Last news in Fakti

1 Юни, 2023 17:17 1 894 15

Федерален съд: Австрия не е виновна за епидемията от COVID-19 на Стария континент

  • ишгл-
  • австрия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Огнището в Ишгл, популярен курорт в Западна Австрия, се смяташе за едно от най-ранните събития със "супер разпространение" на пандемията в Европа

Федерален съд: Австрия не е виновна за епидемията от COVID-19 на Стария континент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австрийски федерален съд постанови, че държавата не може да носи отговорност за заразяване с COVID-19 от огнището в алпийския ски курорт Ишгл, откъдето се предполага, че пандемията се разпространи в цяла Европа в началото на 2020 г., предава Асошиейтед Прес.

Върховният съд обяви присъдата си в дългогодишна съдебна битка, започната от жител на Германия, който пътува до Ишгъл на 7 март 2020 г. и посети няколко места, преди да се върне у дома шест дни по-късно. Той изпита първите симптоми на коронавирус малко след това.

Ищецът поиска обезщетение и решение, според което австрийското федерално правителство носи отговорност за вреди, причинени му пряко или косвено от грешки или пропуски на властите, свързани с "лошото управление" на епидемията от COVID-19 в провинция Тирол в края на февруари и началото на март 2020 г.

Огнището в Ишгл, популярен курорт в Западна Австрия, се смяташе за едно от най-ранните събития със "супер разпространение" на пандемията в Европа.

Независима комисия заключи в края на 2020 г., че властите в Тирол са действали твърде бавно, за да затворят ски курортите, след като стана ясно, че именно там се намира едно от първите огнища на коронавирус в Европа. Но панелът не откри доказателства, че политическият или бизнес натиск е играл роля в решението.

Федералният съд установи, че регионалното правителство е дало невярна информация в изявление от 5 март 2020 г., което предполага, че исландски пътници, които са летели от Мюнхен до Рейкявик и след това са дали положителен резултат, са били заразени в самолета, а не в Тирол. Всъщност съдът каза в присъдата си от 15 май, че властите вече са имали индикация, че поне един мъж е развил симптоми, преди да отлети у дома.

Въпреки това се казва, че невярната информация ще бъде основание за отговорност само ако създава "основа на доверие", която ще накара хората да вземат погрешни решения. Това не е така, тъй като въпросното твърдение е формулирано неясно, като се отбелязва, че оценката е базирана на първоначална информация и е в ход допълнително уточняване, констатира съдът.

Той също така потвърди констатациите на по-долните съдилища, че задълженията на властите съгласно законите за борба с епидемията са предназначени "изключително за защита на широката общественост".

Правният директор на Австрийската асоциация за защита на потребителите, Петер Колба, каза, че присъдата е "дълбоко разочарование" за хората от 45 страни, някои от които според него "претърпяха сериозни щети поради грешките на властите в Тирол".

Той каза в изявление, че асоциацията ще разгледа внимателно решението на съда и ще обмисли по-нататъшни действия за обезщетение срещу австрийската държава.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Всяка

    27 5 Отговор
    Браво бе. Съдът откри Америка. Всички знаем кой създаде и разпострани вируса и кои компании станаха собствении на стотици милиарди всяка.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 честен ционист

    4 1 Отговор
    Винове е Зеленски. Нали беше подслонил някакви китайци.
  • 6 Фон дер Миндер

    25 1 Отговор
    Тя тая манджа отдавна вкисна , по-добре помислете кой е виновен за ваксата . От там ше изскочи заека
  • 7 Ковид@рчето Калитко

    15 0 Отговор
    А нещо да кажете за експерименталките, Урсулата, увеличената смъртност при набодените и защо тихомълком отменихте зелените сегрегати и поредните бустери?
  • 8 Сталин

    11 0 Отговор
    За да няма втора "пандемия" , трябва да се арестуват отговорните за първата "пандемия"
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Павел пенев

    5 1 Отговор
    Австрийския федерален съд по нищо не се различава от нашия ВАС.
  • 12 Алфа херинга

    7 1 Отговор
    Скоро ще обвинят Русия за епидемията в Европа. Само гледайте.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Белокашенко

    4 0 Отговор
    абе имаше ама почти немаше
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.