Last news in Fakti

25 Май, 2021 16:29 3 672 16

"Пълна лъжа": Китай опроверга разследване за коронавируса

  • китай-
  • коронавирус-
  • ухан-
  • пандемия

За момента няма никакви доказателства, че вирусът се е разпространявал извън Китай преди края на 2019 година

"Пълна лъжа": Китай опроверга разследване за коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Уолстрийт Джърнъл" твърди, че още през ноември 2019 вирусолози от Ухан са били приети в болница със симптоми на Ковид-19. Пекин нарече информациите "пълна лъжа".

Седмици преди официалното съобщение за избухването на епидемията от коронавирус, трима сътрудници на Института по вирусология в Ухан са постъпили в болница с остри симптоми на Ковид-19, става ясно от журналистическо разследване на американския вестник "Уолстрийт Джърнъл". От това може да се направи изводът, че в държавната вирусологична лаборатория в Ухан са наблюдавали коронавируса още през ноември 2019 година. Ръководителят на лабораторията Юан Джиминг опроверга написаното в американското издание и заяви пред китайския официоз "Глобал Таймс", че всичко това било пълна лъжа.

"САЩ умишлено подклаждат теорията"

Разследването на "Уолстрийт Джърнъл" ползва информация от доклади на тайните служби, за които е писано многократно. Държавният департамент на САЩ също още през януари 2021 съобщи за информации, според които няколко изследователи от института в Ухан още през есента на 2019 година са имали симптоматика на Ковид-19. САЩ предполагат, че вирусът може да е тръгнал от лабораторията - такива случаи в Китай е имало и в миналото. Цитира се най-вече случилото се през 2004 година в Пекин, когато девет души се заразиха и починаха от ТОРС.

Припомня се още, че Институтът по вирусология в Ухан още от 2016 година е център за изследване на коронавирусите, като учените са правили опити с прилепи и броненосци. Само че специалният екип на СЗО, който провери на място предположенията, излезе с извода, че теорията за лабораторния произход е твърде малко вероятна.

Правителственият говорител на Китай Чжао Лидзян подчерта, че в Института по вирусология в Ухан до 30 декември 2019 година не е имало нито един случай на зараза с коронавируса. Правителството на САЩ умишлено подклажда теорията за произхода на вируса от лабораторията, добави още той.

Международната научна общност досега наистина няма категоричен и окончателен отговор къде и как е възникнал вирусът с научното обозначение Sars-Cov-2 и по какъв начин е започнало разпространяването му в Китай и по света. Знае се само, че първите случаи бяха регистрирани именно в град Ухан.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че вирусът се е прехвърлил върху човек от междинен гостоприемник. Най-често учените говорят за прилепи като възможни междинни носители.

Крие ли Китай информация?

В началото на пандемията китайското държавно ръководство последователно укриваше информациите за разпространението на коронавируса, омаловажаваше опасността и замазваше фактите. Неслучайно по цял свят се надигнаха основателни подозрения, които се ширят и до днес.

Освен това научните сътрудници на СЗО твърдят, че още от самото начало Китай ограничава достъпа до базисните данни, до записките и протоколите и изобщо до суровия информационен материал. Китайското държавно ръководство освен това непрекъснато призовава да се проучи дали преди ноември 2019 година не е имало регистрирани случаи на коронавирус в други страни по света. Но по-голямата част от международната научна общност смята тази теория за неубедителна - просто защото няма никакви доказателства, че вирусът се е разпространявал извън Китай преди края на 2019 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груйо

    25 24 Отговор
    Лъжливите китайски комунисти, които пуснаха това биологично оръжие, за да съсипят икономиките на другите страни и ускорят налагането на новия световен ред, ще отричат вината си до последно.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Майна

    25 8 Отговор
    В момента е обявена награда , дори ще потърся да е копна от 1000 000 за лабораторията, която предостави този неизолиран досега вирус , които ,,откриват,, с тези тестове..НЯМА ИЗОЛИРАН ВИРУС...ЗАПОЧВАТ ДЕЛА, ВОДЕНИ ОТ ГРУПА НЕМСКИ АДВОКАТИ И ХИЛЯДИ МЕДИЦИ , НАЧЕЛО Е АДВОКАТЪТ , КОЙТО ОСЪДИ ДОЙЧЕ БАНК..,СРЕЩУ ТОЗИ БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН ГЕНОЦИД...

    Коментиран от #6, #8, #10

  • 3 хоу хоу хоу

    8 1 Отговор
    Лъжа, лъжа ма колко да е лъжа.
  • 4 лъжец

    10 7 Отговор
    Тръмпчо знае най добре !Всичко се случи непосредстено преди Китайската нова година и той се опита да срине Китай но това са Китайци бе хора всяка втора нещо в света е Китайско !!!!

    Коментиран от #11

  • 5 Смеех

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Груйо":

    А американците не лъжат ли?

    Коментиран от #12

  • 6 xaxaxaxaxxa

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Пак ли бе игнорамус? Хахахахаха. Това със "съденето" го плямпаш от месеци бе тиквопитек!
    "Му шъ видити вий ва! Шъ във съдим бе!"
    Да пратиш много поздрави на Бхарат и Синофарм, необразования неграмотен!

    "Коваксин е инактивирана ваксина, което означава, че се състои от убити коронавируси, което го прави безопасен за инжектиране в тялото."

    ХАХАХАХАХА!
  • 7 Дойче WC

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "Груйо":

    Дaли пък нe ca лъжливитe зaдoкeaнcки "дeмoкрaти", c 24-тe трилиoнa дoлaрa дългoвe, кoитo пaк рaзигрaвaт цирк кaтo припиcвaт coбcтвeнитe cи cвинщини нa cъпeрницитe cи?
    Кaтo глeдaмe кoлкo нaпoитeлнo ce лee крaвaрcкaтa прoпaгaндa, мaй тoвa щe дa e пo-вeрoятнo.

    Коментиран от #16

  • 8 хахахахахаха

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    "В момента е обявена награда ,"

    В момента, в момента... Колко да е "в момента". Пак върти плочата от месеци. Я кажи колко е плоска Земята и за рептилите! После може и за илюминатите и кемтрейлс да пуснеш една лекция!
    Хаха
  • 9 Гост

    1 1 Отговор
    Точпа който и да в все едно ще си признае.....
  • 10 среднощен

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    "...НЯМА ИЗОЛИРАН ВИРУС...ЗАПОЧВАТ ДЕЛА, ВОДЕНИ ОТ ГРУПА НЕМСКИ АДВОКАТИ И ХИЛЯДИ МЕДИЦИ , НАЧЕЛО Е АДВОКАТЪТ , КОЙТО ОСЪДИ ДОЙЧЕ БАНК..,СРЕЩУ ТОЗИ БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН ГЕНОЦИД..."; За "изчезналите" учени в Китай - нищо не се казва...? За "свързаността" на лабораториите в Ухан с крупни инвеститори от САЩ - също... Истината за Ковид-19 никога няма да излезе наяве... Перспективите са "смущаващи" - все по-малко свободи за индивида извън "препоръчаните" от СЗО ограничения...? Свиквайте с "новия световен ред"...

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Да дааа

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "лъжец":

    Което не е Китайско е менте.
  • 12 0808

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Смеех":

    .... никога...те бяха на Луната... те произвеждат най-прекрасния продукт в света ... Кока-кола ....те победиха Виетнам, после Афганистан.. не са държавата без един цент задължения.. те не са убили 120 М индианци... те са най-демократичната страна..
  • 13 Майна

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "среднощен":

    ФАУЧИ Е РАБОТИЛ В УХАН...СПОМНЯТЕ СИ КАК ТРЪМП ,ОБЯВИ СЗО ЗА НЕКАДЪРНИЦИ...СПРЕТНАХА МУ ,,ШОУ,, , И ТОЙ СЕ ОБЪРНА190 °...
    Военнитебяха блокирали Ухан не заради короновируса...Абе няма да ви предавам информация, която не можете да ,,смелите,,....ДА, ОТДАВНА СЕ ПОДГОТВЯ ДЕЛОТО, НО ТО ВЕЧЕ Е ЗАВЕДЕНО...И НЯМА ДА Е ЛЕСНО, НО ЛЕСНА СВОБОДА НЯМА.....ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ИЗБОР...
  • 14 Маde in Bg

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "среднощен":

    Това е Факта! Вижте гo! Човекът ви го написа! Все пак от Китай тръгна🙂 Бъдете здрави 👍
  • 15 Squad 2015

    0 0 Отговор
    Кога светът е видял комунист да си признае , лъжлив комунист няма има само лъжливи демократи
  • 16 Дългия

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дойче WC":

    Я виж номера на заразени и умрели и сам ще разбереш който има най малко той е!?