Last news in Fakti

22 Март, 2022 13:48 2 271 21

Кадрова катастрофа в болниците

  • болници-
  • катастрофа-
  • кадри

В 82,6% от анкетираните лечебни заведения до 40 медици работят на договор и на друго място. При близо 35% от болниците са налице дейности, за които не разполагат с щатен специалист и работят по договор с друго лечебно заведение

Кадрова катастрофа в болниците - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Остър кадрови дефицит изпитват болниците в страната. Над 73% от лечебните заведения са заявили, че имат недостиг на лекари, а около 90 на сто - на медицински сестри. Това води до прегаряне на персонала и влошава качеството на оказваните грижи за пациентите. Без своевременни мерки, според повечето мениджъри, ще се стигне до принудително преструктуриране и самозатваряне на немалка част от лечебните заведения в страната в следващите пет години.
Това са основните изводи от анкетата на "Индекс на болниците" за кадровия дефицит в здравеопазването. Тя бе проведена през януари и февруари тази година сред 69 болници от цялата страна, съобщават от Bulgaria ON AIR.

От тях 11,8% са специализирани, 88,2 на сто са многопрофилни, държавна собственост са 17,6%, смесена – 29,4%, общинска – 25%, частна – 27,9%, с университетски статут са 23.5% от всички участвали. С над 500 легла са 17% от лечебните заведения, около 30% са с между 250 и 500 легла, а с до 250 легла разполагат 53% от участниците в изследването.
Най-голям е дефицитът на специалисти в следните области - Анестезиология и интензивно лечение - 42,9% от болниците, Хирургия – 41,7%, Педиатрия – 38,8%, Кардиология – 34,7%, Неврология - 28,6%, Неонатология - 28,6%, Акушер-гинекология - 26,5%, Инфекциозни болести - 26,5%, Клинична лаборатория - 26,5%, Нефрология - 24,5%, Вътрешни болести - 22,4%, Спешна медицина - 22,4%, Образна диагностика - 22,4%.
В 82,6% от анкетираните лечебни заведения до 40 медици работят на договор и на друго място. При близо 35% от болниците са налице дейности, за които не разполагат с щатен специалист и работят по договор с друго лечебно заведение.

В 81% от случаите липсата на специалисти води до прегаряне на персонала, смятат участниците в анкетата. Около 78% от лечебните заведения посочват, че трудно обезпечават 24-часовата дейност на работа, а близо 45% от анкетираните посочват като следствие закъсняла или неточна диагностика и намаляване качеството на лечение. Едва за 4% от анкетираните недостигът на лекари не води до последствия.
Близо 42% от анкетираните болници заявяват, че е налице и текучество сред медицинските специалисти в тях. Сред основните причини за това са достигане на пенсионна възраст (39%), заплащането (36%), работа в друго ЛЗ (17%), пренатоварването (14%), разкриване на нови структури (11%).


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на б@лх@рите

    1 11 Отговор
    не им трябват хекамини.нале пият ракия
  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 2 Отговор
    Ниският брой лекари и мед. сестри е в пряка връзка с ниските им заплати ‼️

    Коментиран от #12

  • 3 Кадир

    6 13 Отговор
    Не е важно. Аз ходя в Турция да се лекувам.

    Коментиран от #7

  • 4 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 2 Отговор
    Ьа шефове с над 10 000 лв заплата, НЯМА НЕДОСТИГ ‼️
  • 5 Нормално

    35 2 Отговор
    да нямате хора. Директори и висши доктори източват от НЗОК по 50 000 на месец а лекари и сестри с по 500 лева заплати след осигуровки.
  • 6 Никой

    20 4 Отговор
    Жив зян сме. Белите престилки не стига ,,че в поголямата си част са некадърни ,но и подкупни.Бялата мафия. Жив късмет си е да оцелееш в болница. Радвам се ,че повечето са късметлии въпреки положените грижи.
  • 7 Капитализъм

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кадир":

    ... в действие!!! Плодовете на капитализма вече ги берем!!! Докато хората не разберат, че всичко случващо е резултат от обществено-икономическия строй нищо няма да се промени!!! Даже ще става по-страшно (то и сега е така- ходим при знахари, ясновидци, шарлатани и всякаква измет само не и на лекар, защото не знаем на какъв ще попаднем)!!!

    Коментиран от #15

  • 8 Пъдераси от Подмяната

    13 3 Отговор
    Справяме се повече от чудесно!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тома

    18 1 Отговор
    Забравихте ли че България е с най много болници на глава население и за това персонала е малък.Кадърните лекари заминаха да работят в чужбина а тука останаха такива като директорите на болници с над 100 бона заплата
  • 11 Данъкоплатец

    7 2 Отговор
    Държавната здравна каса, да спре плащанията към болниците за половин година. Всички частни болници ще фалират. После касата да изкупи сградите само на стратегическите фалирали болници на безценица. А излишните сгради да бъдат оставени на саморазрушение. Да уволни всички лекари-пенсионери и да назначи студенти стажанти да се самоубучават. След 5 години България ще има отлично здравеопазвани и ще стане като Швейцария.
  • 12 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    "Ниският брой лекари и мед. сестри е в пряка връзка с ниските им заплати ‼️"

    И обратнопропорционална връзка с високите заплати, бонуси, допълнителните материални стимули и дивидентите на директорите, счетоводителите и частните собственици на болниците.

    Коментиран от #16

  • 13 Здравето на първо място

    6 1 Отговор
    За купичка ориз работят в Китай За рубли като вестници в Русия Ако си болен даже и за коричка хляб не можеш да работиш
  • 14 Анонимно

    7 0 Отговор
    Ние пък си вдигнахме заплатите със 700. Лятото пак ще ги вдигаме. А вие пасете и плащайте овчици..
  • 15 Знайко

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Капитализъм":

    "Плодовете на МОСКОВСКИЯ КГБ капитализма вече ги берем!!!"

    Също и плодовете на 45 години московски болшевизъм преди това.

    Нидеррандия, Финландия, Швейцария, Германия, Великобритания ... в момента са много по-социални държави, отколкото някога са били МАсква или София. Московският революционен път към СОЦИАЛИЗМА, май се оказа сбъркан тупик.

    Коментиран от #20

  • 16 ОКОКОРЕНИЯ дето ще внася газ с кораби

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА":

    Как няма да има недостиг на мед. персонал ,след ,като една част от "светилата" лапат по 50-100 000 лв заплати на месец,а други - предимно по-млади бачкат за малко повече от една МРЗ . Ето пример от моята племенница ,която след 6 годишно учене на медицина, се наложи да работи 4 години ,докато си вземе специалност ,като лекар в тежко отделение, с всичките неудобства и за една майка с малко дете ...и знаете ли колко и бе заплатата?...Някъде около 1/2 от тази на чистачка в Парламента, Мин.Съвет или някое министерство ...Даже прост полицай със средно и година служба ...вземаше повече от нея . Добре, че мъжът и и родителите и бяха да и помагат ...не само финансово.И при това работеше в една от най-известните Национална, държавна болница у нас ,а не някъде в прованса . Парите в здравеопазването не са никак малко, НО се управляват неефективно,да не кажа ...КРАДЛИВО и несправедливо .Затова няма кадри и цялата с-ма загива .
  • 17 Вие сте бунаци!

    2 7 Отговор
    Няма кой да ти чете дългите изличния.
    Аз съм любител мамолог.Търся работа в някоя болница.
  • 18 мтгр

    4 0 Отговор
    Има недостиг и затова назначават на работа хора с посредствени знания и умения. Трябва хората, осигуряващи се в един град, да имат право на прегледи и лечение по НЗОК и в други градове. Сега в провинцията можем да се лекуваме по НЗОК само в областния град, но не и в по- големите градове. В по- големите градове само частно.
  • 19 мтгр

    5 0 Отговор
    Сербезова да се заеме с въпроса за лечението на хора от прованса в по- големите градове по НЗОК. Хората в прованса са ниско заплатени, а лечението в големите градове е скъпо.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 да сме коректни

    4 0 Отговор
    Вероятно има известна диспропорция - но пък е радващо,че за митничари никога няма недостиг на кадри! Защо ли ?!?