Хранителният режим при камъни в бъбреците има за цел да осигури оптимална хидратация и да ограничи приема на храни, които могат да доведат до рецидиви на състоянието. Обикновено камъните в бъбреците се появяват след 30-годишна възраст и засягат по-често мъжете, пише здравният сайт puls.bg.
Наличието на камъни в уринарните пътища води до затруднения при уриниране или отделяне на кръв с урината. Съставът на камъните може да бъде различен, но в 75-85% от случаите те се състоят от калций и оксалатни соли. При пациентите със затлъстяване, диабет и хипертония се произвеждат оксалати в по-високи количества. Заседналият начин на живот също може в дългосрочен план да доведе до загуба на костна маса и отделяне на калций в кръвта.
Някои храни благоприятстват произвоството на оксалати в организма, което е предпоставка за образуване на камъни в бъбреците. Освен това, те нарушават нормалните функции на уринарния тракт. Това са храните, богати на оксалати, натрий и протеини от животински произход. Въпреки че 90% от оксалатите се произвеждат естествено от тялото, препоръчително е да ограничим приема на храните, които ги съдържат във високи количества. Такива са:
- Спанак;
- Целина;
- Цвекло;
- Ягоди;
- Ядки;
- Фъстъчено масло;
- Какао;
- Шоколад;
- Черен чай;
- Пшенични трици;
- Соя и соеви продукти.
При камъни в бъбреците е препоръчително дневната консумация на протеини от животински произход да се ограничи до 150 грама на ден. Тези хранителни вещества увеличават отделянето на пикочната киселина и калция с урината, но намаляват отделянето на цитратите.
Ето защо е важно да избягваме следните храни:
- Червено месо;
- Пилешко месо;
- Яйца;
- Риба;
- Колбаси;
- Кашкавал и сирене.
С цел да се стимулира естественото разтваряне на камъните в бъбреците е препоръчително да се ограничи приемът на натрий до 2000 милиграма на ден. Натрият има негативно влияние върху кръвното налягане и увеличава отделянето на калций с урината. Най-голямо съдържание на натрий имат готовите храни и полуфабрикатите.
Установено е, че 75% от приемания натрий си го набавяме от кашкавал, сирене, колбаси, сосове, пушени и сушени храни.
Оксалатите са производни на витамин С, ето защо е важно да ограничим приемът на този витамин до 2 грама на ден. Дневният хранителен прием ни доставя необходимите количества витамин С, но трябва да избягваме набавянето чрез хранителни добавки.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Герги
Коментиран от #5
15:03 11.01.2023
2 Баце
Коментиран от #4, #6
15:05 11.01.2023
3 Венета Новакова
15:36 11.01.2023
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Калпазанин
До коментар #1 от "Герги":
Ше ставаме тревопасни според "аврторкътъ" на статията18:43 11.01.2023
6 Рошко
До коментар #2 от "Баце":
Не те се превръщат в идиоти, нещо като кромид идиоти ако спазват диетата няма умиране18:44 11.01.2023