23 Март, 2022 10:16 3 636 18

Проф. Кантарджиев разкри единствената разлика между грипа и COVID-19

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • грип-
  • д-р тодор кантарджиев

Рисковата група сега са децата до 10 –годишна възраст

Проф. Кантарджиев разкри единствената разлика между грипа и COVID-19 - 1
Снимка: бТВ

Миналата година коронавирусът измести грипа не само в България, но и в цяла Европа. Тази година обаче тръгна грип А и в Благоевград имаме 600 болни на 1000 души, посочи проф. д-р Тодор Кантарджиев в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

По думите му и някои други области също тръгват нагоре, но това е защото една година не е имало грип и имунитетът в обществото спада.

„Рисковата група сега са децата до 10 –годишна възраст“, каза проф. д-р Кантарджиев.

Той посъветва който е болен, да си стои в къщи, да се носят маски и да се използват кърпички със спирт, както и да се избягва събирането на много хора на едно място и често да се мият ръцете.

„Симптомите на коронавируса и сезонния грип не се различават много. Разликата е една – грипът е с кратък инкубационен период. В рамките на два часа те заболява гърлото, костите, вдигаш температура и искаш да лежиш“, посочи още проф. д-р Кантаржиев.

Той припомни, че грипът е силно заразно заболяване – един болен заразява 2-3 души.

„Има отделни бързи тестове за грип, с бърз антигенен тест за COVID-19 не се открива грипа“, обясни той.

Проф. Кантарджиев беше категоричен, че по отношение на коронавируса нещата са благоприятни за сега.

„В краят на март има 300 заразени на 100 000, което е добре. Лятото възрастните хора с хронични болести трябва да си сложат ваксина срещу коронавируса, за да са подготвени за есента“, посъветва той.

Според него хората с бустерна доза имат клетъчен имунитет, който пази достатъчно за сега. „На този етап има проведени проучвания за това как действа втора бустерна доза, но само за медицински персонал“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MERS

    20 0 Отговор
    Този камбоджански грип е страшна напаст !
  • 2 Помощ 112

    44 2 Отговор
    Объркал си предаването, клоуните в журито ги излъчват в друг час.
  • 3 ТаУмВзе

    32 4 Отговор
    Мустак! Нещо за краварските лаборатории в окрайна да кажеш? Телевистан да е, бейби!
  • 4 Големият

    23 2 Отговор
    "разкривател" , приютен най - нахално в общината на хранилка от другарката кметица !
  • 5 Хайл

    26 3 Отговор
    Мдааа нямало било грип и хората "нямали имунитет"...тоя мустакатия да го бия по тъпата гьостерица с дипломата му купена от лавката...ГРИП И КОВИД Е ЕДНО И СЪЩО НЕЩО...СЪД И ЗАТВОР МНОГОГОДИШЕН
  • 6 Интелектуалец

    9 1 Отговор
    Грипът е по опасен за малките деца от коронавируса. При децата симптомите на ковид са леки в повечето случаи.
  • 7 Професорче, искате ли зелен сертификат

    29 3 Отговор
    от бежанците? Лъсна ли ви играта, всичко беше една далавера да си пълните гушата, и когато те изритаха от играта, стана циркаджия в чалгаджийски предавания.
  • 8 Грантаджиев соросоид

    24 3 Отговор
    Фармафията отстъпи място на Военно Промишления комплекс.
    Имате късмет, че войната и кризата отклониха вниманието на хората. Че вие сте за прокуратурата, заради системно, умишлено и злонамерено всяване на паника, лобиране в полза на частни компании и пряко финансово облагодетелстване от тях, за нанасяне на вреди на сума ти бизнеси, умишлено затворени или поставени в критично състояние, за незаконно отнемане на човешки права и ограничаване на достъп, работа, пътуване и какво ли не на здрави хора.
    Равносметката от цялата работа е, че мерките ви нанесоха повече вреди от вируса. И трябва да отговаряте за тях! Честно казано за престъпления от такива масови мащаби би било редно да се върне смъртното наказание. Защото само това може да спре следващите като вас.

    Коментиран от #10

  • 9 Рошко

    17 3 Отговор
    Тез не се ли наядоха бе, аман
  • 10 Хайл

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Грантаджиев соросоид":

    Аз ВИНАГИ СЪМ ТВЪРДЯЛ,ЧЕ ТАКАВА "СТРАШНА" БОЛЕСТ НЯМА...имаше тук един слабоумен който виждаше навсякъде болни,с маски,с апарат за изкуствено дишане,как масово не можели хората да дишат от КОВИД и който не беше съгласен с него го кълнеше като дърта циганка...ама явно не му плащаха нищо и се скри зад полата на ковида...

    Коментиран от #15

  • 11 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР👌

    1 5 Отговор
    ЗА ВЕЛИК ДЕН НЕОЧАКВАНА ВАКАНЦИЯ💡
  • 12 Лъчо Мозъка

    14 1 Отговор
    Този Кенев може да разкрие само разликата между скоча и бърбана.
  • 13 То такоз и то тъй

    13 2 Отговор
    А за биолабораторийките, нацвъкани по цял свят, ко ша кайш, бе бай Шиле? Дал няат нещо общо с тез "екстри"?
  • 14 Фх уж те

    6 1 Отговор
    Войната е може би към своя край, но отново излиза на сцената ковид 19.
  • 15 Грантаджиев соросоид

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хайл":

    Ковид си имаше и доста хора в активна възраст си измряха. Сам го изкарах при това доста тежко, не беше грипче. Но мерките бяха по-лоши от болестта.

    Коментиран от #16

  • 16 Demonaz

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Грантаджиев соросоид":

    Активна възраст 80-90 годишни починали с торба заболявания ли? Хайде стига глупости спрете се. Нарочно пускаха статии за уж млади починали,които бяха един на 50 възрастни примерно. Медицинския комунизъм да се закрива.

    Коментиран от #18

  • 17 Фарс

    3 1 Отговор
    Пак ли се интересуваме от мнението на палячовци? Да не са решили, че дните му като псевдожури приключват и сега му търсим работа? Включете го към DMS, защото оценките, които дава и анализите, които прави са безпочвени.
  • 18 Грантаджиев соросоид

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Demonaz":

    За съжаление имам познати под 50 години, които си отидоха от тая гадост, не без лекарска помощ. Късметлия сте, че няма починали сред вашето обкръжение. Болест имаше и моето не беше грип. Развих двустранна пневмония, с висока температура и ниска сатурация. Реално си бях за болница, но се заинатих и не влязох. Имах си ежедневен контакт по телефона с личния лекар, имах кой да ми купува лекарства. С три антибиотика и кортикостероид се съвзех, а после се дооправих с билки и 10 км разходки край морето. Това не беше грип, имах си го и потвърдено с PCR тест. Зарази ме колега от офиса, който също го изкара, както и доста други. Кой по-леко, кой по-тежко, като цяло не зависеше от ваксинационния статус. А един приятел с две дози файзер го кара три пъти. Та гадост има, лечима е в голям процент от случаите, но е грешка както да се паникьосва човек, така и да я подценява.