17 Март, 2021 13:51 6 642 30

Адв. Свилена Димитрова за ФАКТИ: Болниците почти от година не могат да лекуват нормално

  • свилена димитрова-
  • българска болнична асоциация-
  • планов прием-
  • болнични легла-
  • covid легла-
  • коронавирус-
  • болници

"Една голяма група от хора почти една година са в положение да не могат да обърнат внимание на своите заболявания", каза адвокат Димитрова

Адв. Свилена Димитрова за ФАКТИ: Болниците почти от година не могат да лекуват нормално - 1
Свилена Димитрова; Снимка: БГНЕС

„Решението на министъра на здравеопазването за спиране на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения може да е по-опасно за пациентите от причината за взимането на това решение“.

Това казват от Българската болнична асоциация в своя позиция от 15 март 2021 година. В позицията си ББА призовава спирането на плановия прием в болниците да бъде преразгледано.

„Не можем да оставим на заден план пациентите, които страдат от десетки други заболявания и очакват своето лечение или операция. Тази грешка веднъж вече беше допусната при предходните вълни и хиляди пациенти бяха оставени да чакат, без ясна перспектива кога ще могат да получат своето лечение, в много случаи – животоспасяващо“, пишат от ББА в своята позиция.

За да говорим за спирането на плановия прием в болниците, за лечението на пациенти и за коректните методи за изчисления на нужния брой Covid легла, от ФАКТИ се свързахме с председателя на Управителния съвет на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова.

„Фактически от началото на седмицата плановия прием вече е прекратен. Това, което ни притеснява е, че болниците от почти една година не могат да лекуват нормално. В началото на пандемията плановият прием също беше спрян, след това имаше и притеснения у гражданите, че могат да се заразят с Covid-19, докато са в болница. Сега отново спираме плановия прием. Това означава, че една голяма група от хора почти една година са в положение да не могат да обърнат внимание на своите заболявания, което може да доведе до съответно влошаване на състоянието и по-сериозни последствия. Тези хора съответно по-късно ще бъдат и лекувани по сложен и времеемък начин, съответно това ще струва и повече на НЗОК, като това е само допълнителен аспект“, коментира адвокат Димитрова.

„Болниците отдавна вече възприеха най-добрия възможен стандарт за обезопасяване от гледна точка на възможността за зараза с Covid в самото лечебно заведения“, подчерта тя и допълни: „Болниците са може би най-сигурните места в държавата. Първо, една голяма част от персонала е вече ваксиниран, минал е приоритетна ваксинация. Второ, има и много преболедували – при първата и втората вълна имаше доста лекари, сестри и санитари, които преболедуваха Covid. Ние нямаме притеснения да лекуваме пациентите, имаме притеснения, че няма да можем да им обърнем внимание навреме“.

На въпроса дали след отлагане на планов прием често в по-късен момент се налага приемане по спешност, адвокат Димитрова отговори: „Възможно е да се наложи прием по спешност, да. Приемът по спешност и сега е възможен. Хората не го знаят обаче. Когато чуят, че е спрян плановият прием, голяма част от тях мисля, че нямат достъп до болниците и в болница се отива само с Covid, което е напълно погрешно. Апелирам хората да си обръщат внимание и дори когато сами не могат да преценят дали са планови или спешни, да не престават да търсят своите лекари. Ще цитирам един колега от столична болница и колега от провинцията, които казаха, че ние в момента гледаме плановия прием от октомври. Това означава, че в болниците има натрупани чакащи. Никой не може да каже до какво може да доведе това чакане - за всяко заболяване и за всеки човек протичането на болестта е различно“.

„Нека това, че плановият прием е спрян, да не спира хората да се обърнат към лекар, защото те сами не могат да преценят дали не са в състояние, което е спешно и неотложно“, подчерта тя.

Относно притеснението да посещаваме лекар заради евентуално заразяване с коронавирус, адвокат Димитрова поясни: „От една страна, дезинфекцията е на високо ниво. От друга, предпазните средства, които се използват вече съвсем по предназначение, уверено и с една рутина също. Пак казвам – персоналът е имунизиран. Бих казала, че болниците са едно сигурно място. Covid отделенията сами по себе си са изолирани - и достъпът е ограничен, и персоналът, който обслужва тези отделения преминава след това през филтри, дезинфекция, обичайно колегите там карат 24-часови смени, а след това и почиват. Тоест не се разхождат из болницата и няма риск в този смисъл“.

По повод капацитета на леглата в болниците, тя каза: „Увеличението на леглата за Covid пациенти с 20% според мен беше определено без да се вземе предвид в коя болница каква заетост има. Тази мярка не е най-добър вариант. Подобно на втората вълна, без да правим оценка на ситуацията, просто се спускат едни цифри. Казвам го от гледна точка на това, че болници, които са по-специализирани профили, пазят легна за Covid пациенти и това всъщност блокира останалата им квота от легла за пациенти с други болести.

Апелираме към Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции да се извършва преценка. Те имат данни в реално време в коя болница колко заболели от Covid има. Хубаво е тази преценка да се прави и тогава да се разкриват допълнителни легла, а не леглата да стоят блокирани. Обръщам внимание, че на легла за пациенти с Covid-19 не могат да се настаняват други пациенти, дори да са празни. Тоест какво се случва – един ресурс стои неизползван, докато други пациенти с други заболявания не могат да бъдат приети, защото леглата за намалени“.

В края на разговора адвокат Димитрова коментира какъв е правилният подход при разкриване на легла за пациенти с коронавирус. „Нужна е оценка на това какъв е запълненият капацитет персонално във всяка болница и оценка на това има ли нужда от откриване на легла. Да, винаги е добре да има някакъв процент свободни легла, за да не се получи, както във втората вълна – хора да не могат да бъдат приети. В същото време е нужна индивидуална преценка за отделните лечебни заведения и тогава да се разкриват допълнителни легла, когато това е нужно“, каза председателят на Управителния съвет на Българската болнична асоциация.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    29 3 Отговор
    Кога са лекували нормално? Щавене и това си е. Мога да приведа примери.
  • 2 Хмм

    11 2 Отговор
    От какво може да се страхува адвокат, че да не пита защо не се увеличава здравната помощ когато има нужда?

    Коментиран от #15

  • 3 rusnak

    22 3 Отговор
    Коиуроди управляват от 12 години и извършват геноцид над народа си? Смъртза крадливатапасмина.
  • 4 И те

    12 0 Отговор
    като министЕра !
  • 5 Без майтап

    27 2 Отговор
    Ако има повишение на смъртността през 2020 тя не е т.нар. “страшна зараза” ковид,а от това,че спряха да се лекуват всички останали заболявания и се напага масова психоза от подлогите на Тиквата в здравеопазването!Да изметем на 04.04 тези изроди без да им се връзваме на скалъпените данни за т.нар. пандемия!
  • 6 Гошо

    17 2 Отговор
    Адв, те не разбират какво лекуват. По добре далеч от там. Повечето заминават заради тромб.
  • 7 ЪРП

    11 1 Отговор
    Публикувaнo във фaкти.бг: "Прoф. Нaчeв: Гoтвим ce зa нaй-лoшoтo"

    ПОРЕДНИЯТ НАПАЗАРУВАН ОТ ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЕЦИТЕ И ИНСТРУКТИРАН КАКВА МАНТРА ДА ПРОПАГАНДИРА!!!!!

    ГНУCНA ЛЪЖЛИВA ПРOПAГAНДA ЧEКМEДЖEEEГEРБEРACКOПРEДИЗБOРНA !!!!!!!!!!

    НЯКOЙ ДA ПРOЧEТE ИМEНAТA НA "ПOЧИНAЛAТA" И РАЗТРЪБЕНА ВЧЕРА ВЪОБРЪЖАЕМА 31 ГOДИШНA??????

    НЯКOЙ ДA ПРOЧEТE OТ КOЙ ГРAД E ???????

    НЯКOЙ ДA ПРOЧEТE В КOЯ БOЛНИЦA CE E ЛEКУВAЛA И E "ПOЧИНAЛA OТ КOРOНAТA"??????????????

    МНOГO УДOБНO ПРOПУCНAТA ФAКТOЛOГИЯ ,НAЛИ????.......ЗAЩOТO ПРOCТO НЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯМA ТAКAВA 31 ГOДИШНA БEЗ НИКAКВИ ЗAБOЛЯВAНИЯ ПOЧИНAЛA ТOЧНO OТ КOРOНAВИРУCA!!!!!!!!

    САМО ХВЪРЛЯТ В ПРОСТРАНСТВОТО НЕКВИ БОМБАСТИЧНИ ПРОПАГАНДИ И НАРОДА ДА ТРЕПЕРИ!!?!?!!

    04,04,2021 ЩE ПOЧИНE CЪC CИГУРНOCТ МРAКOБECНAТA ШAЙКA УБИЛA ХИЛЯДИ ТEЖКO БOЛНИ БЪЛГAРИ, КAТO ИМ ЗAБРAНИХA ДOCТЪП ДO БOЛНИЧНO ЛEЧEНИE И OПEРAТИВНO ЛEЧEНИE!!!!!!

    ТРИБУНAAAAAAAAЛ ЗA ЧEКМEДЖEГEРБEРACOПИТEКA ИЗБИЛ ХИЛЯДИ C ПРECТЪПНИ AНТИБЪЛГAРCКИ ,УМИШЛEНИ И ЦEЛEНACOЧEНИ ДEЙCТВИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!
    МНОГО ЯСТО ,ЧЕ СМЪРТНОСТТА ЩЕ СКОЧИ, КАТО ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЕКА, ГОСПОДАРИТЕ МУ И ПОДЛОГИТЕ МУ ИЗВЪРШИХА БРУТАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И МАСОВО ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА СМЪРТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, КАТО ЗАБРАНИХА НА НАЙ-ТЕЖКО ХРОНИЧНО И РАКОВО БОЛНИТЕ БЪЛГАРИ ДОСТЪП ДО БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ И ОПЕРАЦИИ!!!!!!!!!!!!!

    БРУТАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ БЪЛГАРСКОТО ЧОВЕЧЕСТВО В МАЩАБИ ГРАНИЧЕЩИ С МАСОВОТО НАЦИСТКО ИЗТРЕБЛЕНИЕ!!!!!!!!!!
  • 8 ЪРП

    12 0 Отговор
    МНОГО ЯСНО Е, ЧЕ ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЕЦИТЕ СЪСИПАХА ЦЯЛОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И УНИЩОЖИХА СПЕШНАТА ДОБОЛНИЧНА ПОМОЩ!!!!!!

    МНОГО ЯСНО Е ,ЧЕ НЯМА ВЪОБЩЕ ДА МОГАТ ДА СМОГНАТ СМЕШНО МАЛКОТО 25/30 ЕКИПА!?!???????

    КАКВО СА ЕДНИ МИИЖАВИ 30 ЛИНЕЙКИ БЕ ПРОФЕСОРЕ , ЗА 2 500 000 СОФИЯ????????????

    КАКВО СА??????

    ЩЕ ТИ КАЖА.....ПРОФЕСОРЕ ЗАВИСИМ .........ГЕНОЦИД СА!!! ГЕНОЦИД
  • 9 ЪРП

    7 0 Отговор
    НЕЩО ДА ИМАШ ДА КАЖЕШ ПРОФЕСОРЕ ,ЗА ТОВА ,ЧЕ ЧЕКМЕДЖЕЕЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ ЗАБРАНИХА ОЩЕ В САМОТО НАЧАЛО НА МЕРКИТЕ ДА ИМА ОТДЕЛНИ КОВИД БОЛНИЦИ...?????

    НЕЩО ДА КАЖЕШ ,ЧЕ ПОРАДИ ТОЗИ ПРЕДЛОГ ЛИКВИДИРАХА И ЗАТВОРИХА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОТДЕЛЕНИЯ!???... И ЗАБРАНИХА НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ КОИТО СА СЕ КЛЕЛИ ДА ЛЕКУВАТ ХОРАТА ......??????

    НЕЩО ДА КАЖЕШ ПРОФЕСОРЕ, ЧЕ ДО ЕСЕНТА НА 2020 БЪЛГАРИЯ БЕШЕ С РЕКОРДНО МАЛКА СМЪРТНОСТ В ЦЕЛИЯ СВЯТ??????....И ЦЕЛИЯ СВЯТ ГО ОТДАВАШЕ ТОВА НА МАСОВОТО ВАКСИНИРАНЕ С БЦЖ НА БЪЛГАРИТЕ??????????

    НЕЩО ДА КАЖЕШ, ЧЕ ОТ ЕСЕНТА НА 2020 КОГАТО ПОД ДИКТАТА НА ГОСПОДАРИТЕ СИ ЧЕКМЕДЖЕЕЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ ЗАБРАНИХА ДА БЪДАТ ЛЕКУВАНИ НАЙ-НАЙ-ТЕЖКО БОЛНИТЕ БЪЛГАРИ И ОПЕРИРАНИ ....,ЧЕ ОТ ТОГАВА ПОСЛЕДВА ТОЗИ БУМ НА УМРЕЛИТЕ БЪЛГАРИ?????????

    ИМАШ ЛИ ДА НИ КАЖЕШ НЕЩО ПО ТОЗИ ВЪПРОС ПРОФЕСОР НАЧЕВ???????????????????????

    Коментиран от #20

  • 10 Дани

    3 3 Отговор
    Адвокатката е много секси.Кой може да и устои?
  • 11 Гошо

    1 1 Отговор
    Ще върши работа. Съгласен. Очаква неприлично предложение.
  • 12 Алфа Вълкът

    2 3 Отговор
    Кога Адв. стана Д-р?
  • 13 Напремер

    7 0 Отговор
    Холандия официално призна че 2020 има намаление на смътнитеслучаи спрямо 2019. 200 по-малко умрели през 2020. И никой не посмя да коментира, нито масмедия нито граждани. Големи загадка. От кво се страхуват тея, вали са в демокрацията. И то напреднала както казваше Живков
  • 14 СМЕТАЛО

    5 2 Отговор
    НАД 400 БОЛНИЦИ ЛЕКУВАТ 30 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ ТАКОВА ЛЕЧЕНИЕ ГИЕ ЛЕКУВАЛО ЧЕ ОТ 9 МИЛИОНА ВЕЧЕ СМЕ 4 МИЛИОНА И ПОЛОВИНА

    Коментиран от #17

  • 15 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хмм":

    И как се увеличава здравната помощ?Става голяма, по-голяма и най- голяма ли?
  • 16 Спирането на лечението на болни отделно

    5 0 Отговор
    От КВ 19 е един вид Геноцид!! Нали лекарите в КВ Отделенията не работят в другите отделения??? Нали са отделени двата типа отделения??? Или ни са!! УМИРАТ ХОРА БЕЗ кавид, заради Отказ от Лечение!!! Спиране на плановия Прием!! Повече си отиват заради отказ на лечение!!! Почина мой близък по тази причина, ще търся сметка на виновните в Съда!! За Геноцит, с политически мотив! Да бъде изплашен народа, а починалите, си починали, важното да спечелят Изборите и да отложат съда и Затвора, тези, които Управляват "Пандемията"!!

    Коментиран от #29

  • 17 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "СМЕТАЛО":

    Ти емигриралите за Ковид жертви ли ги смяташ,герберастино?
  • 18 Така е

    3 2 Отговор
    мрат хора който не могат да получат адекватно лечение.С този ковит лекарите станаха още по големи лешпери.
  • 19 Опааа

    5 1 Отговор
    Полиция и РЗИ в Благоевград образуваха проверка заради внезапната смърт на 47-годишен мъж, който е издъхнал в дома си пет дни след ваксинация с АстраЗенека, предаде Труд.

    Ивайло Даламангов се е ваксинирал на 11 март с АстраЗенека от партидата, която бе спряна у нас. Няколко дни след това вдигнал висока температура, било му доста зле. На 16-ти март вечерта се обадил на майка си и казал, че се чувства много зле, има стягане на гърдите. Жената живеело в близко село, извикала Спешен център, но медиците, когато посетили дома заварили Ивайло мъртъв.
  • 20 вместо

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "ЪРП":

    ЪРП да не си искал да се кръстиш РЪП(б) бе, шизо!?
  • 21 доктор

    4 0 Отговор
    Аз мисля че съдилищата от много години не могат да правораздават нормално.
  • 22 Ковачевич

    4 1 Отговор
    ТЕ СА ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ И ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА СЕГА. ПОЛУ КАПИТАЛИЗЪМ -НЕЩО МЕЖДО ДЕМОКРАЦИЯ И КАПИТАЛИЗЪМ. МИ ПРИ Т.ЖИВКОВО ВРЕМЕ ПРИ СОЦИЯЛИЗМА БЕШЕ ВСИЧКО НАРЕД АМА БУЛГАРИШ ПОЛИТИЦИТЕ ПРЕЦАКАХА НЕЩАТА . НЯКАКВА ЗДРАВНА КАСА И ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА. УСЕГОРЕНИ ЗДРАВНО БГ ГРАЖДАНИ НО САМО МАЛКО ! ОСИГОРОВКИТЕ ОТИВАТ ЗА ЗАПЛАТИ НА МЕДИЦИТЕ И ПОДРЪЖКА НА ЗГРАДИ. ТАКАВА ДЕМОКРАЦИЯ Е МОР ЗА БУЛГАРИШ.
  • 23 Факт

    6 0 Отговор
    На мен ми лекуваха бронхопневмония без да я имам!
  • 24 Врачка

    7 0 Отговор
    Мафията в бели престилки печели повече пари от умрял пациент отколкото от излекуван.Защо ли,за да лекуваш някой трябва време,пари,леглова база,персонал за обгрижване,лекарства.А някои пациенти си умират по стълбите ,даже не ги изчакват в кабинета за диагноза.
  • 25 BG GEST

    4 1 Отговор
    Прокуратурата още веднъж доказва КРИВОСЪДИЕТО на съдебната ни система! Лаура Кьовеши не случайно не иска в ЕС наши прокурори - ще осерат всичко!
  • 26 Питаща

    6 1 Отговор
    Защо няма инсулин защо няма , интерферон и т.н и т.н много важно че има вирус негодни лапачи и страхливци сан инспектори началници щабове и други измислици защо пречите на лечението на хората за крадете всичко ли??????
  • 27 Санитар

    4 0 Отговор
    Защото мутри управляват и се бъркат в работата на медиците.Ако не изринем тая гмеж яко ще се мре но не от вируси
  • 28 РАДИО ЕЛТО

    6 0 Отговор
    БОЛНИЦИТЕ станаха търговци за тяк ХИПОКРАТ е банкомата
  • 29 Лекар Образна диагностика

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Спирането на лечението на болни отделно":

    Няма лекари само за COVID отделенията в повечето болници. Персоналът доброзорно се превърта през тези отделения. Айде представете си сега, очен, гинеколог или хирург, дежурен в отделението. Или пък такъв, като мен.
  • 30 MOLI

    0 2 Отговор
    КАКВО НЕ ЛЕКУВАТ БЕ ГОСПОЖО.СПЕШНИТЕ СЛУЧАИ НЕ СА ОСТАВЕНИ НА САМОТЕК.ПРЕЗ МАЙ МИ СЕ СЛУЧИ ТОВА И ЛЕКАРИТЕ ВЪВ ВМА ТИЧАХА ПРЕЗ ГЛАВА.КАКВА СТАТИСТИКА ИСКАТЕ.ДНЕС ЗА ПОЛОВИН ЧАС НА ОБЯД В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕТО НА 5-ТА ГР.БОЛНИЦА ДОЙДОХА 6 ЛИНЕЙКИ.ЕТО ВИ СТАТИСТИКА.ИЛИ СТЕ ХОРА БЕЗ РАБОТА.БОЛНИЦИТЕ СЕ ПУКАТ ПО ШЕВОВЕТЕ,А ТАКИВА КАТО ВАС САМО ДРАЗНЯТ ОБЩЕСТВОТО