Last news in Fakti

12 Март, 2021 10:23 2 397 7

Испания не се отказва от "АстраЗенека"

  • испания-
  • астразенека-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Испанската икономика регистрира рекорден спад

Испания не се отказва от "АстраЗенека" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Испания не е регистрирала досега нито един случай на поява на кръвни съсиреци, свързани с ваксината на "АстраЗенека", и ще продължи да я прилага. Това обяви здравният министър Каролина Дариас, цитирана от Ройтерс, предаде БНР.

Дариас се изказа малко след като здравните власти в Дания преустановиха използването на англо-шведската ваксина на фирмата "АстраЗенека" заради няколко случая на поява на тромби, единият от които - смъртен. Дариас каза за телевизия "Секста", че в Испания са регистрирани незначителни странични ефекти от ваксинацията, уведомена е за случаите на съсиреци в Австрия, но до момента не е установена никаква случайна връзка между ваксината и тромбите.

Европейската Агенция по лекарствата (ЕМА) подкрепи ваксината и изтъкна, че ползите са много повече от вредите. Испания е одобрила тази ваксина само за хора между 18 и 55 години и каза, че ще изчака за още данни от ЕМА, преди да прецени дали да последва примера на други европейски държави и да разшири обхвата на използване на препарата. Броят на заразените спадна до най-ниска точка от август насам, след затихване на третата вълна, достигнала пик през януари, но скоростта на спадане се забавя.

За периода на последните 14 дни броят на случаите на 100 000 души достигна 132 в четвъртък, при 134 ден по-рано. Правителството съобщи за 6255 новозаразени, с които общият брой стигна близо 3,2 милиона. Смъртните случаи нараснаха със 166 и вече са общо 72 085. С намаляването на скоростта на разпространение на заразата и набиращото сила разпределение на ваксините някои испански региони отменят ограничителни мерки. Испанското правителство трябва да утвърди днес план за подпомагане на най-пострадалите сектори от кризата в размер на 11 милиарда евро.

7 милиарда ще бъдат директните плащания към браншовете хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и търговия. Управляващите социалисти на премиера Педро Санчес и коалиционните им партньори от „Подемос“ на Пабло Иглесиас имаха различия по плана. От „Подемос“ настояваха за поне 8 милиарда директни помощи. Испанската икономика регистрира рекорден спад от коронакризата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КХБГУ

    9 6 Отговор
    c0vid ИЗМАМАТА ПРОДЪЛЖАВА, НЕ СЕ БОЦКАйТЕ!!!!!!!!!!!
  • 2 провинциалист

    5 4 Отговор
    "Испания не се отказва от АстраЗенека"
    И те ли си имат ГЕРБ?
  • 3 Хан Сол

    3 2 Отговор
    Ба ти и снимката ?!?
  • 4 Мила

    5 3 Отговор
    Дъщеря ми работи в клиника в Испания. Нейните колеги които са се ваксинирали са вдигнали 40 градуса и са били много зле заедно с директора на клиниката. Въпреки че са млади. Защо трябва да се прави опит със старите хора, защо чакаме ЕС да ни каже, ние нямаме ли достойнство като другите държави?
  • 5 Аз40🏴‍☠️

    2 6 Отговор
    Това е просто сега тиражирано за да ни замажат очите. Всички видяхме резила им. АстраЗенека убива, осакатява, зомбира. Духайте супичката, НОЩ, никой не иска да се евтаназира с помията ви. И да пуснете и трол-агентите пак хората вече ги виждат кои са. Глупците се топят и не ги устройва, изнервени са, страх ги е!
  • 6 хахахаха

    4 1 Отговор
    Бантускотовете толкова са затъпяли, че си позволяват да критикуват испанската здравна система.
    Бантускотове, вие здравеопазване на такова ниво няма да имате.
    Марш по клетките с празните си кратуни!
  • 7 ДО 6

    0 0 Отговор
    В ГРЕШКА СИ ТЕ С КОПАНКАТА ОТИВАТ В БАНКЯ. 132 НА 100 000... ТРЯБВА ИМ ТИКВА ТЯ УСПЯ ДА ДОКАРА 700 НА 100 000. СРАМ ЗА ИСПАНЦИТЕ ДА СЕ УЧАТ ОТ ОПГ ГРОБ УБИЙЦИ. БОГ ДА ПРОСТИ НА ТОЗИ СВЯТ ДЕН ПОЧИНАЛИТЕ.