Last news in Fakti

6 Март, 2021 10:45 3 941 66

Доц. Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да минем!

  • ангел кунчев-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

До два месеца в имунизационните пунктове ще има всякакви ваксини, ще има и количества, и избор на ваксини - прогнозира д-р Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да минем! - 1
Снимка: БГНЕС

Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът COVID няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него, допълни доцентът.

По думите му, в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там в доста страни около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, доцентът беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.

"Знам колко боде в очите фактът, че ограничаване дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места - и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина", каза той.

Според него, характеристиките на вируса от октомври - ноември са се променили. Първо: той се предава по-лесно, второ: променена е клиничната картина.

"През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е COVID. Сега напротив, започва като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, дразнене", заяви Кунчев.

Третото нещо е промяната във възрастовите групи - 20% от новите случаи са под 19 години, вече има разпространение на вируса и в детски градини и в училища.

По думите на Кунчев не е ключовото в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш - ключовото е осъзнаването, че не е свършил проблемът, защото в обществото се е създала една такава настройка, че всичко е приключило - но за съжаление, още не сме се справили с ковид.

Нигерийският вариант на коронавируса не е засичан у нас до момента. В началото на седмицата се очакват резултатите от едно голямо изследване с 600 проби, които са с по-особено протичане, с по-особени данни от изследванията, следователно има съмнения, че това са варианти, различни от класическия.

"При нигерийския вариант промените в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да доведе до това, ако сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, ако сте имунизирани и ваксината не покрива тези промени, тя да не действа, с други думи, започваме от 0, което е ужасно. Но това е най-лошият възможен вариант", уточни доц. Кунчев.

Според него, зараза влиза и от Занзибар, но не в големи размери, тъй като по принцип африканските страни не са водещи по заболеваемост.

До два месеца в имунизационните пунктове ще има всякакви ваксини, ще има и количества, и избор на ваксини - прогнозира доцентът.

"Дай Боже да се спазват уговорките, но за месец март 480 000 дози ще пристигнат в България, през април - към тях ще се добави новата ваксина на "Джонсън". Ако голямата армия на общопрактикуващия лекар се включи адекватно, ние им осигурим ваксини, и всеки лекар по 10 ваксини да прави на ден, това са 40 000 дози на ден. Ние можем да правим и до 100 000 дози на ден, стига да ги има", категоричен беше главният държавен здравен инспектор.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    71 1 Отговор
    Някой да е чувал нещо за Кирчо Домовчийски , Влади Горанов , Дани Кирилов ... ?!?!

    Коментиран от #5

  • 2 Ime

    31 2 Отговор
    И кой каза ... 1,2
  • 3 дедо Герчо

    39 1 Отговор
    ШИПКА ЛИ ?..ХЪХЪХЪ...ТОЧНО ВИЕ,НЕМАТЕ РАБОТА ТАМ....
  • 4 Българин

    67 3 Отговор
    ИДАТ ИЗБОРИ .ТОЗИ КУНЧЕВ ОНЗИ МУТАФЧИЕВ И МАЗТИЯТ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР ТРАБВА ДА ОТГОВАРЯТ ЗА ДЕЛАТА СИ.
  • 5 wanted

    51 0 Отговор

    До коментар #1 от "...":

    минали са в нелегалност,също и делян пеевски
  • 6 Дъртият

    36 0 Отговор
    Трябва да се изгради стаден имунитет или да измислим лекарства и антибиотиците само за К19.
  • 7 търкалета

    26 5 Отговор
    То и комунизЪмЪт трябваше да е "светъл" период от живота на хората, но неби.
  • 8 ахоихо

    49 1 Отговор
    ПОследния връх,който трябва да минем е едно голямо,слонско аки,изпъцано от герП и вожда му през последните 11години!Минем ли го,очакват ни добри времена,хора!По-важно е да не го правят по-голямо и високо!
  • 9 Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃

    49 2 Отговор
    Никога повече ГЕРБ Никога повече ГЕРБ Никога престъпници.
  • 10 Дъртият ➖ 0️⃣4️⃣▪️0️⃣4️⃣▪️2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣

    39 1 Отговор
    Нека всеки отиде да гласува на предстоящите парламентарни избори през април уважаеми дами и господа и народни представители така се гради демокрация.
  • 11 Дъртият преборил К19

    22 1 Отговор
    Народно събрание да бъде от 100 депутати.
  • 12 Българка

    44 4 Отговор
    Чудовищно е, че здравният инспектор, директорът на Пирогов, ВМА, Александровска болница, здравни работници в НОЩ са забравили хипократовата клетва и не се интересуват от опазване на здравето на хората. Те се превърнаха в безграбначни, нагли и цинични подлоги на психясал неандерталец и обслужват гнусни политически поръчки. В ЕС и света се затягат или не се разхлабват ограниченията с цел ограничаване на пандемията. У нас обратно, всичко се отвори, заведенията са пълни, а мутрите се оптиха да сложат под карантина Националния ни празник на открито- на връх Шипка. Питам кога ще бъде потърсена наказателна отговорност на всички тия продажници, начело с вожда, които УМИШЛЕНО застрашават здравето и живота на МНОГО хора? Армията от еничарите на властващата ОПГ изпълняват плана за пик точно за деня на изборите. ЦИК защо мълчат? И те са в заверата за опорочаване на изборите!

    Коментиран от #25

  • 13 Азззззззззз

    46 1 Отговор
    Последния връх от тази планина. После ще кажат че идва друг балкан с много върхове. На доказан лъжец не вярвам въобще.
  • 14 Яко яко

    32 0 Отговор
    Им треперят гащите,по малко от месец им остава,колкото по близо е края толкова по злобни и нападателни стават...
  • 15 некойси

    34 1 Отговор
    този връх некакси съвпада с изборите ми се струва, чиста случайност ...
  • 16 онзи

    41 2 Отговор
    След последния връх почват ограниченията за неваксинирани. Тея мерзавци следват някакъв зададен план на Глобалистите.

    Коментиран от #20

  • 17 Уфффф

    37 1 Отговор
    Както ни нибиваха преди месец - два в главите, че заведенията са основните инкубатори на вируса, сега тотално си противоречат. Не били по-опасни от автобус и магазин! Е, затова не ви вярвам! Не ви е за първи път да давате напълно противоположни мнения.
  • 18 НАРОДЕУБИЙЦИ

    30 1 Отговор
    ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ ЦЕЛТА НА ТИКВЕНИКА Е ЗА 04.04. ДА СМЕ НА .......ВЪРХА ЕВЕРЕСТ !!!!
  • 19 Доктор

    48 1 Отговор
    Кратунчев, направете клиничната пътека за короната от 3800 на 100 лева. И ще видите как броят на "заболелите" ще се срине поне десет пъти.
    А, и пътьом си изяж дипломата - защото заразен не означава непременно болен!
  • 20 Илийката

    4 24 Отговор

    До коментар #16 от "онзи":

    Ако някой си мисли, че ще отърве ваксината, значи е голям оптимист.

    Коментиран от #33

  • 21 Софянец

    26 1 Отговор
    А бе Толуп как така изведнъж след няколко месеца Ковид 19 няма да е опасен.Лъжци за пари.
  • 22 Уйке

    27 1 Отговор
    Кунчев! Всичко е добре пресметнато по формулата на Борисов-пик по време на изборите, максимум в болница, максимум карантинирани, минимум пред урните! Този мръсник пред нищо няма да се спре, само и само да се задържи на власт! Такова чудовище няма друго на земята! Надявам се този път народа да излезе масово и заедно да изчистим България от боклуците!

    Коментиран от #62

  • 23 Човек от щаба

    17 2 Отговор
    Бе как за всичко си има отговор този юнак бе? Увеличаваща се заболеваемост -английски щам. Това дето всички чакахме от януари - пик за изборите, било последен връх. След изборите ще дерзаем и дори вирусът ще си стане обикновено респираторно заболяване, без висока смъртност, както си е всъщност от самото начало, но тогава говорехте за чувалите. Ако се разболеете след ваксина - имате си работа с нигерийски щам. Ще ти кажа нещо умно купено човече! Ако българинът е помъдрял ще ви е последния връх в кариерите и после следва стремглаво падение за вас щабаджийте. Това правилно си разбрал. Ако българинът остава на ниво Бойко Борисов ще имаш възможността и за още пикове и спадове следващите 4 години. Ще си взимаш тлъстия надник, за да бърбориш дивотии всеки четвъртък, да затваряш като ти наредят, да отваряш като ти наредят и да се чудиш как да се оправдаваш ако се наложи пак да затваряте Шипка, за да не говори президентът.
  • 24 НАБЛЮДАТЕЛ

    4 3 Отговор
    НЕ ВЕРВАМ.СВЕТЪТ ВЪРВИ КЪМ ГИБЕЛ.МЕТАЙТЕ БЕЛИТЕ ЧАРШАФИ И КЪМ ГРОБИЩЕТО–СКОРО НЕМА ДА ИМА КОЙ ДА НИ ПОГРЕБЕ.

    Коментиран от #31

  • 25 КЪСНО ЧАДО

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    КЪСНО😢😢😢ТЪРЧИ ДА СЕ ВАКСИНИРАШ ШОТО _THE END MY FRIEND!!!
  • 26 ТиквоглавДончев

    12 1 Отговор
    ха така , ха така ВЪРХА ЩЕ Е 04.04
  • 27 Стойко

    15 3 Отговор
    А колко хора ще погубите докато преминем и този връх? Досега 11 хиляди Български граждани!
  • 28 Кунчев знаеме и чакаме, Една седмица

    20 1 Отговор
    Преди Изборите ще сте пуснали всички щамове и този на идиота от "Занзибар,, пикове, вълни, всичко, което може да уплаши част от хората да Не Отидат да Гласуват!! Сега Поетапно ще Нагнетявате, планови те операции,, Стакмистиката, след някой ден Затваряте това и онова, по Сценария!!
  • 29 слуга на дявола

    11 2 Отговор
    Аааа , то при вас върховете са необятни , само дето са обърнати надолу.
  • 30 Росен

    19 1 Отговор
    ГЕРБ и слугите им, представящи се за лекари ще направят всичко възможно да провалят изборите, защото знаят че след тях влизат в затвора.
    Начело с тлъстия шофьор на Жипката.
  • 31 Ааа не си прав

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    ВЧЕРА НЯКОЙ Е КУПИЛ ОТ ЖЕЛЕЗАРИЯТА ПЕТ БРОЯ КИРКИ И ЛОПАТИ😂😂😬😬
  • 32 Ядосана

    25 2 Отговор
    Голям театър! Защо отказвате да лекувате хората с хронични сериозни заболявания? Явно съвсем целенасочено, за да влязат в стъкмистиката ви. Вие не сте лекари, а лешояди!
  • 33 ТОТАЛЕН

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Илийката":

    ШПРИЦЕН😂😂

    Коментиран от #36

  • 34 Тодор Живков

    18 2 Отговор
    Няма по-гадни хора от подлизурки. Това ли беше човекът, който преди една година твърдеше, че вирусът няма да дойде до България? Жалки картинки. Още малко ще почнат нарочно да заразяват хората, за да угодат на Борисов.

    Коментиран от #63

  • 35 Емо

    14 1 Отговор
    Тази седмица ще се запомни. Видяхме Гешев по бели гащи. Защото тези седем кандидат-европейски прокурори, тези седем джуджета-гешевчета, както ги нарисува Христо Комарницки, бяха лично негови назначения, те са лично негови протежета.


    Гешев изобщо не очакваше такъв удар. Той си мислеше, че може да будалка Брюксел както баламосва българите. Затова казвам и повтарям, Гешев е по бели гащи. Той сега е сърдит и на министерството на правосъдието, което не го е информирало накъде духа вятъра. Не изключвам оставки в това ведомство.


    Но най-важното е, че Гешев най сетне и той разбра, че не само в България не го искат и му искат оставката, но не го искат и в ЕС. За него има достатъчно информация, и тя говори само едно: Гешев олицетворява и обслужва мафиотизирането на България.
    Казвам го, защото го знам.
  • 36 Хапсолютно

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "ТОТАЛЕН":

    Ама някои си мислят, че е придизборна манипулация. Като почнат да ги дупчат всички, тогава ще се сетят.
  • 37 Лейка

    8 3 Отговор
    Върха на нахалството е друг ваш връх. Знаем всички вече, че идват избори и не направихте нищо с мерките. Ще ни затваряте пак и то се започва. Ще си измиете ръцете накрая - ама вие искахте свобода и всичко да работи. С ваксини те какво става? Нищо!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Човека от народа

    6 2 Отговор
    Човека от народа от Банкя си подари сакото на верен поддръжник - комунист
  • 40 Цанков

    16 1 Отговор
    надявам се след 4 седмици да отмине и върха на глупостта. тъй че аде да си ходите
  • 41 Next

    9 2 Отговор
    Да, ама бай шиле друга тъпотия ще рече, а гологлавото генералче трето. Тия гумени глави какво ли не правят за пари.
  • 42 Обективен

    11 2 Отговор
    На тоя мизерник Куната му се иска тая пандемия да продължи безкрай за да е център на внимание.Много нови неща и термини научих за една година, безсимптомно болни,ковидар,охлабване,локдаун и че има длъжност главен санитар на Републиката който командва и Президента!
  • 43 Стига Вече

    15 2 Отговор
    Не се ли наядохте целия щаб? КОЙ ЩЕ РАБОТИ,ЗА ДА ВИ ПЛАЩА ЗАПЛАТИТЕ? КОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОВА,КОЛКО ЩАМА???
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Просветен илюминат

    12 2 Отговор
    Нещо съм проспал явно,но на базата на какъв принцип се изследва и разбира кой какъв щам е?
    Те вече станаха много версии,че и на тях им загубих бройките и имената им.
  • 46 АБЕ май май

    14 2 Отговор
    ВЯТЪР РАБОТА СИ ЩОМ ИЗПОЛЗВАШ ИЗРАЗИ :ПРОГНОЗА ,ДА СЕ НАДЯВАМЕ ДАЙ БОЖЕ!!!!ТИ ХОРА ЛИ ЛЕКУВАШ ИЛИ ПРАВИШ ЗАЛОЗИ В ТОТО ПУНКТ🐑🐑🐑🐑🐑
  • 47 Началника на ШТаба

    16 1 Отговор
    Има и много голяма полза от Ковид -19 . Откакто се появи вече на планетата няма грип!
  • 48 123

    16 2 Отговор
    Съд за НОЩ и Боко за затворените болници. Много хора ще измрат затова че не могат да се оперират. Съд за геноцид срещу населението.
  • 49 ИМА ОЩЕ ЕДИН МИЗЕРНИК И

    7 2 Отговор
    ТОВА Е ОНЯ ГЛАВНИЯ „ДАСКАЛ” ДЕ ТО ГЛЕДА НА КЮШЕ И БОБОТИ НЕЩО!!!СЕГА КАТО ПРЕБЕРАТ ДЕЦАТА ТОЙ ЛИ ЩЕ ГИ ГЛЕДА😡😡😡😡КОЛКОТО И ЛОШО ДА ЗВУЧИ ПРЕНОСИТЕЛИ!!СА УЧЕНИЦИТЕ И ДЕЦАТА!!!
  • 50 ГЛАВНИЯ САНИТАР ЩЯЛ ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ

    7 2 Отговор
    ЛЯТОТО ДА ХОДИМ С ДЪЛГИ РЪКАВИ И ДЪЛГИ КРАЧОЛИ😂И ЯКЕТА С КАЧУЛКИ😡😡😡
  • 51 Коко

    12 1 Отговор
    Според думите на тоя пъпеш, заведенията трябва да заведат хиляди дела за дискриминация. Защо ги затвориха за общо 6 месеца от последните 12? Нямат нито правна нито здравна обосновка за това.
  • 52 Да,бе

    15 1 Отговор
    Пика ще е на 04.04 и на 05.04 ще е погребението на вируса с всенароден празник.
  • 53 ПРОСТО И ЯСНО

    11 1 Отговор
    Защо се "кичите" с титли научни ....доценти , професори и т.н. , като сте просто едни СЛУГИ ТИКВЕНИ които нямат честа и достойнството да кажат на хората истината , която е ..........ЗАЕ.АНИ СТЕ И СЕ СПАСЯВАЙТЕ КАКТО МОЖЕТЕ !!!!!!!!!!
  • 54 Добре платен

    9 1 Отговор
    слуга на Тиквата. Естествено пика ще е по време на изборите!
  • 55 нннн

    9 1 Отговор
    Тия искат да ни откажат от гласуване. Следователно, трябва да гласуваме всички !
  • 56 Аз40🏴‍☠️

    10 1 Отговор
    Този човек участва на първа линия в престъплението против човечеството. Няма да спрат да лъжат докато не бъдат задоволени от количествата инокулирани "морски свинчета". Не се оставяйте, воювайте срещу този геноцид с целия си арсенал.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 УБИЙЦИ

    6 0 Отговор
    СНОЩИ СА ВРЪЩАНИ ПАЦИЕНТИ ДА МРЪТ ВКЪЩИ - ТОЗИ ПЪТ ЩАБА ЩЕ ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА ИЛИ ПО - ЛОШО !
  • 59 Доктор

    6 1 Отговор
    Абе що не си е.... м.....
  • 60 Книжка интересна

    5 0 Отговор
    Anyone Who Tells You Vaccines Are Safe and Effective is Lying
    На Vernon Coleman 🤪🤪👍🏻🍾🥂
    Амазон я предлага тънка поста 🤣🤣
  • 61 Питам който знае

    2 1 Отговор
    Как ще се провеждат избори в тази ситуация?Ако има загриженост за здравето ни, най-голямата опасност ще са точно изборите, много хора в едно помещение, пипане на химикалки и т.н. , защо ни убеждават , колко мерки се вземат, като това е невъзможно.
  • 62 Браво

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Уйке":

    Супер точно
  • 63 Отврат

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Тодор Живков":

    Че те го правят. Вчера например летяха 6-7 самолета заедно и се пръснаха два по два на наляво и надясно. Летят ниско и широки плътни следи оставят, които бавно се разстилат.
  • 64 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Бе МНОГО ЗНАЕТЕ бе!!!Ама наистина много знаете!!!!!
  • 65 миро

    0 0 Отговор
    прав е човека,масова ваксинация срещу коронавируса е наложителна светът трябва да се отърве от ненужните и глупавите и това е начина.бързайте че не останаха ваксини.
  • 66 друг

    0 0 Отговор
    остават 31 дни и след това всички ще си платят.