Отидете към основна версия

17 478 24

Сменят мотора на Lada Niva

  • lada-
  • niva-
  • 4х4-
  • ваз
От началото на следващата година всъдеходът Lada Niva ще получи нов двигател. Той ще е с намален работен обем и с увеличена мощност. Информацията беше разпространена от руското издание kolesa, които се позовават на собствени анонимни източници от компанията.
 
Новият мотор ще е с работен обем от 1.6 литра, а мощността му ще е 87 конски сили. Този агрегат е познат от моделите Kalina, Priora и Granta, а при Niva ще замени досегашният 1.7-литров бензинов двигател. Ще припомним, че последният разполага с мощност от 82 конски сили.
 
Причината за смяната не е в минимално по-високата мощност. Новият мотор също е осемклапанов, но според специалистите от АвтоВАЗ предлага много по-добра еластичност. Още нещо, което е оказало значение при взимането на решението е, че 1.6-литровия агрегат е по-икономичен.
 
Има обаче и друга версия по темата, според която Lada Niva или известна още като Lada 4х4 ще се оборудва с 16-клапановия вариант на 1.6-литровия мотор от Priora, който специално за Niva ще бъде дефорсиран от 98 на 90 конски сили. Така все още не е ясно кой ще е новия агрегат, но е сигурно, че такъв ще има.
 
Още от очакваните промени са за подобрения в 4х4 системата, различна кормилна рейка, както и смяна на проблемните карданни шарнири. Предишната модернизация на Niva засегна подобряването на антикорозионната защита, както и шумоизолацията на купето. Появиха се и нови разцветки. Рестайлингът ще е през 2015-а, а плановете са култовата Lada Niva да се прави до 2021 година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини