10 Март, 2021 19:00 4 796 27

Занзибар и Мексико - бомби със закъснител?

  • занзибар-
  • мексико-
  • туризъм-
  • пандемия-
  • коронавирус

Берлинският епидемиолог Тимо Улбрихс се опасява, че покрай пътуванията до страни като Мексико и Занзибар може да се повтори картината от миналото лято

Занзибар и Мексико - бомби със закъснител? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Немалко европейци бягат от ограниченията в родните си страни и се отправят към Занзибар или Мексико. Там те се наслаждават на почти пълна свобода. Без карантина, без тестове, без маски. "Това е напълно безотговорно."

Докато в Германия и много други страни по света хората все още трябва да спазват цял списък с противопандемични мерки, в Занзибар и Мексико туристите се наслаждават на почти пълна свобода. Причината: тъй като двете страни са зависими от туризма, противопандемичните мерки там често за занижени.

Официално в Занзибар няма коронавирус

Пристигащите в Занзибар не са задължени да спазват карантина, нито пък да се тестват за коронавирус. Още през пролетта на 2020 година правителството на Занзибар, който принадлежи към Танзания, официално обяви, че на острова няма коронавирус и престана да предоставя данни за броя на заразените. Преди няколко седмици обаче вицепрезидентът на Занзибар почина. Знае се, че в края на януари се е заразил с коронавирус.

На туристически сайтове и във Фейсбук групи усилено се рекламират почивки в Занзибар без никакви пандемични ограничения. В Инстаграм и Ютюб туристи публикуват снимки и видеа от Занзибар, на които се вижда как хора танцуват в заведения край плажа, отчасти нагъсто един до друг, без да спазват дистанция или да носят маски.

Германската туроператорка Забине Емерих живее от много години на остров Занзибар. В предаването "Репорт Майнц" по германската телевизия АРД тя определи поведението на някои туристи като напълно безотговорно: "Когато се движиш в града без да носиш предпазна маска, с това излагаш на риск и здравето на другите хора. Повечето туристи, които в момента почиват на Занзибар, се държат по този начин", посочва тя и допълва, че Занзибар е силно зависим от чуждите туристи. "Без туризма хората тук буквално няма да има какво да ядат."

Същият проблем е налице и в Мексико, където местните хора, особено на полуостров Юкатан, са силно зависими от туризма. Разследване на екип от АРД е показало, че в туристическите центрове чужди туристи се веселят нагъсто един до друг, включително от страни като Чехия и Бразилия, където има много висока заболеваемост и широко разпространение на мутации на вируса. Сред туристите има и много германци. "Защо да живея с тези ограничения, щом на друго място мога да не се съобразявам с тях? Може и да звучи малко егоистично, но не мога да мисля само за другите, трябва да мисля и за себе си. И след като сега искам да почивам, просто го правя", казва една германска туристка в едно препълнено заведение в курорта Плая дел Кармен.

Сега съществува двоен риск

Германските власти оценяват Мексико като район с висока заболеваемост. Завръщащите се от тази страна са длъжни да представят негативен резултат от PCR-тест и - в зависимост от разпоредбите в съответната федерална провинция - да влязат в карантина. Пътуващите в обратната посока - от Германия за Мексико - не се нуждаят от тестове и не рискуват да спазват карантина.

Експерти и политици призовават да не се пътува - особено с оглед на наближаващите великденски празници. Но пътуванията, включително в страни с висока заболеваемост, не са забранени. Някои държави, например Канада, временно спряха голяма част от полетите до рискови страни - като Мексико и редица карибски дестинации.

Берлинският епидемиолог Тимо Улбрихс се опасява, че покрай пътуванията до страни като Мексико и Занзибар може да се повтори картината от миналото лято. Тогава броят на новите инфекции в Германия нарасна значително именно заради завръщащите се от чужбина. Според Улбрихс, сега съществува двоен риск: не само от скок в броя на новозаразените, но и от пренасяне на нови щамове на вируса - като бразилската, южноафриканската и други мутации.

По информация на предаването "Репорт Майнц", най-малко един завърнал се от Занзибар е донесъл със себе си опасната южноафриканска мутация на коронавируса. Установено е, че той вече е заразил петима души, трима от които се лекуват в болница. Институтът "Роберт Кох" в момента регистрира значително увеличение на инфекциите с новите щамове на коронавируса. Така например вече над 40 процента от новите зарази в Германия се дължат на британския вариант B.1.1.7, уточняват от института.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да ги

    31 11 Отговор
    Слагат под карантина всички завръщащите се от такива рискови страни!

    Коментиран от #14

  • 2 Тиква

    41 7 Отговор
    Видях дойче веле и не прочетох статийката...
  • 3 шопо

    14 2 Отговор
    Леле, мале, егати циганията, тия лели са страшни, май Ковидо ги е оапал вече !!!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Страшни

    25 5 Отговор
    Ама не са облъчвани от Ковид Страшен от сутрин до вечер.
  • 6 Ламян

    8 29 Отговор
    Там нямат ли мангъровци да саботират работата на местните служби 2

    Коментиран от #7

  • 7 Бъу

    24 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ламян":

    Нямата Мангъров щот нямат Ковид Умнико
  • 8 МАНГЪРОВ

    11 2 Отговор
    ЩЕ НИ ДОКАРАТ НИГЕРИЙСКИЯ КОВИД. ЩЕ МРЕМ ПО-ЯКО! 3000 НАШЕНЦИ СА БИЛИ ТАМ. ЕВТИНИЯ ПО 5000 ЛВ. НА ЧОВЕК. МИ КАТО НЯМА РАБОТА КАКВО ДА ПРАВЯТ?

    Коментиран от #10

  • 9 Venturа

    19 1 Отговор
    Абе, Вие докато обиколите всичките държави на планетата Земя, локдауна може да откара до следващото хилядолетие! Толкова сте предвидими, че няма как да излъжете и дете.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 провинциалист

    29 3 Отговор
    Бомбата със закъснител е извън тези страни като почнат да се проявяват дългосрочните дефекти на ваксините.
  • 12 ТАА Е ОТ БСП

    2 14 Отговор
    Я, ДРУГАРКАТА ОТ ЗАНЗИБАР И ТЯ КАТО ФАТМАКА, СИГУРНО ВИКА - МАСКИ ДОЛУ, ИЛИ - МУТРИ ВЪН? ПИСНА ИМ ОТ НАШИТЕ МУТРИ МАЙ?

    Коментиран от #26

  • 13 Матей

    23 1 Отговор
    Официално там НЯМА ковид,а мерките били ЗАНИЖЕНИ,ЯВНО несъответствие.Мерки сигурно не се прилагат,това е видно,и какво от това,колко души са умрели,николко.Самите държави се подлагат на карантинно ембарго за назидание,за неподчинение към новия световен ред.
  • 14 Калин

    13 20 Отговор

    До коментар #1 от "Ами да ги":

    Под карантина в хотел за собствена сметка. Щом са имали пари за почивка на другия край на света, ще се бръкнат и за самоизолация. Като го изкарат и се види че нищо им няма са добре дошли да се мешат с останалите. Защото гадината мутира и такъв вариант може да ни донесат че свят да ни се завие...
  • 15 Sts

    17 2 Отговор
    Берлинският епидемиолог Тимо улбрихс?
    Пишете си не ни пречите.Българите имаме здрав разум колкото и да си мислите че ни промивате.
  • 16 Дрън дрън дрън

    26 5 Отговор
    Отиват там защото няма НОЩ и др. ционистски издевателства. Но ПРАВАТА НА СВОБОДНИТЕ ХОРА НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ АКО НЕ СИ ГИ ВЪРНЕМ САМИ!!! Предпочитам да умра отколкото да живея в този концлагер, осъществен с наша помощ. По - добре ужасна смърт, отколкото УЖАС БЕЗ КРАЙ.

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    16 3 Отговор
    Театър Занзибар, по Сценария на DW!!!
  • 19 ха ха ха

    11 3 Отговор
    Бомби? Ще видите вие едни бомби скоро... 67 000 медици са завели дело срещу лъжата "ковид"

    Срещу правителството на Израел е заведено дело, което ваксинира насила и провежда явен холокост на собственото си население!

    Такива "бомби" предстоят, че ви е бедна фантазията просто! 😆
  • 20 123

    8 1 Отговор
    Пропаганда от DW за иди0ти.
  • 21 Абе алоооо

    10 1 Отговор
    Много странно мълчите за 43 те жертви на ваксината в Австрия?
    Що така бе?
    Очаквам аз до края на годината да почнат яко да мрат от ваксината.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 J Y Moineau

    7 1 Отговор
    В момента срещу туризма в Занзибар върви международна атака, защото Танзания показаха на света че пандемията е измислена.
  • 24 И аз да кажа

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дрън дрън дрън":

    Абе един цитат не си запомнил, ама с категорично мнение! А тропическите болести, дето могат да донесат? Четете в руските сайтове какви благини са си докарали от Занзибар! Умник до умника! Аз пък не съм съгласен после да ви лекуват с моите данъци!

    Коментиран от #25

  • 25 Нищо не са докарали. Тва са болести в

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "И аз да кажа":

    Целия ТРОПИК НА ЗЕМНОТО КЬЛБО!!!!! ПО ВАЖНО Е ЩО КОВИДА НЕ ВЛИЗА В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ?????????? ЩОТ ДЬРЖАВНИЦИТЕ И ИМАТ ТОПКИ..... И са теглили ина на гейтс рот шил и рок флер овци....

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 бузю

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Нищо не са докарали. Тва са болести в":

    а бе вие неграмотни ли сте бе ? на чист български ти написали хората - няма вирус , само дето вицепризедента им умрял от ковид