Меркел да се ваксинира с AstraZeneca на живо по телевизията и така да разсее съмненията относно ефективността на препарата. Още повече, че лошият имидж на тази ваксина е напълно неоправдан. Това потвърдиха и нови анализи от Великобритания, според които тъкмо при хората над 65 години британско-шведската ваксина е дори по-ефективна от тази на BioNTech/Pfizer. Данните сочат, че още след първата доза ваксината на AstraZeneca намалява риска от тежка форма на COVID-19 с цели 90%.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатъра на Хана

    85 11 Отговор
    Ами Скъперника Германец да хвърли нещо ......
    ........
    ..................... ......... Всичкия боклук дето е останал от Астра-Зенека се праща на Боцко Ал Рапоне и Българските 2-ръка Европейци :))
    ............. ................. .................. Знаете ли ? В Канада също забраниха Астра -Зенека за хора над 65 години :))

    Коментиран от #8

  • 2 Лост

    26 4 Отговор
    Британците потвърдили, че британско-шведското било дори още по добро.
  • 3 Нашите реактори

    63 9 Отговор
    Германеца е кон с капаци. Вярва само на германското. По скоро ще повярват на руска, понеже яли от тях бой, колкото на английска.

    Коментиран от #25

  • 4 Сос

    110 3 Отговор
    Бабо Меркел где така ?
    На джамия, Мустафа.
  • 5 Реално

    46 1 Отговор
    То така би било справедливо...Историята е показала,че винаги е имало успех едно нещо-ако предводителя-царя-военноначалника--или както щете го наречете-е в първите редици на събитието...Затова и след векове се помнят царе и пълководци-защото са били първи.....

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    49 3 Отговор

    До коментар #5 от "Реално":

    Точно така! Когата населението не искало да се ваксинира с ваксина срещу вариола защото според тях ваксината била да редуцира простолюдието тогава Екатерина Велика излиза на площада и се ваксинира пред народа!
  • 7 ВСИЧКИ

    45 4 Отговор
    УПРАВНИЦИ ПЪРВИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА

    Коментиран от #20

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    28 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    Те си пазят колите с пеленгатори от преди век...,а ... тези ваксини ще ни ги пробутат -споко...Както са ни приготвили за затваряне преди гласуването и отмяна на гласуване....

    Коментиран от #30, #31

  • 9 АСТРА Е БРИТАНСКА

    17 7 Отговор
    ВСЯКА ДЪРЖАВА СИ ХВАЛИ НЕЙНАТА ВАКСИНА ,ЗА БИОНТЕХ ПРИОРИТЕТ Е ГЕРМАНИЯ И САЩ ЗА АСТРАЗЕНЕКА ПРИОРИТЕТ Е АНГЛИЯ И ХОЛАНДИЯ,ВАЖНО Е ДА СЕ СПРАТ МУТАЦИЙТЕ ЧРЕЗ ВАКСИНИРАНЕ

    Коментиран от #11, #14

  • 10 Рошко

    32 4 Отговор
    Много евтино гледате да минете пак с рекламиране то на ваксините бе чи@ути, и като я дадът какво, с прибира ща се игла харо на нетанаху ли или или с витамини ще я ваксинират, та пиечрр овце да се хванат на въдицата, та общественото недоверие да се посмекчи

    Коментиран от #15

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 12 Отговор

    До коментар #9 от "АСТРА Е БРИТАНСКА":

    Нали ви обясних,че колкото повече атакувате НЕЩОТО,то ще МУтира и може да направи Много Смъртоносна Мутация!Не вярвате ли??Ако не вярвате,четете!Ако не четете се молете не за вас и ваште близки,а за тези ,които ще унищожи!Тук сте на завет и Нещото не иска да ви убива...Все още е добронамерено!Толкова логично е всичко,че ми е чудно как не разбирате!Ваксината е вид препятствие,което то лесно преодолява!Само антидот може да спаси -Застрашените!

    Коментиран от #21

  • 12 177

    55 3 Отговор
    Нали според Мутафчийски само в България се водеха такива спорове за ефективността на ваксините. Или това е поредния опит да ни се внуши колко сме прости като имаме някакви съмнения в нещо. Т.е. не е европейско да водиш такива спорове. Ето че се случва и в Германия! Само че там нямат Мутафчийски.

    Коментиран от #13, #16

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    26 5 Отговор

    До коментар #12 от "177":

    Не видяхте ли,че тези професори и с други титли,са ограничени мозъци??Те не виждат нещата в дълбочина и се крепят на фалшив авторитет от титлите!Ако това са хора отдадени и обичащи работата си,нима ще се съгласят да се ръкуват с Дявола още в младоста си и сега да бъдат глашатаи???
  • 14 АстраЗенека не е ли

    24 2 Отговор

    До коментар #9 от "АСТРА Е БРИТАНСКА":

    британско-ШВЕДСКА, т.е. приоритет би трябвало да е Великобритания и Швеция, а не Нидерландия.
  • 15 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Не зна за другото ама за едно не си прав! Приниращата игла е направена още 2018 година! Та не виждам защо в даваш за пример!
  • 16 Гост

    27 2 Отговор

    До коментар #12 от "177":

    Много държави отсвириха астразенека в Африка въобще се отказаха след като се видя , че не е ефективна грам срещу южноафриканския щам! Реклама върви на всякъде просто защото са я поръчали но хората не в искат! Защо евреите се ваксинират само с пфайзър?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Диверсант

    42 2 Отговор
    Бях питал преди време, ама никой не ми отговори. Как тъй капиталиста кожодер, който се интересува само от трупане на богатство и доене на овцете до последна капка кръв изведнъж се загрижи за здравето, да живеят овцете повече, да им плаща пенсии по дълго когато няма никаква полза от тях..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Малееее

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "ВСИЧКИ":

    Телевизията ли е истината за теб? То ако е така, значи си поредния облъчен. Гледай си там какво ти показват, не е нужно Ти да мислиш, Те мислят вместо Теб.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 АНОНИМЕН

    26 1 Отговор
    Ндаа! Тя тая работа с ваксината на АстраЗенеката стана като Вуте кога си купил от панаира сапун наместо халва : Пениш се не пениш, ке те ядем! Язе паре сам давал за тебе!
    Факта, че и германците са се овътрили с нещо дето народонаселението им го не ще - не ми носи душевно задоволство! Само доказва, че техните управници нищо не разбират от епидемии, вируси, ваксини..... , така както и нашите!
  • 23 Рени

    18 2 Отговор
    По добре да умре публично, че да се отърве света от това същество
  • 24 Иван

    41 2 Отговор
    Модерната ЛГБТИ премиерка на Сърбия се ваксинира пред камера. При по-внимателно разглеждане на клипа се оказа, че и слагат ваксината с игла, на която не е махнат предпазител или така наречената капачка. Сърбите са хора с добро чувство за хумор, разнесоха я в Интернет. Ясно е едно, онези по върховете на властта не бързат да се ваксинират. А ако изобщо го направят пред публика, кой ще ни гарантира, че във флакона с картинка на някоя от ваксините няма обикновени витамини?
  • 25 Иван

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Нашите реактори":

    Ще повярва немец на всичко, което му казва телевизора. Само трябва по-често да му се повтаря.
  • 26 Аз40🏴‍☠️

    19 1 Отговор
    С AstraZeneca Бил Гейтс ги разболява желаещите говеда в белите страни. Прочетете, какво е генетика-та, производителите са силно замесени.
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "Да ти вярваме а":

    Не те карам да вярваш!Вярвай в нещо.По добре с лоош план от колкото без план!Ще видиш ,ще си жив... какво ще стане с Великите британци.....Служи вярно и боледувай от ковид по заръка поне 3-4 пъти! не мисли,че след месец и половина няма да си с маска....Аз не си промених виждането ,още когато говорих за задаващото се с Германци февруари миналата година,нито в самолета,когато се връщах на 19 март миналата година и си приказвах с една млада ромка.Тя знаеше за Нещото повече от вси щабаджии! И накрая ще ти кажа нещо в ,което съм Убеден!Ако Банкянския ръководеше държавата,щеше да движи нещата по добре.Явно около него е пълно с некадърници даващи му наставления!!
  • 28 Нощ

    13 0 Отговор
    А Тиквата кога?

    Коментиран от #29

  • 29 Анджело

    14 0 Отговор

    До коментар #28 от "Нощ":

    Никога. Празна тиква вирос не я лови же
  • 30 Ерих Фон Клинкерхофен

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Е пък на мен да ти кажа не ми се вярва да ни затворят пак и отменят изборите. Всъщност тиквата може да е простак със самочувствие,но му вече пипето. Отлично знае,че,а са затворили пак всичко,а са загубили изборите. Друг е въпроса,че тиквата може и пак да спечели,така като гледам....

    Коментиран от #32

  • 31 домакин

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Бях питал преди,ама никой не ми отговори? Какви са тия избори по едно някакво-никакво време....??? Уж бяха насрочени за 28-ми март,а сега за 4-ти април? Нали уж бяха парламентарните избори през май или юни? Иначе президентски и местни през октомври,сега тия през април? След като по конституция трябваше да са не по-рано от май,нали така?
  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ерих Фон Клинкерхофен":

    Все си мисля,че друг ръководи решенията на тиквата...Ако решенията ги вземаше само тиквата-такива простотии,нямаше да сътвори!Сега има ,някаква мутация,която не е опасна за преболедувалите,но за другите може и да е по опасна от преди.....Дано не слагат КПП-та,другото ще го нагласим!Световните иди...ни скриха фигурите ,вече не знам и аз къде сме....
  • 33 Ngg

    1 0 Отговор
    Искам аз да я ваксинирам нея с тази ваксина, публипно
  • 34 До Анхела

    3 0 Отговор
    Комсомолката е тотален пътник, за да кажат и напишат това значи я имат за Цола Драгойчева.... става все по-хубаво, нека и нейният любимец в балканска губерния го ваксинират публично или двамата заедно.
  • 35 волен сидеров

    0 0 Отговор
    ХА ХА А ДАНО АМА НАДАЛИ И НАШИТЕ СЪЩО
  • 36 Пацо

    2 1 Отговор
    От проблемната пратка на ваксината на Астра зенека няма в Германия нито една бройка! Нека Дойче веле да ни разкажат за това а не да мълчат.
  • 37 мит

    4 0 Отговор
    Всички политици трябва да бъдат ваксинирвани ежедневно, даже сутрин и вечер. Да не вземем да изгубим някой случайно, че света свършва без тях.