Last news in Fakti

5 Март, 2021 13:17 3 550 16

Пандемия! Руски медии коментират коронавируса и борбата с него

  • ваксина-
  • русия-
  • коронавирус-
  • спутник v

По последни статистически данни 56 процента от хората в Руската федерация не ги е страх от заразяване, а развитието на ваксинацията практически спря

Пандемия! Руски медии коментират коронавируса и борбата с него - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Точно преди година Москва обяви повишена готовност за епидемия, при все че болните от COVID-19 тогава бяха единици. За една година столицата регистрира почти един милион случаи, а в цяла Русия се заразиха 4 290 135 души. Пандемията отне живота на 87 823 от тях.

Пиковата заболеваемост вече е минало, но за победа над инфекцията още е рано да се говори, пише руският в. "Известия".

Експерти предупреждават, че заболеваемостта може да скочи - федералните региони един след друг разхлабват мерките, разрешиха дори съборите по Сирни Заговезни. Негативен сценарий може да се избегне само с масова ваксинация. Тогава ръстът на случаите може да спре още към края на март. Ако пък властите успеят до лятото да ваксинират 30-35 милиона души, през август новозаразените ще бъдат не стотици, а вече единици за денонощие, прогнозират специалисти.

Търсенето на качествени и достъпни здравни грижи в Русия расте по-бързо, отколкото се подобрява тяхното качество и достъпност. Една от проблемите тук е големият разрив между официалните гаранции и възможностите на системата, подчертава обаче авторът на коментар в същия брой, предаде БТА.

Положението с COVID-19 на Запад не се подобрява; на този фон ситуацията в Русия изглежда някакво чудо. Експертите обаче са единодушни, че фалшификация няма и ситуацията е стабилна - засега, отбелязва "Московский комсомолец".

Но жителите на Русия "вече плюят на предпазните средства", маска носи един от десет души, другите ги слагат само в метрото заради глобите. Народът е уморен да се притеснява в очакване на неизбежното - нормална психологическа реакция.

По последни статистически данни 56 процента от хората в Русия не ги е страх от заразяване, а развитието на ваксинацията практически спря. Който е поискал, вече се е ваксинирал, но това са най-много 5 на сто от населението, добавя всекидневникът.

Сред причините за бавното темпо на ваксинацията в Русия "Взгляд" откроява нежеланието на хората поради "общото недоверие към ваксините" и "липсата на истински страх от "короната". За разлика от САЩ и ЕС, в страната няма толкова много починали, нито толкова строги карантини. А някои не си поставят много добрата ваксина Спутник V, само защото до месец-два ще имат достъп до друга - ваксина от класически тип, разработена от института "Чумаков", се казва в материала.

Междувременно Спутник V "се залавя пак да спасява Европа". Европейските чиновници доскоро наричаха ваксината "несигурна", "опасна" и "политизирана", но вече започнаха процедури с оглед да бъде призната за подходяща за граждани на ЕС. Евробюрократите обаче не бързат - от бизнес и политически съображения, заявява "Взгляд".

Процедурата в Европейската агенция по лекарствата е нещо сериозно. След втората публикация в научното сп. "Лансет", забележимо повишила доверието към руската ваксина, главният му редактор Ричард Хортън посочи, че регистрацията може да отнеме няколко месеца, но изрази увереност, че Спутник V ще намери широко приложение, изтъква "Росийская газета".

Спутник V вече е регистрирана в 43 страни с милиардно население, но за толкова много потребители трябва да се осигури и съответното мащабно производство. Засега руските власти казват, че европейската регистрация ще осигури руска ваксина за 50 милиона жители на ЕС, считано от юни 2021 г. - дотогава властите явно се надяват да осъществят ваксинацията в самата Русия, допълва вестникът.

Според "Комерсант" започналата вчера процедура в Европейската агенция по лекарствата може да трае около месец. "Това са добри новини", коментирал европейският представител на СЗО Ханс Клуге, припомняйки "пълноценния и доказан в миналото опит на Русия в разработката и производството на ваксини".

Изданието впрочем цитира и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: "Русия предлага милиони и милиони дози ваксини при недостатъчно задоволителен напредък във ваксинацията на собствените си граждани".

Редица европейски страни, сред които Чехия, Хърватия и Норвегия, вече проявиха интерес към доставки на руската ваксина, ако бъде одобрена от европейската агенция. Ако агенцията "даде зелена светлина, ще се отнасяме еднакво към всички ваксини", обеща финландският външен министър Пека Хависто.

Според офиса на австрийския канцлер Себастиан Курц той е обсъдил миналата седмица евентуални доставки на Спутник V с руския президент Владимир Путин. Италианската столична област Лацио предвижда не само покупки на препарата, но и съвместно производство. Ако европейските експерти признаят Спутник V или китайската Синовак за безопасни, "съвсем аполитично ще ги даваме на хората у нас", каза президентът на Естония г-жа Керсти Калюлайд, също цитирана в "Комерсант".

Наред с поскъпването в Русия, изборните нарушения, безработицата и беззаконията на силовите структури третата пандемична вълна също може да стане повод за нови протести в Русия, смятат експерти, говорили пред агенция РОСБАЛТ.

В сравнение с развитите страни в Русия е по-висок делът на хората с влошено поради пандемията социално-икономическо положение. Нищо чудно - гражданите фактически не получиха помощ от държавата. Положението е тежко, не проблясва никаква светлинка, коментира аналитикът Александър Кинев.

В случай на нови забрани заради третата вирусна вълна протестните нагласи в Русия може да нараснат. Въпросът е как ще посрещне обществото парламентарните избори наесен - с колективен имунитет или с пълни болници, заключава политологът Алексей Макаркин.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    10 13 Отговор
    Едни и същи изроди управляват света. Русия не прави изключение, дори там е по-грозна картината.
  • 2 Д-р Франкенщайн

    5 3 Отговор
    Новичок постига резултати
  • 3 Наблюдател

    13 0 Отговор
    За руската ваксина -преди да излезнат в 'заслужен отдих' ,депутатите ни отказаха да внесат руска ваксина :

    'Парламентът възложи на Министерския съвет да проведе консултации с Европейската комисия с цел проучване на възможностите за покупка на ваксини срещу COVID-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън Европейския съюз или Европейското икономическо пространство, съобщава БТА.

    С 96 гласа "за", без "против" и въздържали се депутатите приеха решението, предложено от парламентарната комисия по здравеопазването. От БСП и ДПС не участваха в гласуването."

    Изобщо не и дреме на синята мафия за българите .
  • 4 стоян георгиев

    5 15 Отговор
    огромното ниво на ваксинирани в русия с хубавата руска ваксина е 5% и практически ваксинацията спря!дрогари що бе?нали всеки ваш роднина там се е ваксинирал и се чувства отлично!що ни налагате руската ваксина дето даже в русия е нещат?подобно на руската кола,телефон или дреха!

    Коментиран от #8

  • 5 Наблюдател

    9 0 Отговор
    Ето и за Астра от Дойче веле :

    "Председателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри настоява медицинските работници, санитарите и болногледачите да Не се ваксинират с препарата на AstraZeneca.

    Ваксината не е по-малко сигурна от останалите, но ефективността ѝ е ограничена, заяви той в интервю за "Райнише пост". "Затова смятам, че хората, при които има висок риск от зараза, а сред тях попадат медицинският персонал, санитарите и болногледачите, е по-добре да се имунизират с по-ефективни !!! ваксини", посочва Монтгомъри."

    Коментиран от #7

  • 6 MR.CROWLEY

    2 7 Отговор
    КОЙТО ГО ВАКСИНИРАТ С РУСКА ЧЕШМЯНА ВОДА МУ ДАВАТ И ПОДАРЪК „БУДЬОНОВКА”😈
  • 7 стоян георгиев

    1 11 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    и дрогарю кво значение има тва дето си писал във връзка статията?в русия местните нещат руската ваксина ,а ти ни я набутваш на нас без дори путин да е спазил процедурата по регистрация на въпросната ваксина.сега може да напишеш нещо за робството или атомната бомба над хирушима.нали все пак трябва да се заглушат разумните въпроси свързани с руския препарат за животни наречен спутник!

    Коментиран от #15

  • 8 реалиста

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    па един русофил тук плямпаше за 80 % ваксинирани русняци
  • 9 Пешо

    6 0 Отговор
    Ей го и китайците - не се бодат, но продават ли продават
  • 10 цербер

    0 0 Отговор
    ЕдИН от проблемите тук е големият разрив
  • 11 глоги

    0 0 Отговор
    президентката на Естония г-жа Керсти Калюлайд
  • 12 Сандо

    3 0 Отговор
    Не пишете глупости.Няма ли един журналист да напише мерките на руските власти и да ги сравни с мерките в гордата еврочленка България,а то иначе всичко на голо доверие е много просто.
  • 13 Сандо

    9 1 Отговор
    И още:руснаците предлагат не само ваксини,а и съвместно производство,но продажната и човеконенавистна евробюрокрация не дава и не дава.
  • 14 Тошко

    2 10 Отговор
    Спутник v е предназначена за селскостопански животни. За това им е необходима на БСП.
  • 15 Ха ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Стоянчо, те хората вече не считат за нужно да ти отговарят:)), а на уж разумните въпроси отговориха още тези от Астра Зенека преди месец и нещо като подписаха договор официално с руската Гамалея, едва ли за похвала от Путин, която получиха:)), е те не са в Европейския вече:)), затова сега формално и не от русофилия ще отговори на разумните въпроси и европейската здравна комисия:), макар, че той външния мин на Унгария си каза на 43 г 90 процента руско ваксиниран от дете още, а и това е демокрацията, който не иска не се ваксинират, но ако иска да има избор, която му се вижда сигурна:), защото тези от наса примерно карат сигурно немски коли ама 11г летят на руски кораби и купуват руски космически двигатели:)
  • 16 ЛЛЛ

    0 0 Отговор
    Тъй като е модерно да сме срещу Русия и се изнася изключително малко информация относно нея. Третата руска ваксина се нарича Ковивак и е разработена от държавния научен център Чумаков. Последната фаза на изпитание ще започне през април. Според учените там има 90% надежност. Втората им ваксина е започнала да се прилага март месец. И там като и тук желаещите да се ваксинират са малко. Не говорете глупости без да сте чели нещо