Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 21:15 1 751 13

По-малко сперматозоиди заради мобилните телефони?

  • сперматозоиди-
  • мобилни телефони-
  • сперма-
  • потентност-
  • деца-
  • телефон

През последните десетилетия концентрацията на сперматозоиди при мъжете е намаляла силно

По-малко сперматозоиди заради мобилните телефони? - 1
Снимка: Shutterstock

Вече от десетилетия броят на сперматозоидите на мъжете по света намаляват. Въпреки че изследователите имат най-различни хипотези, никой не е сигурен каква е конкретната причина. Ново проучване от Швейцария добавя още един рисков фактор към уравнението - мобилните телефони.

След анализиране на проби от семенна течност на повече от 2800 млади мъже, швейцарските учени са установили връзка между обявеното от участвалите в проучването интензивно използване на мобилен телефон и заниженото ниво на сперматозоиди в семенната течност.

Подвижността или морфологията на сперматозоидите не се влияе от използването на различни мобилни телефони. Няма доказателства и за това, че държането на мобилния телефона в джоба или в раницата влияе различно върху концентрацията на сперматозоидите.

Изследователите са започнали проучването през 2005 и са го приключили през 2018 година. Резултатите показват, че в първите години на изследването отражението на използването на мобилен телефон върху нивата на сперматозоиди е било по-голямо, отколкото в последните години. "Това отразява и преминаването към по-нови технологии - най-вече от 2G към 3G и 4G, които кореспондират с понижаване на изходната мощност на телефона", пишат изследователите.

Много фактори влияят на репродуктивното здраве

Проучването прибавя мобилните телефони към дългия списък от рискови фактори, които могат да повлияят на плодовитостта - тютюнопушене, наднормено тегло, консумация на алкохол, стрес и химикалите, нарушаващи функциите на ендокринната система, които се откриват в пестицидите и в пластмасовите и найлонови опаковки на хранителните продукти.

Изследването предоставя някои доказателства за нарастващите през последните десетилетия опасения, че излъчваните от мобилните телефони радиочестотни електромагнитни полета (RF-EMF) имат отрицателно въздействие върху репродуктивното здраве на хората.

Досега изследвания на отражението на тъкмо този фактор върху фертилността са се правили само върху мишки. Това е първото проучване в "реални условия", за което учените смятат, че има добри резултати.

Все още няма обяснение

Алисън Кембъл, старша научна сътрудничка в центъра за репродуктивно здраве Care Fertility, която не е участвала в изследването, го нарече "впечатляващо и новаторско". Въпреки това според нея може да има и други обяснения за намаления брой сперматозоиди при активните потребители на мобилни телефони.

Проф. Алънн Пейси от Университета в Манчестър има същите опасения. "Няма как да сме сигурни, че използването на мобилен телефон не насочва към друго нещо в ежедневието на тези мъже, което да е истинската причина за промяната в количеството им сперматозоиди", обяснява той. Кембъл нарича изводите от проучването "потенциална връзка". "За момента няма потвърдено обяснение на биологията или механизмите, които стоят зад това откритие, тъй като изследванията все още не са проведени", каза тя.

Трябва ли мъжете да вземат мерки?

Ако сте мъж, който иска някой ден да има деца, тази нова информация сигурно ви притеснява. Учените обаче мислят, че засега няма повод за тревога или прибягване към сериозни промени. "Ако мъжете се притесняват, нека да носят телефоните си в чанта и да ограничат използването им - това е сравнително лесно решение", казва Пейси. "Но засега няма реални доказателства, че това ще подобри нивата на сперматозоиди - за това ще е нужно контролирано проучване на случаен принцип. Що се отнася до мен - аз ще продължа да нося мобилния си телефон в джоба на панталона."

Автор: Клеър-Ана Рот


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    9 3 Отговор
    После ще останат без т.о.п.ки и х иии.

    Коментиран от #3

  • 2 Ами

    13 2 Отговор
    те отиват в телефоните .
  • 3 Абе.....

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "12345":

    Топки ще има , но , празни !
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 9 Отговор
    Нее Истина
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    8 6 Отговор
    СПЕРМАТОЗОИДИТЕ НАМАЛЯВАТ
    ОТ МНОГО ЧИКИИ
    .....
    ТОВА Е ИСТИНАТА .....
  • 6 филип ейджи

    15 0 Отговор
    ама и тия от пп се увеличават
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мъркела

    0 1 Отговор
    Аз като дялям на Омович няма промяна,като фонтан съм
  • 10 УдоМача

    4 2 Отговор
    И по-добре! На днешно време е най-неподходящият момент за разждане и отглеждане на деца. Не знаете какво предстои защото още нищо не сте видяли.
  • 11 Естествен Интелект

    1 0 Отговор
    Клеър, донт уори - ще те цвъкна 3 пъти....
  • 12 да питам

    1 1 Отговор
    Откъде сперматозоиди у руснята , като не произвеждат телефони ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.