ФАКТИ.БГ
  • сертификат-
  • цифров сертификат-
  • коронавирус-
  • ес-
  • ек-
  • пандемия-
  • туризъм-
  • пътуване

Одобриха цифровия сертификат за COVID-19

Постигнато е предварително политическо споразумение

Публикувана: 21 Май, 2021 14:07
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3394
Одобриха цифровия сертификат за COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.2 от 25 гласа.

Европейската комисия приветства предварителното политическо споразумение между Европейския парламент и Съвета относно регламента, уреждащ цифровия сертификат на ЕС за COVID. Това означава, че сертификатът е на път да бъде готов в края на юни, както е планирано. Споразумението беше постигнато в рекордно кратък срок само два месеца след предложението на Комисията. Преговорите по сертификата от името на Комисията бяха водени от комисар Дидие Рейндерс в тясно сътрудничество със заместник-председателите Вера Йоурова и Маргаритис Схинас и комисарите Тиери Бретон, Стела Кириакиду и Илва Йохансон. Вследствие на споразумението, постигнато от Европейския парламент и Съвета, цифровият COVID сертификат:

- Обхваща ваксинацията, изследването и възстановяването;

- Ще бъде на разположение в цифров формат и на хартиен носител в зависимост от избора на получателите и ще съдържа цифрово подписан QR код;

- Ще бъде безплатен, ще бъде получаван лесно и ще е достъпен за лица, ваксинирани преди влизането в сила на Регламента на ЕС относно цифровия сертификат за COVID-19;

- Може да се използва и от държавите членки за национални цели, ако това е предвидено в националното право;

- Държавите членки следва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифров сертификат на ЕС за COVID-19, освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве;

- Комисията също така ще мобилизира 100 милиона евро в подкрепа на държавите членки при осигуряването на тестове на достъпни цени.

Следващи стъпки

Сега политическото споразумение ще трябва да бъде официално прието от Европейския парламент и Съвета. Регламентът ще влезе в сила на 1 юли с период на постепенно въвеждане от шест седмици за издаване на сертификати за онези държави членки, които се нуждаят от допълнително време.

Успоредно с това Комисията ще продължи да подкрепя държавите членки при финализирането на техните национални решения за издаване и проверка на цифров сертификат на ЕС за COVID и да предоставя техническа и финансова подкрепа на държавите членки за въвеждането на портала. На 17 Март 2021 г. Европейската комисия представи предложение за създаване на сертификат на ЕС за COVID с цел улесняване на безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19. По искане на Комисията на 25 март Парламентът гласува в подкрепа на задействането на спешната процедура за двете предложения. Съветът прие преговорната си позиция на 14 април, а Парламентът го направи на 29 април. На 20 май съзаконодателите постигнаха предварително споразумение по това досие.

Успоредно със законодателния процес вече беше постигнат значителен напредък от техническа гледна точка. Порталът на ЕС, който позволява да се проверяват сертификатите през границите, е готов и ще започне да функционира от юни. През последните две седмици бяха проведени успешни пилотни тестове с 17 държави членки и Исландия, а други пет държави членки ще тестват следващата седмица, предадоха от пресслужбата на ЕК.

Комисията също така предоставя софтуер с отворен код за подпомагане на държавите членки при разработването на техните национални решения за издаване на сертификати, за сканиране и проверка на QR кодовете и референтен портфейл за съхранение. Актуална информация относно мерките във връзка с коронавируса и ограниченията за пътуване, предоставена от държавите членки, е достъпна на платформата Re-open EU.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.2 от 25 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
2
Този коментар е премахнат от модератор.
MERS
3 Отговор
По добре да имаш един QR-код на телефона отколкото всеки път да те дупчат с PCR тестове :)

Коментиран от #37


Оценка:
-30 +35

t;rsoeje
4 Отговор
Альо, еуро-гейкия съюз на содомититеее!!!! Стига тирания и гействооо!

Оценка:
-6 +63

5
Този коментар е премахнат от модератор.
Дон
6 Отговор

До коментар #2 от "СДС ваксиниран":


Има хора,които не са на тридесет години и заболяванията им не позволяват ваксиниране.Тях къде ще ги разстрелваме? Или да правим газови камери за по-лесно?

Оценка:
-3 +70

Мнение
7 Отговор
"Цифровия сертификат за Ковид 19"??????
Сертифицират те, че са ти били някаква течност, за чиято безопасност производителя не носи отговорност, която не е сигурна за новите щамове, които пък се появяват буквално всеки ден, свен това, ако преценели, трябвало да се ваксинираш допълнителен брой пъти, че така било по-сигурно???!!!
Тая цялата работа верно напомня на подготовка на стадото за каквото е заръчал чорбаджията!!!!!!!

Оценка:
-4 +80

Готови ли сме
8 Отговор
Ето ,този сертификат,
ще задвижи икономиката на този ,
който е готов, веднага с изготвянето му?

Коментиран от #38


Оценка:
-24 +8

9
Този коментар е премахнат от модератор.
бл.134 в Зап. парк
10 Отговор

До коментар #1 от "правимпът":


Няма що . Както и да го въртите нещо подобно на еврейската звезда през ВСВ . По нов и модерен начин да се дискриминират и ограбват хората

Оценка:
-2 +53

Възхитен
11 Отговор

До коментар #1 от "правимпът":


Във Венеция няма да ида заради блъсканицата, но до Алпите ще се радходя, хем северно и южно.
А документ за ваксинация имам и сега - просто един лист, който с нищо не е по-различен от гражданска застраховка и съдържа по-малко информация от паспорт.
Ако някого го е яд, може да не се обременява с такава тапия.

Коментиран от #13, #17


Оценка:
-34 +6

Бай Знай
12 Отговор
Всяко чудо - за 3 дни!
Не се радвайте!

Оценка:
-2 +28

правимпът
13 Отговор

До коментар #11 от "Възхитен":


Чакай бе то тая васинация ще е всяка година ти кво мислиш че с една ваксина ли шеминеш

Коментиран от #32


Оценка:
-3 +42

Псевдоним
14 Отговор
Цялата работа е заради сертификата. Борисов го каза пред медиите с половин уста след едно от посещенията в Брюксел. Дори софтуерът който беше изготвен уж по линиия на имунизациите за други болести, беше набързо скалъпен с такава цел и базата му данни беше празна от самото начало. Това е фашизъм, лицемерно прикрит като грижда за здравето.

Оценка:
-2 +56

Гост
15 Отговор

До коментар #2 от "СДС ваксиниран":


Ти ли си свобеден бе? Хахахах😂😂😂

Оценка:
-3 +37

Ани
16 Отговор
Кой луд ще си вкарва отрова всяка година и за какво? Всяко чудо за 3 дни, това малко по дълго. Има здрави хора никога не боледували или такива, които ще стават родители. Има к алергични хора, не само от простохията и невежеството, те какво? Заврете си сертигикатите и кодовете, че ви чака отплата

Оценка:
-2 +44

17
Този коментар е премахнат от модератор.
18
Този коментар е премахнат от модератор.
19
Този коментар е премахнат от модератор.
Олег
20 Отговор
Правилно. Няма никаква дискриминация. Който е ваксиниран ще пътува, който не е, ще дава по 150 лева всеки път. Може и да стои в някоя квартира или хотел в карантина. Едно време, когато искаше някой да пътува до Африка или Азия му надупчваха задника с какви ли не ваксини. Всички наши работници в Либия също бяха ваксинирани. Не искаш да ти дупчат задника - оставаш тук. Правилно е, защото аз не искам да пътувам в един самолет с потенциални заразители. Стойте си на село. Там няма кого и какво да заразите ?

Коментиран от #21, #27, #31


Оценка:
-41 +7

провинциалист
21 Отговор

До коментар #20 от "Олег":


"не искам да пътувам в един самолет с потенциални заразители" - няма не искам, ша пътуваш със сертифицирани потенциални такива.

Коментиран от #23


Оценка:
-3 +34

Милиционер
22 Отговор

До коментар #18 от "Възмутен":


Сигурен ли си че ССССССР им разби главата ? Не стига, че започна заедно с германците войната , ами през цялото време лапаше помощи и ревеше, че не се отваря западен фронт. Ако не бяха американците да скапят Япония и да измъкнат червените боклуци от технологичния батак, днес източно от Урал щеше да се говори на японски , а западно на немски. Иначе червените боклуци щяха да монтират това, което наричаха "катюша" на каруци и щяха да ги произвеождат на стругове с манивели. Чети бре червена....

Коментиран от #36


Оценка:
-19 +5

АУУУУУ
23 Отговор

До коментар #21 от "провинциалист":


Сертификата е дигитален. ...напечатана хартия е само за тоалетната. ... няма как да влезеш в базата данни без боц боц.....😂😂😂😂😋

Коментиран от #30


Оценка:
-6 +11

24
Този коментар е премахнат от модератор.
25
Този коментар е премахнат от модератор.
26
Този коментар е премахнат от модератор.
Ко каза ко
27 Отговор

До коментар #20 от "Олег":


Я прочети това и си го преведи:
Държавите членки следва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифров сертификат на ЕС за COVID-19, освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве;

Оценка:
-6 +9

гуньо
28 Отговор
Тоз сертификат за мигранти важили или те прескачат границите без да питат.

Оценка:
-2 +19

Сланина и Зурла
29 Отговор
Ф А Ш И З Ъ М и К О М У Н И З Ъ М

Коментиран от #35


Оценка:
-3 +12

провинциалист
30 Отговор

До коментар #23 от "АУУУУУ":


Въпросът е, че ваксите ръсят бацил също...

Оценка:
-5 +22

31
Този коментар е премахнат от модератор.
32
Този коментар е премахнат от модератор.
33
Този коментар е премахнат от модератор.
34
Този коментар е премахнат от модератор.
Свински
35 Отговор

До коментар #29 от "Сланина и Зурла":


Не бе - ДЕМОКРАЦИЯ.

Оценка:
-3 +8

за нпо маниака
36 Отговор

До коментар #22 от "Милиционер":


Май само ти не си сигурен.
Знаеш ли каквое братоубийствена война? - милиционер сече пън.

Оценка:
-3 +9

По добре
37 Отговор

До коментар #3 от "MERS":


да си траеш , отколкото да вземеш 15 години за склоняване към самоубийство .

Оценка:
-0 +5

Ти бързай
38 Отговор

До коментар #8 от "Готови ли сме":


да я задвижиш! Надупчи си и децата !

Оценка:
-0 +11

39
Този коментар е премахнат от модератор.
no name no face no number
40 Отговор
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕС И НАТО

Коментиран от #41


Оценка:
-3 +8

АУУУУУ
41 Отговор

До коментар #40 от "no name no face no number":


ГЛАДЕН КОМУНИСТ НАТО И ЕС РЕФЕРЕНДУМ СЪНУВА ;-)))))))))

Оценка:
-6 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос за номинациите на ГЕРБ за президентските избори:
Чичо Кмет да си гледа Бургас! За президент ще говорим след юни..."

Още бисери
ТОП 5