Last news in Fakti

12 Март, 2021 19:40 2 575 28

"АстраЗенека": Няма данни за повишен риск от тромбоза след поставяне на COVID ваксината

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • астразенека-
  • пандемия

Европейската агенция по лекарствата вече препоръча по-рано актуализирани насоки за безопасността на тази ваксина

"АстраЗенека": Няма данни за повишен риск от тромбоза след поставяне на COVID ваксината - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"АстраЗенека" (AstraZeneca) публикува изявление в петък, в което твърди, че данните на компанията за безопасността на нейните ваксини срещу коронавирус не показват доказателства за повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, за каквито случаи беше докладвано от няколко европейски държави през последните дни.

"Анализът на нашите данни за безопасност на повече от 10 милиона записа не е показал доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при която и да е определена възрастова група, пол, партида или в която и да е държава с COVID-19 ваксина на AstraZeneca. Всъщност наблюдаваният брой на тези видове събития е значително по-малък при ваксинираните, отколкото би се очаквало сред общото население", се отбелязва в изявлението, цитирано от CNN.

Изявлението идва, след като няколко държави в Европа спряха разпространението на ваксината, след като споделиха опасения, че употребата ѝ може да бъде свързана с повишен риск от неблагоприятни ефекти като кръвни съсиреци.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) също препоръча по-рано в петък актуализирани насоки за безопасността на тази ваксина.

EMA сподели най-важните моменти от последната среща, проведена от Комисията за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC), посочвайки, че комисията разследва случаи на тромбоемболични събития след ваксинация с ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca.

"Ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете и ваксината може да продължи да се прилага, докато разследването на случаи на тромбоемболични събития продължава“, се посочва в изявлението и се добавя, че все още няма доказателства за преки връзки между тях.

Освен това PRAC препоръча актуализация на информацията за ваксината, която да включва, че алергични реакции като анафилаксия и свръхчувствителност се случват с неизвестна честота, както и че вече са докладвани потвърдени случаи на тези реакции.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъртият #️⃣#️⃣#️⃣#️⃣1️⃣8️⃣#️⃣#️⃣#️⃣#️⃣

    1 12 Отговор
    Нали си знаете номер *️⃣1️⃣8️⃣*️⃣▪️

    Коментиран от #3

  • 2 ТаУмВзе

    25 2 Отговор
    Как ще има данни, когато се подписва Неинформирано съгласие бе. Гушваш букета за глупости. И едни милиарди се печелят от Смърт, отново! На страна, какво поколение ще имат ваксинираните. Ако оцелеят де, защото това и на плъхове не е тествано.
  • 3 Младия 🚹🚹🚹🚹🚹🚹🚹

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Дъртият #️⃣#️⃣#️⃣#️⃣1️⃣8️⃣#️⃣#️⃣#️⃣#️⃣":

    Кой е номер 18 ?

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Активист на БКП

    22 2 Отговор
    Този ужас ще продължи докато Психичноболният управлява България ! Да го махнем на 4 април!

    Коментиран от #8

  • 5 ЦК на ГЕРБ

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Младия 🚹🚹🚹🚹🚹🚹🚹":

    Корнелия Нинова !!!
  • 6 100 милиарда евро

    7 1 Отговор
    СЗО.
  • 7 Нискостеблена Гладкомозъчна печена 🎃

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Младия 🚹🚹🚹🚹🚹🚹🚹":

    Божков идвай си в българия че ми липсва националната лотарията.
  • 8 Психичноболния

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    Не съм виновен,тия тука нарочно умират само мръсно да ми правят.Лош материал и тва е.
  • 9 Сатъра на Хана

    1 0 Отговор
    Абе то и Боцко Ал Рапоне пуска клипчета че е
    .............................. ................................. Нежен Дядо , ама
    ............ ........... иначе си е див тъп Рапон
  • 10 123

    12 0 Отговор
    Боко, връщай парите от ваксините и прекратявай ковид цирка.
  • 11 Дай Лама

    11 0 Отговор
    Въпроса е овци ли сте или не сте ?
  • 12 ГОРСКИ

    5 0 Отговор
    Язък за голямата агитация,министъра на здравеопазването да си подава оставка!!!!!
  • 13 Дъ Мозък

    5 0 Отговор
    До 2035 сте овци , после ще ви измислим по нататък как ще е
  • 14 АМОНИКЕ ОТ НИГЕРИЯ

    5 0 Отговор
    АЗ ИМАМ ПЪРВА„ ИГЛА” И СЕГА КАТО ХОДЯ „НОСЯ” НА ЛЯВО ИСКАМ ДА ПИТАМ КАТО СЛОЖА ВТОРА „ИГЛА” В ДЯСНАТА РЪКА ЩЕ СЕ ИЗПРАВИ ЛИ ПОХОДКАТА😬😬😬
  • 15 Doko

    4 0 Отговор
    Майдел (майка на евродепутата Ева Майдел), официален представител на на Астрата, се опитва да пробие Боко, късно е...каза YES на ЕС. Ма и тези от Астра са като поповете...
  • 16 маалата

    3 4 Отговор
    Проблема не е тромбоза. При дебели хора с наслоени лепиди по артериите.... при ваксинация със Астра зенека или Спутник се развива висока температура като риакция. Топят се отлаганията и запушват алвеолите на белия дроб!! Ниска сатурация, задух и барзя мъчителна смърт от задушаване!
  • 17 Аз казах и

    0 4 Отговор
    И пак повтарям и вече да слушате Ванга - Астра Мастра е Жаста Праста ,Трети път няма да казвам - ако някой не чувал Жаста Праста е През Пръсти , Набързо но неверниците да четат Википедия че идва Краят на Светът и аз От горе ще гледам
  • 18 Тото

    3 0 Отговор
    От мъртъв писмо и данни няма как
  • 19 Дядо бг

    4 1 Отговор
    алооооо, как не ви е срам там! всички изхвърлиха малоумни ваксини! явно някой прави пари в Бг!!!!! Съсирването на кръвта! Астра мастра толкова ниско или никога е нямало там учени?!?!!!!!!!!!!!! Как може Оксфорд така да падне толкова ниско оооо????????
  • 20 Астразенека или герб

    5 0 Отговор
    Дългогодишен изпълнителен директор на "Астра Зенека - България" е Зоя Паунова, а нейната дъщеря Ева Майдел евродепутат от ГЕРБ.
  • 21 Дядо бг

    4 0 Отговор
    В Италия и швейцария- големи заводи за рус ваксина! Жалко, че лекари,хирурзи и други, защото няма другиииииии не казват истината!
  • 22 мислещ

    4 0 Отговор
    Ами разбира се, че няма данни, пише си го и в листовката, в момента е в клинично проучване и още се събират данните.
  • 23 Дядо бг

    5 0 Отговор
    то като чуеш Зоя паунова, дали ви звучи на български??????? и за другата същото оооо?????
  • 24 Lucien Olivier

    1 0 Отговор
    Май и Phiser и другите лапачи са под въпрос? Нека да видим как се поставя екпериментална ДНК масово. Опитни зайчета?
  • 25 ГРЕШКИТЕ НА ДОКТОРИТЕ

    1 0 Отговор
    СЕ СКРИВАТ ПОД ЗЕМЯТА!!!НЕ СЪМ ГО КАЗАЛ АЗ..НЯКОЙ ДРУГ!!
  • 26 Бай Шиле

    1 0 Отговор
    Подозирам,че Опел Астра и ваксината Астра ги прави един и същ или е разработка на военните. И в двата случая,жална ни майка.В Русия съм.
  • 27 София

    0 1 Отговор
    Фармацевтичната компания не крие че препаратът е още във фаза на изпитание. Пише го в листовката на " ваксината " . Изложени са също така и негативните ефекти от които нормален човек няма да посмее да се съгласи да му инжектират подобна ваксина. Лицева парализа, припадък, подуване на лимфни възли, задух, такикардия уж временно но много здрави и работещи хора не успяха да излязат от негативните последици и умряха. Мисля че не са прочели листовката на препарата а компанията се е застраховала предварително и никой няма да успее да ги съди . Опитват се да прехвърлят вината на лекарите.
  • 28 незнайко

    0 0 Отговор
    Какво има толкова да разследват ? Една аутопсия се прави за ден ! В Румъния получили 81 600 дози и изразходвали 77 049 и решили да не ползват останалите !!! Какво е станало с тези 77 049 ваксинирани ??? Ако при никой няма последици, значи говорим ЗА ВАКСИНАЦИОННА ПАНДЕМИЯ !!!