25 Март, 2021 09:07 3 173 25

България ще получи по-малко количество и от извънредните ваксини

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

България е с квота от 1,55% от населението на ЕС и ако бе приела още в самото начало този принцип на разпределение, сега следваше да получи 62 000 от допълнителните дози

България ще получи по-малко количество и от извънредните ваксини - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството обикновено шумно огласява успехите си, а за грешките се мълчи колкото е възможно повече. Ето такъв например е случаят с ваксините срещу COVID-19 и отказът на България да получи цялото полагащо ѝ се количество препарат. Но няма нищо - здравният министър увери, че сме поръчали ваксини за “две Българии” и ако били дошли навреме, всичко щяло да е наред. Дали става дума за голям правителствен гаф, или не - преценява обществото. Но въпросният отказ сега ще ни прецака повторно и при разпределението на извънредните количества.

4 милиона дози извънредно от препарата срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech ще бъдат разпределени между няколко държави, чиито ваксинационни програми буксуват заради забавените доставки на количества. Новината бе обявена на 10 март от Европейската комисия. И при това разпределение обаче ще важат първоначално договорените квоти, става ясно от информация на ЕК, предоставена на в. “Сега”.

Сиреч става дума за ония количества и квоти, за които вече се разбра, че България е “проявила скромност” като се е отказала от цялото полагащо ѝ се количество. Нищо, че управляващите не видяха проблем в това, защото “ваксини сме осигурили, просто се бавят и проблемът не е в нас”.

България е с квота от 1,55% от населението на ЕС и ако бе приела още в самото начало този принцип на разпределение, сега следваше да получи 62 000 от допълнителните дози. Заради първоначалният отказ на властите у нас това няма да се случи точно така. Ако се съди по редовно заявеното количество, сега от извънредната доставка трябва да пристигнат около 13-14 хил. дози. Обичайно България получава около 20-21 хил. дози седмично от Pfizer/BioNTech, като тази седмица Министерството на здравеопазването се похвали, че сме получили над 9300 дози допълнително.

Никой обаче не казва колко точно е квотата, па макар и намалена. И никой не може да се аргументира защо тази информация не се обяви, след като “правителството не е виновно, ваксини има, просто доставките се бавят и проблемът не е при нас”. Кажете си де…


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антидържава

    34 4 Отговор
    Борисов и Ангелов - българоубийци

    Коментиран от #11

  • 2 4 април

    34 2 Отговор
    Пак гласувайте за тиквата
  • 3 шири

    6 1 Отговор
    През крачола ми,че оттатък.
  • 4 Брадвата

    24 1 Отговор
    Вчера половин час един сричаше за верижната при Хемус, били изчистили, ама как те не били виновни.. днес 2 часа ще се оправдават кой е дал законно оръжие на престъпник. Всичко в тая "държава" е оправдание. Никой и никога не поема отговорност за нищо. Та за едни ваксини ли
  • 5 мислещ

    13 3 Отговор
    Забележете каква пропаганда се върти в последните месеци. Или "Правителството се справя, всичко е наред", или "Правителството не се справя, няма достатъчно диктатура, нито достатъчно отрови. Почти от никъде не може да се чуе нищо за права, свободи и нормален живот. Яко се обработва стадото.
  • 6 Гост

    10 4 Отговор
    Кога тия полуи*иоти ще внесат Спутник за който иска? За тия е по добре да мрем, отколкото да признаят Русия първенец.
  • 7 Бай Ставри от Торбалъжи

    6 4 Отговор
    И по-добре, тук не искаме ваксини с чипове вътре, и 5G не искаме щот кокошките спряха да снасят
  • 8 Българка

    14 5 Отговор
    Правителството не просто се провали по поръчките за ваксини. В микса от ваксини сме поръчали над 50% от най-евтината и нискокачествена на АстраЗенека за сметка на РНК ваксините. Освен това са поръчани до май като цяло много малко ваксини. Не случайно мафиотското управление мълчи и не дава отговори на въпросите на БСП за това колко, какви ваксини са поръчани, какви са сроковете по месеци, какви са цените, колко лв. сме платили. В момента имаме не просто провал на ваксинационната кампания. В момента имаме умишлено престъпление срещу здравето и живота на българите. А както се оказва и финансова далавера и саботиране на изборния процес
  • 9 Хора четете :

    4 3 Отговор
    " Защо бившият директор на Пфайзер се отрече от ваксините " : 60-годишният Майкъл Йедън, бивш вице-президент на Пфайзер, който прекарва около 16 години в научни изследвания, а малко по-късно става и основател на швейцарската компания не се ваксинира и не вярва в ползата от ваксините !
  • 10 Миризлив пор

    2 5 Отговор
    Ваксините на хартия - пфайзер 15$, първа по рода си (съмнения за приемане в употреба) и много проблемно съхранение. Астра - 2$, класически тип (няма да има проблем приема) първи започнали изпитания, съхранява се както всички други. Това са били началните условия, никой не е предполагал какво ще последва.

    Коментиран от #15

  • 11 Антимафия

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "антидържава":

    Когато няма" килипир" в тази ваксина ,
    никой не се интересува да поръча?
    Чисто и просто, не влизат в "чекмеджето"?
    Виж ако беше "търг за магистралите и тунела",
    щеше да прелива от всичко?
  • 12 Ваксини има, но доставките се бавят???

    9 3 Отговор
    Казва Борисов??? Къде ги Има, на хартия, на книга??? ПУНТА Мара"Има ама няма!! Къде са, в Завода, още не произведени??
  • 13 Само питам

    10 1 Отговор
    Питам се само - дали нашите управляващи са толкова некадърни или всичко е от прекалена самонадеяност ?
    Винаги се оказва че в крайна сметка редовно сме прецакани.
  • 14 Мауро

    9 3 Отговор
    То и самолети има поръчани , ама и те се бавят. Даже "воеводата" искаше да поръчва втора партида без да е дошла още първата. Сякаш парите ги берем по дърветата.
  • 15 Бамбуков

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    Кога Астра Зенека е почнала "първа" изпитанията ?? Това само по думите на "професора" Винету !

    Коментиран от #19

  • 16 Бгг

    6 0 Отговор
    Още по добре , че после ще трябва да ги изхвърлят. Желаещите намаляха
  • 17 Офф

    5 0 Отговор
    Няма смисъл да филоствате журналята има си договори с срокове и количество да поръчаме ваксини за 4 Българии та евентуално да ни доставят за 1 , страхотна логика ... Питайте в Брюксел защо не се изпълнява договорите нали всички страни упълномощиха ЕК да договаря/организира доставките
  • 18 Антиваксър

    5 3 Отговор
    Вчера срещнах една позната , около 40-те . Иначе е енергичен човек , а едва ходеше , беше жълта като смъртник и гледаше с втрещен поглед !Едва смотолеви "Бих си ваксината ! Нямам сили да работя ! Прибирам се в къщи !
  • 19 Хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бамбуков":

    Е, щом Америка е главният победител в ВСВ, а СССР хвърли атомната бомба на Хирошима, какво прече и това да се каже.
  • 20 Shortко

    4 0 Отговор
    В България винаги се получава по-малко и за по-кратко.
  • 21 ВЕЧЕ

    1 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ ГИ БРЪСНЕ ЗА СЛИВА.
    БИБИ НОЩА И МИНИСТЪРЧЕТО.
    НАКАЗАНИ У ЪГЪЛА СЪС ВДИГНАТИ
    РЪЧИЧКИ.
  • 22 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    6 0 Отговор
    4.4.21 наближава -
    ДА ИЗМЕТЕМ алчната, крадлива
    и некадърна пасмина ГЕРБ...
  • 23 istinata

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България ще получи по-малко количество и от извънредните ваксини " - Това е добре по-малко хора ще умрат .
  • 24 Чукча

    2 0 Отговор
    Това ви се плага,като гласувате за едър зеленчук !
  • 25 Генерал

    0 0 Отговор
    И ако бяхме взели всичко полагащо, се на кого щяхме да подарим излишъка ? На Македония може би и на който дойде. Това ли искате? И тия са ни много. Просто трябва да идват по определения предварително график. Ако бяха поръчали ваксини за 3 българии при условие, че само 1/2 България иска да се ваксинира, какво щяхте да пишете тук ? Има много скъпи ваксини. Както се вижда не само ние сме си правили сметката. Щом една Австрия е направила същото, значи има защо.