21 Август, 2022 17:08 4 662 3

Тези 3 симптома издават сърдечни проблеми

  • сиптоми-
  • сърдечни заболявания-
  • здраве

Дерматологът може да е първият лекар, който ще заподозре, че имате сърдечно-съдово заболяване

Тези 3 симптома издават сърдечни проблеми - 1
Снимка: Shutterstock

В някои случаи не кардиологът, а дерматологът може да е първият лекар, който ще заподозре, че имате сърдечно-съдово заболяване, казват експерти от Американската академия по дерматология.

Експертите посочиха няколко признака, когато кожните проблеми алармират, че нещо не е наред с „огнения двигател“ и други елементи на кръвоносната система, пише zdrave.to.

1. Синкави участъци по кожата (цианоза)

Причината за възникването им е нарушение на кръвообращението. А именно забавяне на изтичането на венозна кръв. Или недостатъчно насищане на кръвта с кислород в случай на запушване на отделни съдове. Поради това тонът на кожата става синкав, а не розов.

2. Болезнени червени подутини по пръстите на ръцете или краката

Те могат да бъдат с размер на грахово зърно или малко по-малки. Лекарите ги наричат ​​възли на Ослер - на името на лекаря, открил връзката между тези образувания по кожата и инфекция, която засяга вътрешната обвивка на сърцето, ендокарда.

3. Оток, най-често в стъпала и пищяли

Когато сърцето не може напълно да изпомпва кръв, тя започва да застоява. Под въздействието на гравитацията основното налягане пада върху вените на краката.

Течната част на кръвта (плазмата) се просмуква в тъканите и се получава оток. Освен това лекарите нарипосочват, че ​​зачервяването на лицето без видима причина характерен признак на сърдечни проблеми.

Това може да е симптом на едно от най-често срещаните заболявания - артериалната хипертония (хипертония), каза Филип Копилов, кардиолог, директор на Института по персонализирана кардиология към университета "Сеченов".

Въпреки че изглежда „обикновена“, хипертонията е опасно заболяване, което драстично повишава риска от инфаркт и инсулт.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    11 0 Отговор
    Аз имам проблеми със сърцето и то не малки и никога не съм имал и в момента нямам тези симптоми.
  • 2 ЧУЙ ЧУЙ

    9 1 Отговор
    .....за да нямате проблеми ХУБАВО е СЛЕД 45 годишна възраст да си правите ПОНЕ ЕДИ ПЪТ в година ПРОФИЛАКТИКА....ЛИЧНИЯ ЛЕКАР МОЖЕ ДА ДАДЕ НАПРАВЛЕНИЕ ЗА ПЪЛНА КРЪВНА КАРТИНА ЕКГ КАРДИОЕХОГРАФ И КОНСУЛТАЦИЯ С КАРДИОЛОГ.....ВСИЧКО Е ПО ЗК...ОТНЕМА ЕДИН ДЕН ...НО СПЕСТЯВА МНОГО ТЕЖКИ ДНИ......
  • 3 Роза

    6 1 Отговор
    При някои хора със сърдечни проблеми тези симптоми може въобще да не се появят,но при други може да се появят.Затова не е зле да се знаят!