Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 23:00 6 467 32

Омикрон ще сложи край на пандемията? Честният отговор:

  • омикрон-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • коронавирус

Нито един политик или експерт не може със сигурност да предскаже как точно ще се развие ситуацията през идните месеци

Омикрон ще сложи край на пандемията? Честният отговор: - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Омикрон променя всичко? Пандемията е към края си? Напоследък все по-често се твърди, че можем да се надяваме на скорошен край на пандемията. Така ли е наистина? Тук сме събрали мнения на експерти.

Ситуацията е доста странна: броят на новите инфекции не спира да расте, а ние се надяваме на скорошен край на пандемията и отменяне на всички ограничения.

В Дания например паднаха почти всички ограничения - въпреки високия брой нови инфекции. "Локдауните пораждат недоверие, затова е мъдро мерките да се разхлабват, когато това е възможно", заяви датският политолог Михаел Банг Петерсен, който консултира датското правителство по въпросите на пандемията.

Напоследък все по-често се изказва мнението, че тъкмо силно заразният вариант Омикрон би могъл да превърне пандемията в ендемия - тоест, вирусът няма да изчезне съвсем, но ще се проявява само в определени региони или само сред част от населението, а ние отново ще си върнем старите свободи.

Край на пандемията?

Наистина ли вирусът ще стане ендемичен? Ще промени ли Омикрон всичко? Честният отговор гласи: няма как да го знаем. Нито един политик или експерт не може със сигурност да предскаже как точно ще се развие ситуацията през идните месеци. Защото не знаем в каква посока ще мутира коварният вирус SARS CoV-2. Знае се само, че той ще продължи да мутира, защото вирусите правят тъкмо това, когато попаднат в благоприятна среда за размножаване, каквато е човешкият организъм.

"Не знаем какви нови варианти ще се появят, не знаем също така дали те ще могат да заобикалят имунната защита и дали ще водят до тежки форми на болестта", казва Герард Краузе, епидемиолог от Центъра за инфекциозни изследвания "Хелмхолц" в Брауншвайг. "Не споделям еуфорията, че Омикрон ще ни изведе в ендемия", добавя експертът.

Възможно е вълната от Омикрон да затихне, но също така е възможно след това да се върне вълната от Делта, казва и Улрике Протцер, която ръководи Института по вирусология към Техническия университет в Мюнхен.

Но дори и вирусът да стане ендемичен, той си остава опасен и може много бързо да се видоизмени. "Ендемична ситуация не означава, че епидемията е приключила или че е вече безопасна", казва епидемиологът Хайо Зеб от института "Лайбниц" в Бремен.

Но въпреки неясното бъдеще трябва да се взимат решения - включително за това дали е възможно разхлабване на ограниченията. Тези решения обаче се взимат не от учените, а от политиците.

Томас Фосхар, главен лекар на белодробната клиника в Морс, беше казал, че Омикрон е "изход от пандемията" - и беше пледирал всички да прекарат тази инфекция, за да се постигне имунитет по естествен начин.

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен не споделя това мнение: "За Германия постигането на имунитет по естествен път не представлява опция - главно поради високата средна възраст на населението, което би довело до твърде много смъртни случаи. Такава цена е прекалено висока", казва Дростен.

Колко дълго още ще живеем с коронавируса?

От сезонните грипове знаем, че тези вируси не могат да бъдат изцяло унищожени - те се появяват редовно в различни варианти, но прекараните заболявания или поставените ваксини могат да създадат известен имунитет срещу тях.

Също както при грипа, при коронавируса явно ще е от полза, ако по-възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания като диабет или сърдечно-съдови проблеми се предпазват от инфекцията чрез ежегодна ваксинация. "Когато човек е ваксиниран и евентуално прекара и инфекция с вируса, имунната му система вече ще е в състояние да се справя добре с новите варианти на вируса, които ще се появяват", обяснява Улрике Протцер от Института по вирусология към Техническия университет в Мюнхен.

В Германия за хората от рисковите групи вече има официална препоръка за поставяне на четвърта доза от ваксините срещу Ковид-19. За ориентация служат данните от Израел, където много хора вече са имунизирани за четвърти път.

С оглед на всичко това можем да обобщим: тъй като вече неведнъж имахме възможност да се уверим колко устойчив и променлив е коронавирусът, навярно би трябвало да свикнем с мисълта, че още дълго време ще живеем с него.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман от пропаганда

    61 6 Отговор
    Пак ли материал на ЦРУ?

    Коментиран от #23

  • 2 Демократичен режим

    55 2 Отговор
    Органът на еврейското Политбюро - ДВ.
  • 3 Банкстер

    44 3 Отговор
    Факти са членове на Project Syndicate. Юдеомасонска медийна структура свързана с банкери.
  • 4 Закс

    46 1 Отговор
    Оппааа наесен ще си имаме грип ... Неам думи ...
  • 5 Госあ

    45 4 Отговор
    Нито един политик не можел да каже как ще се развие пандемията 😂 зеле, зеле 😂 Как тъй ве ?
  • 6 00014

    59 3 Отговор
    Пандемията е измислена от политиците. Цитирам самото дойче --- Нито един политик или експерт не може със сигурност да предскаже --- Медиците ги няма!
  • 7 Създателя

    40 3 Отговор
    Това беше само опитен образец, да видим, дали можем да ви затрием. Продължението предстои...
  • 8 Защото са червени

    25 0 Отговор
    Аз вече см казал на шефа, че не се връщам да работя в офиса, ако ще и от девет кладенеца вода да ми донесе.
  • 9 Време е

    43 1 Отговор
    Тези да бъдат заглушеми в Република България също както руснаците ги заглушиха. Пропаганта която сеят е само в интерес на чичо Сорос.
  • 10 Дългия

    11 13 Отговор
    Гледайте какво правят китайците те го пуснаха, те знаят как да го борят! Статистиката на заразени и починали в Китай сравнена с България ясно говори за това!
  • 11 Българо-съветска дружба

    36 1 Отговор
    Бе няма ли най-накрав и у нас да забранят дойче веле?
  • 12 Дебел

    31 5 Отговор
    Аз съм дебел (112 кг при ръст 1.68), имам разбити стави, но ходя по 14-16 км на ден (подчертавам км, а не крачки). Освен това вечер пия по 200-300 мл ракия (на празниците и повече). Не съм ваксиниран и още не ме е хванал Ковида. На 64 години съм.

    Коментиран от #15, #19, #24

  • 13 Hoho Boho

    26 2 Отговор
    От статията:
    Пандемията е към края си?... ВЕРНО, къде го прочетохте?
    броят на новите инфекции не спира да расте, а ние се надяваме на скорошен край... ние се надяваме... О, Господи, Ти който Си на небето
    Локдауните пораждат недоверие, затова е мъдро мерките да се разхлабват... значи ВЯРАТА е движеща сила, а не разумът
    За ориентация служат данните от Израел, където много хора вече са имунизирани за четвърти път... и вече имат рекордна смъртност
    би трябвало да свикнем с мисълта, че още дълго време ще живеем с него... Да Живеят Ваксините!

    Вие свикнахте ли?
  • 14 Да бе

    37 0 Отговор
    DW вече е забранена в Русия. Но тук не е, жълти значки за неваксаните ли следва? Няма ли статия за това, което става в Канада, в Холандия? Аман...
  • 15 Hoho Boho

    30 2 Отговор

    До коментар #12 от "Дебел":

    Поздравления, приятелю!
    Не си дебел, а здрав!
    Успех!
    БЪДИ ЗДРАВ!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ха ха

    24 0 Отговор
    Ще спре пандемията, яото иначе ще тръгнат тировете. Глобалистите си "смениха стратегията" за пандемията и за зелената енергия... Като във вица: Политик се прибира пиян като мотика и от врата крещи:
    - Жена, дай легане ще повръщам!
    Жена му тича, носи легена в коридора, а то се поклаща и нарежда:
    - Няма нужда... Смених стратегията! Нас.рах се.
    Малкото фиделче в Канада като разбра, че полицаите не се навиват да разкарат тировете. Опитали, ама фирмите, които се занимават с откарване им заявяват, че имат ковид и не могат... Та, фиделчето казало, че армията не се разглежда като вариант да разгони тировете. ПРЕДСТВЯТЕ ЛИ СИ? Армията в Канада, където бягахме за свобода през 90-те! Щом се споменава, със сигурност не е случайно... Измитайте глобалистите без жал. Хайл Шваб!
  • 18 Госあ

    14 1 Отговор
    Това, което действително ме заинтригува от християнството са четирите конника на апокалипсиса. Първият е капитализма, дошъл на бял кон, след него войната, болестите и глада.
  • 19 Анонимен

    8 31 Отговор

    До коментар #12 от "Дебел":

    Ами и аз имах един познат от Петрич на 33 години, виден анти-ваксър, пълната палитра - вирус няма, ваксините не работят, чипиране, него нямало да го хване, бил здрав като бик. Цяло лято един приятел се занимава да го убеждава да се ваксинира, щото има малки деца и жена и трябва да бъде разумен. Преди 2 седмици Омикронът, дето бил лекичък и не се мряло от него му видя сметка за 10 дена. Още на ден 4 не е могъл да диша и е бил за апарат. Та такива ми ти работи, а вие си продължавайте да си вярвате, ваш си е живота, само да не извадите късата клечка. А и казват, че е хубаво да се учим от грешките на другите. Амин.

    Коментиран от #25, #26

  • 20 Локо-Сф

    29 1 Отговор
    Престанете с демагогията злодеи!Винаги ще има зимни грипове!Дано по-скоро има Нюмберг-2.Не ви понасям повече и дано онези с психични повреди ви поканят на единична вечер с преспиване!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Фен

    19 1 Отговор
    Забраната на Дойче веле е чудесна идея!
  • 23 ДВ е ВРЕДЕН за здравето

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аман от пропаганда":

    Щом е ДВ - НЕ се чете. Слагаш 1/5 звезди и бягаш. 😉
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ежко

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Много си се загрижил,бе?Аз пък не съм навит да ме бодат N на брой пъти с т.н. ваксини на които не е проучен добре не само ефекта,но и комулативният ефект!Едно е да изпушиш една цигара, друго е да пушиш по една кутия дневно!Не съм се ваксинирал, разболях се и го изкарах за 3 дена с 38 градуси температура!Точка!
    Твоят познат, ако беше направил един инсулт от ваксината, докторите щаха да кажат"дошло му времето" и да си измият ръцете!А дали е от ваксината или не -кой знае?
    Така,че ако изкаш,набоди се 5 пъти,ако те е страх,дори 100, ама не ме убеьдавай какво е добре за мен или моето семейство!

    Коментиран от #27

  • 26 Хайде

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    малко да се запознаеш какво означава АМИН... Използва се в края след представена молитва пред БОГА и означава -ДА БЪДЕ и всички, които присъстват потвърждават съгласието си с Амин.
  • 27 Перо

    1 10 Отговор

    До коментар #25 от "ежко":

    И ти не знаеш след болестта какви поражения ще ти донесе бе калъф
  • 28 Мисля си, че

    10 0 Отговор
    Всички ще го прекараме. Въпросът е: Какви ще са последствията след това..?
  • 29 Свърши

    4 0 Отговор
    пандемията, край на драсканиците ви
  • 30 Баш софиянец

    7 0 Отговор
    Като четеш мненията на т.нар.експерти и се чудиш дали са с всичкия си. Бръщолевят почти несвързано и изглежда искрено вярват, че това е единствения и първия вирус в света. Все едно досега не е имало болести, епидемии, починали хора. Звучат сякаш не могат да видят ситуацията като цяло. С две думи - изперкала работа. И човек ако прослуша какво казва доц. Мангъров от самото начало (той казва едно и също през цялото време), ще види, че точно така става. Само че па-бавно заради изолацията.
  • 31 Rock

    4 0 Отговор
    Клиповете да съдържат формулата на всяка една от течностите- т.е. какво съдържа това, с което упорито продължавате да насилвате чрез различни методи хората да направят със своето тяло без никой да носи отговорност какво би се случило веднага,по- късно или в бъдеще. Парите за клиповете можеха да спасят от глад и студ много възрастни хора.
  • 32 честен ли?

    3 0 Отговор
    Дека е таз пандемия бе Саше?
    Всички се изпоразболяха и до 5 дниу се оправиха в донмашно лечение. Ама всички - от 5 до 105 годишни от спортисти до 200кв комини,.
    Хай поишете за нещо друго