Last news in Fakti

13 Юли, 2022 22:30 3 509 0

Тези храни подобряват здравето на щитовидната жлеза

  • щитовидна жлеза-
  • храни-
  • здраве-
  • хормони-
  • витамини

Според СЗО, заболяванията на щитовидната жлеза са много чести - заемат второ място след диабета

Тези храни подобряват здравето на щитовидната жлеза - 1
Снимка: Shutterstock

Според СЗО, заболяванията на щитовидната жлеза са много чести - заемат второ място след диабета. В повечето случаи нарушенията в ендокринната система са свързани с дефицит на витамини и основни микроелементи в човешкото тяло. Неправилното хранене, бедното и еднообразно меню, липсата на плодове и зеленчуци в диетата - всичко това може да бъде причина за неправилно функциониране на щитовидната жлеза.

Най-важните витамини и минерали, участващи в метаболизма на щитовидната жлеза, са:

• Витамин А – отговаря за биосинтеза на протеини, влияе благоприятно на имунната система, подобрява състоянието на лигавицата, костите и зъбите.

• Витамини В2, В1, В6 – взаимодействат с функцията на щитовидната жлеза и регулирането на хормоните, ускоряват метаболитните процеси, предотвратяват появата на гуша, затлъстяване и заболявания на сърдечносъдовата система.

• Витамин D – подобрява нивата на тироид-стимулиращия хормон. Дефицитът на витамин D може да доведе до хипотиреоидизъм.

• Йод – без него ендокринната система няма да може да функционира пълноценно. Този микроелемент е основен в метаболитните процеси и в синтеза на повече от 100 ензима.

• Селен - микроелемент, без който производството на хормони Т3 и Т4 е невъзможно. Липсата на селен води до заболяване, като тиреоидит на Хашимото, проблеми с имунитета.

• Цинк – влияе върху секрецията на тироид-стимулиращия хормон. Увеличаването на съдържанието на цинк в храната води до подобряване на функцията на щитовидната жлеза, а недостигът му засилва проявите на йоден дефицит.

Кои храни са полезни за щитовидната жлеза?

За да се намали рискът от патологии на ендокринната система, лекарите препоръчват диетично хранене с вещества, важни за здравето на щитовидната жлеза. За предотвратяване на заболявания и лечение на органа е необходимо да се включат следните продукти в диетата:

• Морски водорасли. Съдържат голямо количество йод, както и фосфор, магнезий, силиций и ентеросорбентни вещества, които премахват шлаките, токсините и вредните бактерии от тялото. Само 60 г водорасли на ден осигуряват редовното производство на хормони на щитовидната жлеза и ежедневната нужда от йод.

• Морска храна. Миди, раци, омари, скариди, калмари и други съдържат цинк, мастни киселини, фосфор, протеини, B12. Хората, които редовно консумират морски дарове, имат силна имунна система, ендокринната им система редовно се захранва с важни микроелементи.

• Червена риба. Сьомгата, пъстървата и всяко червено месо съдържат тирозин. Това вещество помага да се синтезират необходимите хормони. Ако в диетата има достатъчно червена риба, тогава в тялото влизат калций, омега-3 мастни киселини, витамин D и фосфор. Освен това рибният черен дроб е източник на селен.

• Ядки. Съдържат аминокиселини, йод, селен, витамини В, С, Е и растителни антибиотици – фитонциди. Най-полезни за щитовидната жлеза се считат орехите. Те са богати на йод и витамини от групи В, С, Е, както и на много здравословни мазнини. Достатъчно е да се консумират 5-7 парчета ядки на ден, за да се осигурят на щитовидната жлеза необходимите микроелементи.

• Райска ябълка. Богата е на йод, магнезий, натрий, желязо, витамини А, С, Р, които са толкова необходими за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Яденето на една райска ябълка на ден намалява риска от развитие на заболявания на ендокринната система.

• Ябълки. Защитават щитовидната жлеза от ракови клетки. Ябълките съдържат витамини А, С, В1, В2, РР и Е, както и магнезий, фосфор, йод, желязо, селен, калий, калций и цинк. За да получите максимална полза, препоръчително е да ядете ябълките с кората и семената – съдържат още повече полезни свойства.

• Спанак. Съдържа уникален набор от микроелементи, важни за здравето на ендокринната система. Това са фосфор, цинк, йодни съединения, натрий, манган и др. Подпомагат функцията на щитовидната жлеза и предотвратяват развитието на заболявания. Оптималната дневна доза спанак за възрастен, според диетолозите, е до 100 г на ден.

• Боровинки. Тези плодове съдържат йод, редовната им употреба ще помогне на тялото да премахне хормоналната недостатъчност в щитовидната жлеза както на жените, така и на мъжете.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА