Last news in Fakti

4 Април, 2022 16:58 13 217 4

Комбинация от 3 известни лекарства ни пази от рак на белия дроб

  • лекарства-
  • медицина-
  • рак-
  • бели дробове-
  • рак на белите дробове-
  • аспирин

Корейски учени изследваха ефекта от употребата на комбинацията на едни от най-широко разпространените лекарства

Комбинация от 3 известни лекарства ни пази от рак на белия дроб - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Южна Корея са установили, че комбинираната употреба на три широко разпространени лекарства намалява риска от заболеваемост и съответно смърт от рак на белия дроб, пише zdrave.to.

Резултатите са публикувани в Journal of Thoracic Oncology, Международна асоциация за изследване на рак на белия дроб.

Ракът на белия дроб е един от най-често срещаните, но и най-трудни за лечение на рак. Следователно учените непрекъснато търсят начини за предотвратяване на коварното заболяване.

Изследователи от Южна Корея решили да направят оценка на риска от развитие на рак на белия дроб при тези, които редовно приемат широко използваните лекарства - метформин, статини и аспирин.

Според медицинската статистика повече от 120 милиона души по света приемат метформин ежедневно за борба с диабета, 35 милиона приемат статини за контрол на холестерола, а други шест до десет милиона приемат аспирин всеки ден. И трите вида лекарства се отпускат без рецепта.

Авторите са анализирали базата данни на Корейската национална здравноосигурителна служба (KNHIS), обхващаща цялото 50 милиона население на страната, и са избрали резултати за 732 199 корейци, които са били посещавани от лекари между януари 2004 г. и декември 2013 г.

Учените разделили изследваните хора на осем групи, за да разгледат ефекта на всяко от лекарствата поотделно, както и да оценят ефекта от комбинираното им действие.

Отбелязан бил забележим положителен ефект сред тези, които са приемали и трите групи лекарства.

"Доколкото ни е известно, нито едно проучване преди това не е оценило комбинираните ефекти на аспирин, статини и метформин върху заболеваемостта и смъртността от рак на белия дроб", заявява водещият автор на изследването Донг Уок Шин от медицинското училище на университета Сонгюкван в Сеул.

Освен това, колкото по-дълго хората приемали лекарството, толкова по-силен бил ефектът. От това авторите заключили, че редовното дългосрочно едновременно приложение на аспирин, статини и метформин може да се счита за доказан фактор за намаляване на риска от рак на белия дроб.

„Тези резултати са в съответствие с други проучвания, които показват, че аспиринът и метформинът синергично инхибират пролиферацията на ракови клетки чрез активиране на AMP-активирана протеин киназа, която играе критична роля в регулирането на липогенезата в раковите клетки“, казва д-р Шин.

Авторите смятат, че комбинираната употреба на аспирин, статини и метформин едновременно потиска няколко молекулярни пътища за растеж и възпроизводство на белодробни ракови клетки и с това е свързано намаляване на риска от заболеваемост и смъртност.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ComfortablyNumb

    7 0 Отговор
    "Отбелязан бил забележим положителен ефект" А процент няма ли в статията?
  • 2 Er metformin

    6 1 Отговор
    Не е вярно! За метформина искат рецепта.

    Коментиран от #3

  • 3 Фармацевт

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Er metformin":

    За статините, впрочем - също.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.