Last news in Fakti

27 Май, 2021 17:50 2 482 17

Откъде дойде коронавирусът? САЩ отново проучват този въпрос

  • сащ-
  • китай-
  • ухан-
  • коронавирус-
  • пандемия

Обвиненията, че Китай съмнително или несъзнателно е причинил световната пандемия от COVID-19 многократно бяха изказвани от предишния американски президент Доналд Тръмп

Откъде дойде коронавирусът? САЩ отново проучват този въпрос - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Откъде наистина дойде новият коронавирус? Беше ли "изпуснат" от лабораторията в Ухан? САЩ отново ще разследват този въпрос. Байдън е дал на тайните служби срок от 90 дни.

Американският президент разпореди на тайните служби да направят ново разследване за произхода на коронавируса. В писменото становище на Джо Байдън се казва, че досегашните проучвания по въпроса са съдържали различни мнения без окончателни изводи. Байдън постави на тайните служби срок от 90 дни, в който отново да разследват въпроса и да представят своя доклад.

От становището на президента става ясно и това, че поне част от американските тайни служби споделят съмнението за евентуален инцидент в лабораторията в Ухан, при който вирусът вероятно е бил "изпуснат" навън.

Въпросното съмнение бе допълнително подхранено от последната публикация на "Уолстрийт Джърнъл" по въпроса. В изданието си от неделя вестникът се позова на доклад на американските тайни служби, че още през ноември 2019 трима служители на института в Ухан са имали симптоми на Ковид-19 и са били толкова болни, че се наложило да бъдат приети в болница. Китай съобщи за първите случаи на заболяване с новия коронавирус в края на 2019.

Китай отхвърля всички обвинения

Обвиненията, че Китай съмнително или несъзнателно е причинил световната пандемия от Ковид-19 многократно бяха изказвани от предишния американски президент Доналд Тръмп и от неговия външен министър Майк Помпео. И двамата твърдяха, че разполагат с информации, според които вирусът е бил "изпуснат" от лаборатория на Института по вирусология в Ухан. Тръмп тогава беше казал, че е възможно да е станала "ужасяваща грешка". "Навярно от некомпетентност, някой е бил просто много глупав", заяви тогава Тръмп. От американска страна обаче не бяха представени доказателства в подкрепа на тези съмнения.

Китай тогава категорично отхвърли всички подобни обвинения. И сега китайското посолство в САЩ отново реагира остро на обявеното от президента Байдън ново разследване. "Някои политически сили се стараят да докажат политическа манипулация и нечия вина", се казва в становище на посолството, публикувано на неговия сайт. Китай от своя страна настоява да се проучат обстойно всички ранни случаи на инфекция с коронавирус в целия свят, както и всички места и лаборатории, където евентуално са били правени сходни проучвания.

Американският президент Байдън изрази недоволство, че в първите месеци на пандемията - т.е още по времето на мандата на Тръмп - американските инспектори не са получили достъп до китайския институт, за да могат на място да проучат съмненията за "лабораторна грешка". Този пропуск, според Байдън, "ще възпрепятства всички следващи разследвания".

Какво казва СЗО по въпроса?

В цял свят бяха положени големи усилия да се разкрие произходът на опустошителната пандемия от коронавирус. Според студия на Световната здравна организация (СЗО), вирусът навярно е прескочил от прилеп или от някое люспесто животни върху човека. Теорията за това, че вирусът е бил "изпуснат от лаборатория", експертите на СЗО окачествиха като "крайно невероятна".

САЩ обаче изказаха съмнения относно качеството на направените проучвания от СЗО и настояха за нови разследвания. Американската страна обвини Китай в опити за оказване на прекомерно влияние над учените на СЗО, участвали в проверката. Беше изразено и подозрението, че Пекин е контролирал въпросната проверка и е ограничавал действията на чуждестранния екип от експерти. На тях не им бил даден достъп до пълния обем от оригинални данни и лабораторни проби. Екипът от учени на СЗО беше допуснат в Ухан със закъснение от няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    30 3 Отговор
    Разследват Фаучи, създателят на ваксините, един конгресмен заяви, че делата на Гейтс са по-гадни и от физиономията му....

    Коментиран от #15, #17

  • 2 5555

    23 4 Отговор
    Тайните служби си знаят кой пусна вируса от тогава, не им трябва разследване.
  • 3 др Гей Билтс

    21 2 Отговор
    Произходът е ясен, от някоя болна сатанинска чутора.
  • 4 Дочко

    30 2 Отговор
    Кови 19 е продукт на САЩ.

    Коментиран от #7

  • 5 Милен

    23 2 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца!
  • 6 САЩ е надежда

    4 25 Отговор
    Евала Джо, мачкай комунизма!
  • 7 Майна

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дочко":

    Фаучи е работил в лабораторията в Ухан, инжектират финансово китайски учени....ИЗОБЩО НЕЩАТА СА МНОГО ПО-ДЪЛБОКИ...ИЗЛИЗАТ МНОГО ДАННИ И В МОМЕНТА СЕ ВОДИ РАЗСЛЕДВАНЕ, БАЙДЪН ПРОСТО ТРЯБВА ДА КАЖЕ НЕЩО...
  • 8 Трол Селянин

    4 6 Отговор
    Чета само съветски сайтове.
  • 9 Последния Софиянец

    3 2 Отговор
    От телевизора.
  • 10 Kalem

    15 0 Отговор
    Да се търси отговорност от всички ръководни и международни служители на СЗО. Те наложиха мерките, те са свързани с всички фирми, които забогатяха изключително от цялата пандемия. Те са виновни за сриването на сектора на услугите в цял свят, объркването в разпределението на силиконови изделия и мн.др. Те са упражнявали натиск върху държавни служители на всички държави, за налагане на мерките. СЗО многократно се обръщаше и към много глобални компании като Google, за налагане на цензура над съдържанието на хората, които не са съгласни с това как се подхожда към ситуацията. Всеки с различно мнение беше смачкван именно според разпоредбите на СЗО. Никой няма право да отнема свободите на хората по този начин! Световното здравеопазване не е приватизирано! Никоя професия, не може да засяга човешките права, включително свободата на словото!
  • 11 Дъ Мозък

    11 0 Отговор
    Зад неистовото ви желание да намерите произхода прозира опит да се скриете като щраус
  • 12 Жужето пушти вируса

    3 8 Отговор
    За да ни изтрепе щот е убиец
  • 13 Майна

    5 1 Отговор
    Част от пакета за облекчение, финансиран от данъкоплатците от режима на Байдън за 1,9 трилиона долара за коронавируса в Ухан (Covid-19), включва платени отпуски по болест за лица, които страдат от нежелани събития след инжектирането и стават неспособни да работят.

    Ако ударът накара служител да развие кръвни съсиреци , като един пример, China Joe по същество ще плати на този човек да остане вкъщи и да се надява на възстановяване.
  • 14 Мето

    8 1 Отговор
    Създателите имитират търсене на нещо тяхно.
  • 15 TOTO

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    МАИНА ТОЧНО В ДЕСЕТКАТА, ДА ПИТАТ ФАЛУЧИ
  • 16 Рошко

    5 0 Отговор
    Пт бил гел, сзо байдън е тяхна партенка
  • 17 Значи

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    следващите 90 дни краварските тайни служби ще се саморазследват.