Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 09:41 3 004 20

Pfizer подава новото си хапче за спешно разрешение от американските регулатори

  • пфайзер-
  • хапче-
  • коронавирус

Производителят на лекарства вече не приема нови пациенти в клинично проучване на лекарството „заради огромната му ефикасност“

Както ФАКТИ вече писа фармацевтичната компания Pfizer обяви, че нейно хапче срещу Covid-19 е намалило хоспитализацията и смъртните случаи при високорискови пациенти с 89% - резултат с потенциал да промени начина, по който се лекува болестта, причинявана от коронавируса, и да измени хода на пандемията, а акциите на компанията скочиха с 11% след новината.

Още подробности по темата публикува investor.bg.

Производителят на лекарства обяви в петък, че вече не приема нови пациенти в клинично проучване на лекарството „заради огромната ефикасност“ и планира да подаде откритията за спешно разрешение от американските регулатори възможно най-скоро.

Резултатите означават, че сега има два обещаващи кандидата за лечение на пациенти с Covid-19 в началото на заболяването. Миналия месец Merck и партньорът му Ridgeback Biotherapeutics подадоха документи пред регулаторите за експерименталното си хапче, след като клинично проучване показа, че то намалява риска от сериозно разболяване или смърт наполовина при пациенти с лек до умерен Covid-19.

Акциите на Pfizer поскъпнаха с 11% в предпазарната търговия в САЩ, а тези на Merck поевтиняха с 6,6%. Някои производители на ваксини отчитат спадове, като цената на Moderna намалява с 4,5%, a на германския партньор на Pfizer – BioNTech, с 4%.

Хапче, което може да се пие у дома при първите симптоми, е от жизнена важност, за да се овладее глобалната криза от Covid-19, стига то да е широко разпространено. Говорител на Pfizer заяви, че заявките пред други регулаторни агенции ще бъдат подадени малко след САЩ.

В проучването на Pfizer сред 1219 неваксинирани пълнолетни пет дни лечение с хапчето драматично е намалило нивото на хоспитализация, когато взимането му е започнало от 3 до 5 дни след първите симптоми, заяви компанията. Лекарството – Paxlovid, се свързва с ензим, наречен протеаза, за да спре вируса да се репликира. Някои лекарства за HIV работят по подобен начин.

Като цяло само 0,8% от хората, започнали лечение в рамките на три дни от първите симптоми, са стигнали до болница, без нито един да е починал. В същото време 7% от хората, които са получили плацебо в този прозорец, по-късно са били хоспитализирани или са починали. Същите резултати са били получени, когато взимането на лекарството е започнало до 5 дни след първите симптоми. Резултатите, които засега не са публикувани в медицински журнал, са статистически значими във висока степен, заявиха от компанията.

Нуждата от лечение на Covid-19 е толкова остра, че Merck се съгласи да позволи генерични производители да кандидатстват за лицензи, за да произвеждат хапчето му за над 100 страни с ниски и средни доходи, още преди то да е получило разрешение за ползване в САЩ. Великобритания в четвъртък стана първата страна в света, която даде зелена светлина за медикамента.

Сега хапчето на Pfizer, което работи по различен механизъм, явно е довело дори до по-добри резултати при високорискови пациенти. Проучването е било спряно по-рано от независими наблюдатели, тъй като ефектът е бил толкова впечатляващ.

В допълнение към сегашното проучване сред високорискови пациенти Pfizer тества лекарството и при пациенти със стандартен риск – проучване, което включва някои ваксинирани лица, които са се заразили внезапно.

В трето голямо проучване Pfizer изследва дали лекарството може да бъде използвано като профилактично лечение за хора, които живеят със заразен с Covid-19, което означава, че хапчето ще бъде взимано, за да се избегне заразяване.

Pfizer заяви, че планира да предлага антивирусната терапия на диференциална цена по време на пандемията. Страните с по-висок среден и висок доход ще плащат повече от страните с по-нисък доход, заяви компанията. Производителят обаче не даде допълнителна информация за цените.

Говорител на Pfizer каза, че компанията в момента очаква да произведе над 180 хил. опаковки от лекарството тази година и поне 50 млн. опаковки до края на 2022 г., като 21 млн. от тях ще бъдат произведени през първото полугодие.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    13 3 Отговор
    Защо казвате: Американски регулатори,не е ли по правилно да кажете: Регулатори на САЩ?
  • 2 Сладка работа

    42 3 Отговор
    Щом е за спешна употреба значи договорите с ЕК пак ще бъдат с много черни полета- тоест отговорността отново е за този който ги употребява
  • 3 русенец

    29 3 Отговор
    Защо не го направите във вид на прахчета за смъркане?:)
  • 4 Многп добре

    17 2 Отговор
    При наличие на лекарство, не бих се ваксинирал.
  • 5 Съвеста

    30 10 Отговор
    Събуди се човеко, днеска е хапче/вълшебно/, утре ще бъде друго вълшебство. Крайната цел е видна/ за тези с отворени очи/.
  • 6 Ойнг-ойгн

    18 1 Отговор
    Пак е още много далеч от гроздомицина!
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    14 1 Отговор
    Пак спешно‼️
  • 8 БАЙ Х@Й‼

    19 2 Отговор
    Пак Америка решава ‼️
  • 9 Мой роднина

    27 2 Отговор
    третиран два пъти с ваксината на Pfizer в момента боледува от корона вируса. У дома е но болестта протича тежко за него. Дано това да е изолиран случай.

    Коментиран от #16, #19

  • 10 Госあ

    10 1 Отговор
    Самолета вдига ли се от това хапче ? 😂
  • 11 Има разлика

    11 3 Отговор
    Ваксината се опитват да ми я набутат сега и ако може по 2, 3 пъти, а хапчето само ако се разболея и се оплача на доктор.
  • 12 Госあ

    17 3 Отговор
    Евроатлантическите коптори са с най много жертви в световен мащаб, повече и от Индия, именно заради абсолютно неверните реклами за ефективност и безопасност на производителите на виагра !
  • 13 Глъм

    21 4 Отговор
    Хапчето на Pfizer и на Merck са също толкова опасни колкото и ваксината им. Свързват се на Рнк ниво с вируса и го променят така ,че да неможе да се репликира ,но не е изключено да се свърже и други клетки и да доведе до ракови заболявания по нататък. Избора си е ваш ковид или рак.

    Коментиран от #17

  • 14 Какво ще бъде следващото

    10 2 Отговор
    сатанистковиТ лекарство - на прах? Като ампула? Като билков екстракт? Или като спрей? За една хамериканска фарма()!()ия питам...
  • 15 Всичко добре

    11 4 Отговор
    Ма да се хванем ли на бас, че и с хапче пак ще останат локдауните, зелените паспорти и сие мерки!
  • 16 Др ДРЕ

    6 13 Отговор

    До коментар #9 от "Мой роднина":

    Да радвай се защото ако нямаше ваксина отдавна да е гушнал букета а сега е жив .Освен това ваксината не предпазва от ковид а помага на болния да прекара болестта много по леко отколкото ако я нямаше така ,че радвай с ,че е ваксиниран и жив !!!
  • 17 ФАКТ

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Глъм":

    Ааа ти трябва да си от онези безсмъртните дето не се разболяват с 500 левовите ваксини

    Коментиран от #18

  • 18 Те не

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "ФАКТ":

    се разболяват. Умират. Трудно.
  • 19 Много мои

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Мой роднина":

    приятели трeтирaни три пъти c вaкcинaтa нa Pfizеr в мoмeнтa не бoлeдувaт oт кoрoнa вируca. У дoмa са и нямат бoлecт която да прoтичa тeжкo зa тях или да умрат. Дaнo тoвa дa не са изoлирaни cлучaи.
  • 20 Кондарев

    1 1 Отговор
    Кой реши на кого точно да давате плацебо и на кого пробния медикамент ? Компютъра ли ? Информацията в статията е важна единствено за играчите с пари в подробно описателния характер на подскачащи и падащи проценти от които един е равен на милиарди долари на борсите. Когато сложите кокошката печена на масата тогава говорете на болни за лекарства. Сега говорите на дилъри и борсови играчи и интернет трафика да върви.