Отидете към основна версия

24 Март, 2016 11:51, обновена 24 Март, 2016 11:51 27 585 67

Касов бон за винетките или нова форма за рекет?

  • винетка-
  • винетен стикер-
  • апи-
  • касов бон-
  • винетките

Според последните изменения и допълнения в Закона за движение по пътищата, които са в сила от 22 декември миналата година, при закупуването на винетка всеки водач трябва да има доказателства, че е платил винетния стикер, което означава да пази касовата бележка от покупката.

Върху нея пък се записва регистрационният номер на колата. Още по-странното е, че въпросната касова бележка трябва да се предоставя при проверка от пътните полицаи. Не е ли това обаче още една "вратичка" която може да бъде използвана за т.нар. "легален рекет" над водачите на МПС-та?

След влезлите в сила изменения от АПИ заявиха, че водачите на МПС трябва да носят въпросния касов бон и да го предоставят на органите за проверка. Именно този казус се опитахме да изясним с председателя на парламентарната комисия по транспорт и информационни технологии и съобщения Настимир Ананиев.

Той обаче говори на дълго и широко, но в крайна сметка не обясни точно и ясно за какво ни е този касов бон, при положение, че самите винетни стикери се явяват своеобразни ценни книжа и в замяна на това, че си даваме парите (97 лв. на година) получаваме именно въпросния стикер.

Настимир Ананиев обясни, че вписването на регистрационен номер не е задължително, въпреки, че в момента никой няма да ви продаде винетка, без да бъде вписан рег. номер на колата. Ананиев направи и едно, може да се нарече и цинично, сравнение между факта, че трябва да пазим касовия си бон при закупуването на телевизор, за да е валидна гаранцията.

А дали депутатите знаят, че тези трикове търговците използват, защото много хора си губят касовите бележки и така гаранцията за даден уред отпада, което ги облекчава значително. И ако знаят родните ни народни представители този факт, дали не го правят умишлено?

В чл. 100, ал. 2 на ЗДвП е записано, че водачите на моторни превозни средства за длъжни при необходимост да предоставят валиден документ, който доказва, че са платили всички такси по Закона за пътищата. Според нас този документ е самата винетка, и не би трябвало да се усложнява процедурата с касови бележки и още куп "хвърчащи листчета".

Ясно е, че измененията в Закона за пътища са крайно наложителни и трябва да се прецизират, но родните депутати все още не правят това. Внасят се и се отхвърлят различни предложения за шестмесечни винетки, за дневни винетки, но в крайна сметка ние, водачите на МПС-та не получаваме каквито и да било облекчения.

Още нещо, което органите трябва да знаят е, че много от водачите на МПС-та, закупили годишни винетки в началото на годината не пазят касовата си бележка. Защото тогава никъде в публичното пространство не се говореше за това. Парите се събират, пътищата си остават в лошо състояние, а глобите за неносене на касова бележка за винетките - продължават. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини