Last news in Fakti

15 Юли, 2022 16:31 2 774 0

Силното хъркане може да бъде симптом на сериозни заболявания

  • хъркане-
  • опасно-
  • риск-
  • здравословни проблеми-
  • рак-
  • онкология-
  • сънна апнея

Скорошно проучване показва, че има връзка между хъркането и рака

Силното хъркане може да бъде симптом на сериозни заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Хъркането не е приятно за никого. Нито за човека, който издава тези неприятни звуци насън, нито за хората, които се опитват да заспят около него. Но шумът никак не е най-притеснителното нещо, свързано с хъркането.

Учени от Университета Аристотел в Солун разкриха защо хората хъркат насън, както и каква сериозна здравословна опасност може да причини то.

Учените са доказали, че хората, които страдат от хъркане насън, са изложени на риск от редица опасни и дори фатални заболявания. Силното хъркане дори е един от основните симптоми на рака, предупреждават медиците от Университета Аристотел в Солун, цитирани от jenata.blitz.bg.

Събрани са много материали, които потвърждават, че има връзка между хъркането и онкологията.

Хъркането или обструктивната сънна апнея е разстройство, при което дишането спира за няколко десетки секунди при това по няколко пъти на нощ, тоест човек започва да се задушава. Когато тялото няма достатъчно кислород, то се събужда, дълбоко изтегля въздух. При това явление хъркането става вече плашещо.

Учени от Университета Аристотел в Солун извършиха анализ на европейската база данни за пациенти, страдащи от това заболяване - общо 200 хиляди души над 18 години. 388 от тях са имали онкологична диагноза: 1,7% от мъжете и 2,8% от жените.

Изследователите започнали да търсят нещо общо сред жените, което може да доведе до опасната болест.

На първо място било пушенето.

На втория - хъркането. В същото време рискът от рак при жените бил малко по-висок, отколкото при мъжете.

Изследователите от университета Umeå от Швеция стигнали до заключението, че с хъркане мускулите на горните дихателни пътища стават леко напрегнати. Това причинява вибрация, която уврежда нервните окончания и мускулните влакна на назофаринкса. И когато тялото прави опит да „излекува“ щетите, то няма време да го направи поради постоянно дразнене от самото хъркане.

В допълнение, болестта може да причини проблеми със сърдечно-съдовата система. Изследователи от Япония анализираха въпросник за 2020 година от жителите на град Тонг в префектура Ехиме и заключиха, че пациентите, които хъркат повече от веднъж седмично, се оплакват от хипертония по-често от други.

Те откриха също, че високото кръвно налягане е характерно не само за хора, които освен хъркане имат наднормено тегло, но и за пациенти с нормално и дори твърде ниско тегло.

Според биобанката на Обединеното кралство хората, които хъркат в съня си, са по-склонни да проявяват признаци на повишен сърдечен стрес. Особено при жените.

Любопитно наблюдение е, че жените хъркат също толкова силно, колкото мъжете, но те са склонни да не го забелязват. Изследователи от Израел стигнаха до това заключение, след като анализираха около 2 хиляди въпросници на доброволчески теми: 36% от жените с хъркане не искат да го признаят. Но сред мъжете има само 11,7% от тях.

В момента всички обяснения как сънната апнея води до злокачествени образувания са хипотетични. Въпреки това, без значение как хората са свикнали да се хихикат или просто игнорират хъркането, това може да е признак на сериозно заболяване и трябва да се консултирате с лекар с този симптом.

Изключвайки влиянието върху появата на хъркане, тютюнопушене, пристрастяване към алкохол, наддаване на тегло - фактори, които вече водят до появата на това разстройство, учените стигат до заключението, че причината е в ниската физическа активност на тези жени.

Колкото по-малко се движат, толкова повече проблеми имат с хъркането. Така че, активният начин на живот е ефективен не само в борбата с наднорменото тегло, но и като превантивна мярка срещу хъркането.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА