23 Март, 2016 11:42 22 472 53

Трябва ли да има рег. номер на винетките?

  • настимир ананиев-
  • касовият бон-
  • винетките-
  • задължителен

Касовият бон за винетките задължителен, регистрационният номер на МПС не. При глобите да има обърната система, обвързана с Гражданска отговорност

Трябва ли да има рег. номер на винетките? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Липсващите регистрационни номера върху касовите бележки за винетките, аз бих казал, че никъде в закона не е разписано, че те трябва да фигурират върху тях.  Това заяви в интервю за Факти.бг председателят на парламентарната комисия по транспорт и информационни технологии и съобщения Настимир Ананиев. В този смисъл бих казал, че настоящото законодателство има нужда от прецизиране в тази част, допълни той. Глобата от 3000 лв. за движение в насрещното е превантивна. Трябва да се увеличат часовете за нощно курмуване. Предлагам при глобите да има обърната система, за да има по-голяма събираемост, може да се помисли да се обвърже гражданската застраховка с глобите.

Г-н Ананиев, в сила от 22 декември 2015 г. влязоха промени в Закона за пътищата. Какво правим тогава, ако вече сме си купили годишна винетка, но не сме запазили касовата бележка или регистрационния номер на автомобила го няма на нея? Разяснете.

Това, че трябва да запазим документа, удостоверяващ, че сме си платили винетната такса е описано в Закона за движението по пътищата. В чл. 100, ал. 2 на ЗДвП е разписано, че водачите на моторни превозни средства за длъжни при необходимост да предоставят валиден документ, който доказва, че са платили всички такси по Закона за пътищата. Мисля, че тълкуването на този текст е еднозначно.

По отношение на липсващите регистрационни номера върху касовите бележки, аз бих казал, че никъде в закона не е разписано, че те трябва да фигурират върху тях. В момента в Закона за пътищата е записано, че винетната такса се заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след деклариране на регистрационния му номер. В Закона за движението по пътищата пък е разписано, че водачите на моторно пътно превозно средство е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси.

В този смисъл бих казал, че настоящото законодателство има нужда от прецизиране в тази част, за да не се стига да подобни ситуации, в които гражданите и институциите търсят тълкуване на текстовете в законите.

До този момент не трябваше ли да се запазва и представя само отрязъка на винетката, а сега вече има изискване и касовата бележка, което "взривява" мнозина от шофьорите?

Точно така. След  последните изменения в законодателството, за които говорих по-горе, водачите са длъжни да предоставят валиден документ, че е платена винетната такса. Логиката на тази мярка е да се прекратят различните злоупотреби.  Отново ще повторя и това, че е нужно прецизиране на текстовете в законите.

Ако мога да си позволя едно сравнение, бих го направил с гаранционното обслужване, когато си купим нов телевизор, примерно. След като си го купим, ние трябва да пазим и платежния документ освен гаранционната му карта, за да може при евентуален проблем да предявим рекламация. Това също е мярка срещу злоупотреби.

В тази връзка за мен е важно да се ускори процесът по въвеждането на електронни винетки. Тогава цялата тази процедура с пазенето на касови бележки, отрязъци и пр. ще остане в миналото. Светът се технологизира на всички нива, технологиите са навлези в живота на човека на всички нива – от плащането на сметките до включването на климатика през смартфона ни. С въвеждането на електронна винетка и водачите и проверяващите ще бъдат улеснени в пъти. Водачите подават заявка за купуване на винетен стикер в интернет, посочват регистрационния номер на автомобила си и той вече фигурира. Всички пътни полицаи са снабдени с преносими устройства (таблети), и когато те спрат от Пътна полиция, проверяват номера и виждат, че си си купил винетка. Така всичко е бързо и далеч по-рационално. Възможно е да се регламентира възможност и за промяна на регистрационния номер с допълнителна заявка, когато е настъпила пререгистрация на автомобила. Това би могло да става отново по електронен път и да се спестят редица административни усилия на гражданите. При такъв вариант притеснението на водачите за редица казусни ситуации биха отпаднали.

При смяна на номера на колата, но вече закупена годишна винетка какво се прави?

Един от пропуските касае точно тази ситуация. Но при тази ситуация, когато никъде в законодателството не е разписано, че върху платежния документ трябва да фигурира регистрационния номер, това притеснение отпада.

Но процедурата при смяна на регистрационния номер трябва да се разпише в Закона за пътищата, тъй както е разписана процедурата за получаване на безплатен винетен стикер при унищожаване на залепената част от годишния винетен стикер вследствие на счупване или кражба на предно панорамно стъкло.

Имам предвид, задавайки всички тези въпроси, че от АПИ разпространиха следния текст:

Според измененията и допълненията в чл. 10а, ал. 4 от Закона за пътища, които са в сила от 22 декември м. г., при закупуването на винетен стикер собственикът или ползвателят на пътното превозно средство трябва да деклариране пред търговеца регистрационния номер на автомобила.

Това припомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Също така съгласно чл. 100, ал. 2 (в сила от 22.12.2015 г.) от Закона за движение по пътищата при проверка от „Пътна полиция“ шофьорът е длъжен да предостави валидни документи, доказващи закупуването на винетката, а именно касовата бележка с изписан регистрационен номер на моторното превозно средство

Така ли е по записано в закона и какво е тълкуванието?

В чл. 10а, ал.4 на Закона за пътищата  е записано, че винетна такса се заплаща от собственика или ползвателя на ППС след деклариране на регистрационния му номер. Отново казвам, че причина за тези изисквания и промени е пресичане на лошите практики с използването на винетките.

В чл. 100, ал. 2 (в сила от 22.12.2015г.) е добавено ново изречение, което гласи: Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ плащането на съответните такси в съответствие с тарифата и наредбата по чл. 10, ал. 6 от Закона за пътищата.

Никъде не е записано, че регистрационния номер трябва да е изписан на този документ (касова бележка).

Не е ли драстична глобата от 3000 лева за движение в насрещното, ще бъде ли тя събираема?

Всъщност, с колегата Антони Тренчев, с когото сме вносители на законопроекта първоначално обмисляхме паричната глоба да е 10 000 лева, но в последствие преценихме, че 20 пъти увеличаване на настоящата глоба е достатъчно. Освен паричната глоба е предвидено и отнемане на книжката за период от 6 месеца за водачи, които шофират в платната за насрещно движение по автомагистрали и скоростни пътища.

Мярката е преди всичко превантивна и трябва да има възпиращ ефект. През последните дни, която и телевизия да си пусна, има поне по един репортаж за шофиране в насрещното платно по автомагистрала. Нарушения от този характер застрашава човешки живот, включително на невинни хора.

 В същото време бе отхвърлено понятието гонка, как ще коментирате?

Проблемът с този вид нерегламентирани състезания е голям, но най-лошото е, че по пътищата ни загиват много хора. На 15 март в парламента проведохме дискусия точно по темата за гонките, която аз инициирах. Идеята беше на тази дискусия да се чуят мненията и тезите на всички заинтересовани страни по темата. На кръглата маса присъстваха представители на МВР, на МТИТС, на местните власти, на НПО, експерти, представители на  любителите на автомобилните спортове, както и заинтересовани от темата лица.

Обсъдихме различни гледни точки и предложения, и успяхме да се обединим по няколко тези – гонките не могат да се правят по булевардите и улиците в населените места, нито по  околовръстните шосета и магистралите, а за тях трябва да има специални места и да има строг регламент. Моето разбиране е, че на тези специални места, където биха се провеждали такива гонки – писти, неизползвани летища, подходящи терени, на място следва да присъстват екипи на пожарната, полицията и медицински екип, а служителите на МВР да проверят дали автомобилите са преминали задължителния технически преглед, да направят тестове за употреба на алкохол и непозволени вещества от шофьорите. Важно е да обърнем внимание и на това, че т.нар. тунинговане на автомобили, при които се увеличава мощността им, също трябва да се подчини на строги правила, в т.ч. и за сервизите, които го правят.

Ключово за мен е освен на санкциите и глобите да обърнем внимание и на обучителния процес. В момента той очевидно не е достатъчно ефективен. Една от мерките, които считам, че е важно да се въведат е увеличаването на часовете за кормуване. При сегашните условия те са 31 часа, като само един от тях е за нощно шофиране. Аз мисля, че поне 1/3 от тях да бъдат за нощно кормуване.

Мислите ли, че ще скочи събираемостта, ако бъдат отнети шофьорски книжки за превишена скорост в населено място или неплатени глоби, които предвижда закона?

Глобите изначало имат превантивна функция. Законодателят не се води от идеята да се пълни хазната от глобяване на гражданите, а да се работи в обществен интерес. И нека се запитаме кое е в интерес на обществото  – да загиват стотици хора по пътищата ни всяка година, или да въведем такива санкции, че да се опитаме да предотвратим тези лоши процеси. Затова по-големият въпрос не е дали ще се повиши събираемостта на глобите, а дали и как ще намалеят жертвите по пътищата, в следствие на превишена скорост, а и не само.

Какви са измененията при процедурата за налагане на санкции и ще се осигури ли по този начин по-висока събираемост?

Преди седмица имах разговор със заместник-министъра на вътрешните работи и началника на „Пътна полиция“. Една от темите, за които говорихме, беше именно събираемостта на глобите. На всички ни е известно, че един от големите проблеми е ниската събираемост на наложените санкции.

Знаем, че в момента системата е такава, че органите на реда трябва да издирят нарушителя, за да му връчат акта. Идеята, която споделих с колегите от МВР е системата да се обърне. Вместо полицията да търси нарушителите, те да търсят полицията. Как ще стане това? – създава се система, която да е обвързана със системата за застраховка гражданска отговорност, примерно. Когато водач отиде да си плати гражданската отговорност и служителят въведе данните на автомобила в системата, ако има неплатени глоби, да не може да сключи гражданската си отговорност. Така водачите ще трябва да проявят инициатива, да си платят глобите и да бъдат изрядни. Възможно е да се мисли и за други системи, които да бъдат обвързани с глобите.

Знаете обаче, че предстои да бъде пусната онлайн система за плащане на глобите към КАТ, което ще създаде условия за по-висока събираемост на наложените санкции.

Въвежда се и понятието “нов водач” - водач, който придобива за първи път правоспособност за управление на моторно превозно средство, разяснете малко повече какво ще помогне това?

Идеята за въвеждането на понятие „нов водач“ е да помогне за дефинирането на специални условия за младите шофьори, които не притежават нужния опит. Предвижда се новите водачи да получават 2/3 от максималния брой контролни точки и границата на алкохол в кръвта да бъде по-ниска – 0,2 промила.

Tрадиционно младите водачи са самоуверени, което е едната причина за тези стъпки. Ако добавим  липсата на опит зад волана и в чести управлението на мощни автомобили, това води до висок процент травматизъм при произшествия.

Конкретните текстове за промени в Закона за движение по пътищата са изготвени от работна група, в която са участвали представители на МВР, Министерство на правосъдието и на Главна прокуратура. Голямата цел на ЗИД на ЗДвП е да се намали броят на жертвите по пътищата.

Знаете ли колко пъти се е увеличил броя на жертвите при ПТП с водачи с малък стаж за 2015 г, в сравнение с 2014 г.?- повече от два пъти. Това е фрапиращо! За първите 8 месеца на миналата и по-миналата година най-голям брой ПТП със загинали и ранени са допуснали водачите със стаж до 3 години. Това е статистиката, ние всеки ден четем и слушаме в новинарските емисии за загинали хора при катастрофи, много често – млади хора. Тази мярка за разграничаване на водачите въз основа на придобития стаж е въведена в редица европейски държави.

Лично за мен обаче така предложения текст не дава яснота за периода, за който ще важат правилата за тази категория водачи. Смятам, че трябва да има конкретно разписан срок за действието на понятието „нов водач“. Други мерки, които намирам за полезни да се въведат за категорията „нов водач“ е задължителното обозначаване на автомобилите на такива водачи, както и намаляване от 140 на 120 км/ч на максимално допустимата скорост за движение по автомагистрала. Друга идея, която е заимствана от световните практики е шофьорите, попадащи в категорията „нов водач“  да могат да шофират през нощта (от 00:00 часа до 06:00 часа), само с придружител – друг водач, който има шофьорски стаж.

Друго изменение предвижда въвеждането на зимни гуми за автомобилите за периода 1 ноември - 1 март. До сега това бе само препоръчително, а сега ще стане задължително условие, ако законът бъде приет , така ли е?

Лично за мен този срок е голям и трябва да се съкрати с поне два месеца. Мисля, че най-правилното решение е отговорността да се делегира на самите водачи – те да преценяват с какви гуми да се движат, според метеорологичната обстановка.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zax

    3 0 Отговор
    Не разбирам какъв им е проблема за местенето на винетките ? Нали така или иначе по пътищата се движат брой коли равен на винетките. Какво значение има нали ще е една или друга кола ? Нали идеята е че един брой кола разрушава пътя и за това се плаща винетка. Или идеята вече е да се съберат колкото се може повече пари за услуга, която реално не се използва.

    Коментиран от #8

  • 2 jhjh

    1 1 Отговор
    На челата ни сложете регистрационен номер ако щете...
  • 3 янко

    3 1 Отговор
    за коланите глобите са неправилни, те са лично предпазно средство и не застрашават живота на останалите участници в движението
  • 4 Идиот

    3 0 Отговор
    А защо изобщо печата винетки? Така и така си пазим касовите бележки, да ги лепим с тиксо на стъклото. Държавата ще спести и ще има повече за пътищата!

    Коментиран от #16

  • 5 агент01

    2 0 Отговор
    Но реалното в бг е глобите да пълнят хазната, а не в интерес на безопасността на обществото , примери - задължително включени светлини , и поставени колани.....и много други!
  • 6 Da gi eba maloumnicite zakonotvorci

    0 2 Отговор
    tia deto predlagat ogranicheniata i promenite vyv vprosnia bylvoch"zakon" kolko ot vyprosnite ogranichenia biha spazili samite te... i ne se li useshtata che tova ne e pravilinia podhod??? edno neshto kolkoto e po zabraneno e tolkova po zhelano... tova e istinata... i sys zakon nekadyrnosta i maloumshtinata na niakoi vodache ne e vyzmozhno da se promeni...
  • 7 опсмопсус

    3 1 Отговор
    Прост народ, слаба държава, некадърни политици!
  • 8 Петър петров

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Zax":

    "Или идеята вече е да се съберат колкото се може повече пари за услуга, която реално не се използва." Защо "ВЕЧЕ" ? Винаги е било така!
  • 9 ангел

    3 0 Отговор
    Няма никаква логика. вариант първи: Автомобила е собственост на лице без свидетелство за управление на МПС и съответно лицето няма наложени глоби по ЗДвП и винаги си сключва застраховка ГО, а водача управлявал автомобила и извършил нарушението няма да си плати и вариант втори:упълномощил съм друго лице да управлява автомобила ми и на него му се съставят АУАН, а защо след това аз да плащам глобите при съставянето на ГО на въпросния автомобил или на втори автомобил моя собственост!?
    "Вместо полицията да търси нарушителите, те да търсят полицията. Как ще стане това? – създава се система, която да е обвързана със системата за застраховка гражданска отговорност, примерно. Когато водач отиде да си плати гражданската отговорност и служителят въведе данните на автомобила в системата, ако има неплатени глоби, да не може да сключи гражданската си отговорност. "
  • 10 един роб в бълхарника

    4 0 Отговор
    Вдигайте ги още тия винетки бе, да станат поне 1000 лв и да ни дамгосвате регистрационните номера по челата......, тоя народ е свикнал да бъде роб, няма оправия!
    Другарите на Кукунева глей кви готини мъчения са ни измислили, следващата година да си носим и въжета.....

    И да не забравите да предложите и поредното увеличение на тока, че много се вдигнаха доходите.:)
    И водата........
    Абе, както си я знаете.
  • 11 Ганьо Винетката

    2 1 Отговор
    На Ганьо Балкански нещо не му се отдава да мисли както трябва!
    100% трябва да има рег. номер на винетките.
    Като има номер Ганчо няма да краде винетки.

    Коментиран от #26

  • 12 Semana

    3 0 Отговор
    Аз като съм си закупил винетка с фактура на фирмата в която работя и тази фактура вече е осчетоводена, т.е. не е при мен и няма и да бъде ... какво да правя ако ме глобят че нямам в мен документ за покупка на винетния стикер? Да не говорим че в бензиностанцията касиерката не ми записа номера на колата никъде?
  • 13 неграмотния

    0 1 Отговор
    кУрмуване според мен идва от друго,а не от кормило
  • 14 ГОЙКО

    3 0 Отговор
    КАТО ДОИДЕ ТИКВАТА НА ВЛАСТ И САМО ПРОСТОТИИ ИМ РАЖДАТ КРАТУНИТЕ.
  • 15 100

    2 0 Отговор
    100% винетките трябва да са електронни. NBSC
  • 16 цък цък

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Идиот":

    Ами печатат се винетки от "Демакс" на червения депутат Петър Кънев . За колко е мнооого голяма тайна по Законът за защита на класифицираната информация.
    Само може да се гадае, но явно е мнооооого сериозна парата, щом е таква тайна !
    После по веригата има фирми комисионери разпространители и чак след това, каквото остане за държавата. Затова дупките по пътищата не са пълни, а полупразни ;)
  • 17 Ваня

    1 0 Отговор
    Поредната простотия на АПИ и Лаборанта Лазаров!
  • 18 някой

    2 0 Отговор
    Според мен трябва да се представя и документ, че са платени данъци за парите с които е закупена винетката. Ами ако е купена с крадени пари???

    Коментиран от #20

  • 19 Аз съм

    1 0 Отговор
    Само с пръстов отпечатък ще важат !

    Коментиран от #21

  • 20 мдааа

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "някой":

    Не се казва крадени, а усвоени пари! И ще е точно обратното тези които са усвоили пари, ще се ползват с огромна отстъпка и ще заплащат само стойността за отпечатване на винетката. А кои ще са с право на отстъпка сещай се!
    Така е по български - политически коректно !
  • 21 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Аз съм":

    ...с пръстов от аптеката нали ! хаха
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23

    1 0 Отговор
    От 9 кладенеца вода ще донесат само паричките да докопат.Ако със същия хъс работеха и в ползу роду цена нямаше да имат.Защо никой не говори за застраховка и винетка по ЕГН.Застраховаш себе си и си титуляр на вин.стикер. Която и кола да караш е ЗАСТРАХОВАНА...УЖ депутата е слуга на народа ама ние сме робите...
  • 24 o&k

    3 4 Отговор
    Не си лепете винетките по стъклото и да предизвиквате "определени елементи" да ви го счупят!Аз съм си приготвил винетката С ПРИЛЕЖАЩИЯ КЪМ НЕЯ КАСОВ БОН С РЕГ.НОМЕР на колата ми ,като при проверка недвусмислено се доказва съответното плащане от моя страна.Уверявам ,че НИКОЙ КОНТРОЛЕН ОРГАН НЯМА ДА НАЛОЖИ ГЛОБА ЗА ТОВА,ЧЕ ВИНЕТКАТА НЕ Е ЗАЛЕПЕНА НА ПР.СТЪКЛО при това положение!...Както и никой "контролен орган" няма да плати евентуално счупването на стъклото:)

    Коментиран от #28

  • 25 Кузман

    3 0 Отговор
    Трябва ли да има рег. номер на винетките?
    отг. Изобщо не трябва да има винетки!
  • 26 кон

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ганьо Винетката":

    A Ганьо краде винетки, защото като теб направиха цените им космически! А Лили Павлова ходи с дамска чанта от 10 000 евро , властова подлого! Аман от дупедавци! Само чакате да ви интервюира някоя поставка за микрофон , набедена за журналист, за да кажете колко са нормални цените!
  • 27 един от всички

    2 1 Отговор
    Какъвто народа, такива са и политиците
  • 28 Монго

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "o&k":

    Много си....., ще отнесеш глоба, като депутат депутатско кюфте. Защото ако винетката с касовия бон ми е в джоба, мога да си я показвам за всяка кола, която управлявам. В къщи ми са 4-ри, купувам една винетка и с нея си карам и четирите автомобила. Ти като имаш само един единайсет годишна печка, която изкарваш само лятото понеже е със задно, аз какво съм виновен.

    Коментиран от #36, #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Jack Bauer

    3 1 Отговор
    Винетки и други "лепенки" въобще не трябва да има по автомобила. След като човек си плати данъци, пътни такси, застраховки и други това трябва да се отрази в база данни до която контролните органи да имат достъп 24/7. И като те спрат проверяват в базата данни ако "висиш" като длъжник - глоба, ако не "прав ти път".
  • 31 ГОЙКО

    4 0 Отговор
    А ОТКЪДЕ ПАРИ ЗА САМОЛЕТА КОЙТО ТРЯБВА ДА ПРИБЕРЕ ЦЕЦКА ОТ БРЮКСЕЛ.

    Коментиран от #32

  • 32 o&k

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "ГОЙКО":

    Като каза за самолетите та се замислих не трябва ли и те да плащат винетки???
  • 33 Зимна гума

    2 1 Отговор
    Магистрала Тракия.Движа се с 139 км/ч.КАТ ме спира за да провери дали не съм "млад водач" и следва да се движа с 120 ? Така и така ме е спрял - "я ся да видим аптечката..." и т.н. Пожелавам на г-н Ананиев по скоро да загуби депутатския си имунитет и да се включи в щастливия ни реален живот.
  • 34 гост

    4 0 Отговор
    а защо номер като в цивилизованите страни не е на името на притежателя защото ако имам 3 коли първата седмица отивам до бургас с първата втората с втората кола и третата с третата кола то не колите пътуват а шофьора а не както до сега да купувам 3 бр. винетки кажете ми това не е ли рекет от страна на държавата към гражданите
  • 35 Красо Зелето

    2 0 Отговор
    Цялата държава е цвете, дойде ред винетките да обсъждат, Тивката и Л..нарката. Вземето нарпавете нещо смислено, стига сте вдигали таксите на хората.
    Направете нещо за народа, да ви запомни с добро. Или това не ви касае.
  • 36 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Монго":

    Написах веднъж че простотията ти е по-безкрайна от Вселената,сега ще ти го повторя !Пиша ти БАВНО И ЧЕТЛИВО - на КАСОВИЯ БОН Е ОТ-ПЕ-ЧА-ТАН РЕГИСТРАЦИОННИЯТ НОМЕР НА КОЛАТА МИ!!!Което значи че няма как да ползвам ТОЯ БОН С ВИНЕТКА ЗА ДРУГО МПС....Аре са обясни как изглежда ЗНАМЕТО,че забравих:)
  • 37 Гост

    1 0 Отговор
    Винетките дори не трябва да се лепят, а да се закачат само на прозореца, за да можеш да я ползваш за повече от един автомобил ако ти се наложи. Така е редно, така е етично. За съжаление много хора са прекалено заслепени от банкнотите и всеки закон е по нагъл и в по голям уюърб за обществото от колкото полза.
  • 38 Той

    0 0 Отговор
    Малоумна държава, с малоумни управляващи и малоумни изисквния.
  • 39 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Монго":

    Кобилкин и след време касовият бон като избледней и не се чете номера? Абе прави се на мъж,смехурко.
  • 40 o&k

    3 0 Отговор
    Аааа,такъв въпрос с "избледняване" не бях предвидил...което си е абсолютно потвърждение на думите ми че простотията ти е НЕОБЯТНА и НЕПОЗНАВАЕМА!Естествено има много начини за противодействие на вълнуващото те "явление",но специално за теб съм избрал следния вариант:ОЩЕ ПРИ ПЪРВИ ПРИЗНАЦИ НА ИЗБЛЕДНЯВАНЕ НА НАПИСАНОТО НА КАСОВИЯ БОН,ТИЧАШ И КУПУВАШ НОВ КОМПЛЕКТ ВИНЕТКА С БОН:)

    Коментиран от #43

  • 41 ivan

    1 0 Отговор
    Винетката важи за автомобил, който се движи по пътищата.Аз не мога да шофирам две коли едновременно.Защо винетката трябва да е залепена на предното стъкло?Това е още един рекет.
  • 42 Янев

    0 0 Отговор
    Електронна винетка. Това е решението. Да важи и да се изисква само за магистралите. Така е редно. А за товарните над 3.5т пътна такса на км. Само за магистралите и някои главни пътища, които са ключови.
  • 43 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "o&k":

    Кобилкин според настоящия закон точно е опренелено къде трябва да стои винетката. Всяко друго място като задният ти джоб ще те абонира за санкция. Колкото за простотията...ти си знаеш.

    Коментиран от #44

  • 44 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Монго":

    Хаха!Законите са за такива като тебе -необразовани!СПИРАЛИ СА МЕ и са ми правили забележка...за това че НА СТЪКЛОТО МИ НЯМА ЗАЛЕПЕНО НИЩО-НИТО "ГР.ОТГОВОРНОСТ",НИТО ВИНЕТКА,само "тех.преглед",който стикер дори не съм забелязал кога са го залепили докато си бъбря с шефа на пункта.И ТОВА Е.Ама защото съм интелигентен,уважителен към полицаите и се държа с достойнство-все неща,непостижими за теб:)

    Коментиран от #45

  • 45 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "onq s konq":

    Ееех дечко,дечко...
  • 46 БАКШИША

    0 0 Отговор
    Я мислим да си регистрирам У. и да му сложа табелка такси-за да е по изискванията и конституцията на република АБСУРДИСТАН...
  • 47 БАЙ ГАН4О

    0 0 Отговор
    Да се приеме закон при проверка пътния полицай,като се легитимира да показва касова бележка за картата си
  • 48 Димитров

    1 0 Отговор
    Винетката НЕ трябва да бъде залепвана на стъклото на МПС и следва да важи за всички автомобили от съответната категория, които са собственост на водача. Имаш две коли от една и съща категория - имаш 1 (един) брой винетка за същата категория, която НЕ залепваш никъде, а носиш в портфейла си, когато си с МПС. От тук нататък е без голямо значение какво ще бъде вписвано в данните на винетката. В България обаче такъв закон няма да бъде въведен, защото всички знаем защо.
  • 49 ицо

    0 0 Отговор
    даваш си парите за винетка и после си водиш адвокат да те отърве от глоба , защото си виновен до доказване на противното
  • 50 коста

    2 0 Отговор
    напълно съм съгласен с теб,аз така и правя,но се принуждавам да я плюнча и лепя на стъклото.Логично е,че двете коли не мога да ги карам едновременно,защото само аз ги карам.А целта на сумите,получени от винетката е,да се поддържат пътищата.Е,аз имам физическата възможност да карам само една кола наведнъж,и тя има винетка.Май се мъчат да взимат пари извън предназначението на винетката!!!
  • 51 ЕКСПЕРТ

    2 0 Отговор
    Тълкуването на чл.102 ал.2 от ЗДВП направено от г-н.Ананиев е неправилно. Тази норма, дори след изменението й, не вменява задължения на водачите във всички случай при проверка от контролните органи да предоставят валиден документ, доказващ плащането на съответните такси, а само при необходимост. Освен това, когато случаят се отнася до заплащането на винетна такса, съгласно чл.10а ал.5 т.1 от Закона за пътищата и чл.16 от Наредбата по чл.10 ал.6 от ЗП, първата част, която се залепва на стъклото има предназначение да удостоверява плащането на винетната такса пред контролните органи, а втората част във вид на талон служи и е за доказателство за платена винетна такса при издаване на безплатен винетен стикер в случаите на счупване или кражба на предното стъкло на автомобила, както при производствен дефект на винетния стикер. От съдържанието на цитираните разпоредби, може да се направи само един извод, а именно, че при проверка на контролните органи, когато възникне необходимост водачът да предостави валиден документ, доказващ плащането на съответната винетна такса, такъв документ се явява не касовият бон за закупуванет0 на винетния стикер, а втората част /талона/. Този извод следва и от факта, че никъде в законодателството на РБ не е предвидено задължение на водачите да съхраняват, носят у себе си и да представят на контролните органи при проверка касов бон за закупуването на винетния стикер.
  • 52

    1 0 Отговор
    Димитров е много прав точно така е. Нямам какво да добавя
  • 53 Волен Сидеров

    2 0 Отговор
    всички закони са хранилка за полицията-кат-защо ли-първо -създадени са -както се прави една зелена алея в България-правят зеленото и слагат пътеките както ги мисли архитекта или кмета или който и да е-в Германия правят зеленото и чакат от къде ще тръгнат хората известно време и от там където преминават по често и се отъпче тревата там правят алеите пътеки с плочи.
    Тука например слаг ограничения и камери където им падне-и щом ги сложат тези камери не слагат дори знаци че има стационарна камера-пример стражица търновско посока софия-варнаили слагат избирателно тоест не слагат от посоката където е възможно по бързото движение на колата.
    Друго-както има глоби за бързо движещи се -ЗАЩО НЯМА И ЗА БАВНО Движещите се коли като в Германия -които правят колони и изнервят или възпрепятстват другите водачи да карат с нормалните 90 км в час извън населено място.
    Всички водачи може понякога да допускаме грешки-Но защо трябва да се постъпва егоистично и целенасочено да се създават закони които не помагат, а напротив водят до дискусии,чувство на измами,недоглеждане,неизпипване на тези наредби,постоянно добавяне,или оставяне на вратички за различно тълкуване както от полицията така и от водачите-няма ли по интелигентни законотворци които да регламентират точно и ясно всичко,както знаците да са точно и ясно на подходящите места а не липсващи,или като хранилки,несложени УМИШЛЕНО знаци за камери...
    Защо трябва да се дебнем едни други -а не просто да сме възпитани едни към други-кат към водачи и обратно-сега се надлъгваме и надцакваме....