Last news in Fakti

24 Март, 2016 11:37, обновена 24 Март, 2016 11:51 27 563 67

Касов бон за винетките или нова форма за рекет?

  • винетка-
  • винетен стикер-
  • апи-
  • касов бон-
  • винетките
Касов бон за винетките или нова форма за рекет? - 1

Според последните изменения и допълнения в Закона за движение по пътищата, които са в сила от 22 декември миналата година, при закупуването на винетка всеки водач трябва да има доказателства, че е платил винетния стикер, което означава да пази касовата бележка от покупката.

Върху нея пък се записва регистрационният номер на колата. Още по-странното е, че въпросната касова бележка трябва да се предоставя при проверка от пътните полицаи. Не е ли това обаче още една "вратичка" която може да бъде използвана за т.нар. "легален рекет" над водачите на МПС-та?

След влезлите в сила изменения от АПИ заявиха, че водачите на МПС трябва да носят въпросния касов бон и да го предоставят на органите за проверка. Именно този казус се опитахме да изясним с председателя на парламентарната комисия по транспорт и информационни технологии и съобщения Настимир Ананиев.

Той обаче говори на дълго и широко, но в крайна сметка не обясни точно и ясно за какво ни е този касов бон, при положение, че самите винетни стикери се явяват своеобразни ценни книжа и в замяна на това, че си даваме парите (97 лв. на година) получаваме именно въпросния стикер.

Настимир Ананиев обясни, че вписването на регистрационен номер не е задължително, въпреки, че в момента никой няма да ви продаде винетка, без да бъде вписан рег. номер на колата. Ананиев направи и едно, може да се нарече и цинично, сравнение между факта, че трябва да пазим касовия си бон при закупуването на телевизор, за да е валидна гаранцията.

А дали депутатите знаят, че тези трикове търговците използват, защото много хора си губят касовите бележки и така гаранцията за даден уред отпада, което ги облекчава значително. И ако знаят родните ни народни представители този факт, дали не го правят умишлено?

В чл. 100, ал. 2 на ЗДвП е записано, че водачите на моторни превозни средства за длъжни при необходимост да предоставят валиден документ, който доказва, че са платили всички такси по Закона за пътищата. Според нас този документ е самата винетка, и не би трябвало да се усложнява процедурата с касови бележки и още куп "хвърчащи листчета".

Ясно е, че измененията в Закона за пътища са крайно наложителни и трябва да се прецизират, но родните депутати все още не правят това. Внасят се и се отхвърлят различни предложения за шестмесечни винетки, за дневни винетки, но в крайна сметка ние, водачите на МПС-та не получаваме каквито и да било облекчения.

Още нещо, което органите трябва да знаят е, че много от водачите на МПС-та, закупили годишни винетки в началото на годината не пазят касовата си бележка. Защото тогава никъде в публичното пространство не се говореше за това. Парите се събират, пътищата си остават в лошо състояние, а глобите за неносене на касова бележка за винетките - продължават. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Караиванов

    6 0 Отговор
    Депутатите на сапун. Правят ни на пълни балъци. А не искат ли и акт за раждане да си нося при проверка. Повече такива материали трябва да има в медиите, та барем се усетят малко.
  • 3 Генадий

    6 3 Отговор
    Искам си комунизма! Всичко беше безплатно.
  • 5 Аз съм

    4 0 Отговор
    Касов бон за М-нетка има само в публичните домове !
    Новата форма за сексуални услуги от държавата ни !
  • 6 гаден път

    4 0 Отговор
    като ти купите телефон да не носите гаранцията в джоба
  • 7 absurdistan

    0 1 Отговор
    откраднат ли ви колата, не ви въстановяват винетка...?!?!?!
  • 8 нов

    3 0 Отговор
    А не прави ли касовия бон излишен стикера / винетката / ?!?В съседна Румъния няма стикери, а само касови бонове, на които се записва регистрационният номер на автомобила! / Тогава кой ще си пълни джоба от стикерите ?!? / !!!
  • 9 Мирослав Григоров

    2 0 Отговор
    Статията е супер и засяга един проблем, вълнуващ много от обикновените хора, но не и депутатите. Още обаче трябва да се пише против тъпите законотворци, наричащи се народни представители, та барем променят някои неща в наша полза.
  • 10 ДЕДИ

    3 0 Отговор
    Касова бележка, че сте си закупили нещо и така имате гаранция, а господа депутатите знаят ли ,че касови бележки от термопринтери след време избледняват и нищо, ама нищичко не може да се прочете и така още един капан за хората, които стриктно ги пазят но при проверка...опппааа, актче,фишче,кеш,в брой или на ръка.
    Гаранция Франция,както е казал народа,затова ще се наложи и да ги ксерокопирате, а може би и нотариално да заверите копието,та да няма за какво да се хванат освен за палците. Абе всичко в полза роду.
  • 11 Петър Кимонов

    2 1 Отговор
    А бележка от кварталния, че не съм пияница що не ми искате, бе! Винетка-телевизор, тоя нормален ли е??? На следващите избори ще ви пусна 50 лева в урната, амбреажи такива!
  • 12 Carfen

    2 2 Отговор
    Предлагам винетките да закупуват само от КАТ. И то само с пари преведени по банков път със съответната банка в КАТ(да не я споменавам публично). Разбира се, за да преведем сумата за закупуване ма винетен стикер, на банковото гише трябва да предоставим данъчна декларация за миналата година, талон за ГТП, документ за платен пътен данък, свидетелство за съдимост и най-вече жълта книжка, за да е ясно че сме балъци, а не сме отишли там за саморазправа.
  • 13 Анти дупетат

    4 0 Отговор
    Освен самата винетка, касовия бон и малкия отрязък за винетката да се носи и селфи с продавачката и двама свидетели. М.... ви ненаядна кръвопийска!
  • 14 Възмездие

    2 0 Отговор
    Поредната тъпотия, която е измислена от някой некадърен "експерт" на държавна заплатка. Нещата ескалират и скоро очаквам да има ексцесии. М...а ви некадърна и алчна! ! !
  • 15 Иван Господинов

    0 0 Отговор
    И какво правим като една фирма с 60 служебни коли купи 60 винетки накуп с фактура ?

    Коментиран от #17

  • 16 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    Аз купих две винетки, а ми дадоха една касова бележка. В коя кола да си я нося!? За инвалидите винетките са безплатни, те хората какво да носят вместо касов бон!? Има и други въпроси, но предвид че отговори няма да има спирам до тук.
  • 17 ДЕДИ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иван Господинов":

    Ами отивате при нотариус с 60 копия и ги заверявате,но преди това се информирайте при кой точно за да влязат паричките в правилната партиина касичка.
  • 18 бай Гочо

    0 1 Отговор
    аз купих 4 винетки и загубих бона за тях,мога ли да карам сега по националните пътища
  • 19 Водач на МПС

    0 0 Отговор
    Купих 2 винетки от "ЕКО" , изрично казах на 2 касови бележки, но никой не ме попита и не е отразен рег. номер на колите!!!
  • 21 moje bi

    0 1 Отговор
    triabva da ima kvitancia s nomera na avtomobila.sled kato gi kradat tia vinetki i rejat staklata na avtomobilite.Pone da ne mogat da gi polzvat kradcite!!!t.e pone dokato popadnat na proverka ot KAT.Shteshe da e nai-dobre ako sistemata beshe izmislena taka;Plashtash vinetka,vkarvat reg.nomer na avtomobila v elektronna sistema i gotovo!niama stikeri,niama,kvitancii.....
  • 22 ЕМО

    0 0 Отговор
    България не се състой от Тракия-Хемус-Марица и Др. Господа не забравяйте от къде сте излезли........ Замислете се за гладните родители, приятели и Съседи. Благодаря за високите цени.
  • 23 Петър Кимонов

    0 0 Отговор
    Ще ти обясня само веднъж, барем вденеш, кухо парче такова: Има втори отрязък на винетката! Или ще ми напишеш, че ще ми откраднат и него? Те така и бележката могат да ми откраднат. Сигурен съм, че си държавен служител, нали?
  • 24 Николай Попов

    3 1 Отговор
    Ами тогава да си носим само касова бележка, за какво го печатат този стикер ?

    Коментиран от #26, #27

  • 25 МаКаТа

    3 0 Отговор
    Защо вместо да избиват невинни хора, терористите не се съсредоточат с техните бомби към сградата на народното събрание, ама да издебнат, когато всичките 240 са там, барабар с този Ананиев.
    P.S. Господа журналисти (Радослав Славчев), продължавайте в същия дух, че вече такива като вас не останаха. Всичко е платена журналистика.
  • 26 Ради

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Николай Попов":

    Много добре казано !!!!!
  • 27 Едикой си

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Николай Попов":

    Електронна винетка...както е в Унгария....бележката стои в жабката...
  • 28 Бойко

    0 1 Отговор
    Касовата бележка не е нещо ново. Аз лично не си спомням, някога да не е било така. Даже с един познат се хващах на бас декември, че има номер на автомобила, но явно някой си няма работа :D
  • 29 Разказвача

    3 0 Отговор
    При закупуване на винетка от пощенски клон не ти записват номера на колата, искат само име без значение на кой! Защо при наличието на толкова технологии трябва колата ти да се превръща в канцелария с папки документи, касови бележки, отрязъци и т.н. То не са полици застраховки, талони прегледи, касови бележки винетки... Като първо всичко е залепено по стъклото и второ по електронен път може да се провери по номер на кола или книжка!!! Безмислена бюрокрация и бумащина!!! В щатите например можеш да караш кола(примерно под наем) и без номера, има си нещо като бар код, който при проверка излиза цялата история на колата! Елементарно, бързо и евтино !
  • 30 ЛАПНИ МИКУРА

    1 1 Отговор
    ни касов бон НИ ФАКТУРА НИ КРЪЩЕЛНО И КО ЧЕ ПРАИМ БЕ АХМАК
  • 31 Волен Сидеров

    2 1 Отговор
    Предлагам-КАТ И МВР ДА СЕ ЗАКРИЯТ -и без това никаква работа не вършат-я се хранят от камери за скорост и всевазможни ограничения на всевъзможни хранещи места,а пък мвр си продава нарко и цигари без бандерол като за цебта охранява и пази дилърите така и те си имат хранилка-абе безмислени са и двете организации у нашата мафиотска държавичка
  • 32 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    2 1 Отговор
    Дебелото Лиле ДГД ! Аз СВИнетка няма да си сложа.
  • 33 Андрей Николов

    3 1 Отговор
    Понеже българинът е прост а и не останаха много българи по тези земи /гледам все повече циганьори/ пак го излъгаха! Вдигането на винетните такси е породено от факта, че пари за кърпежи не стигат. А както се изразиха от елита даже цената трябвало да бъде 150лв. Така, че драги съотечественици НЕ ОЧАКВАЙТЕ ПО-ДОБРО КАЧЕСТВО НА ПЪТИЩАТА само защото сте започнвали да кихате по 100лв за винетка :) По-зле ще стават :) А народа по-глупав и неверен...

    Коментиран от #34

  • 34 Петър Кимонов

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Андрей Николов":

    ...и по-нервен...
  • 35 аха

    2 0 Отговор
    Всичко се прави с една цел , да е по-трудно . Кокото по-трудно, токова по лесно се греши. Съответно повече ГЛОБИ. Гадно е , постоянно да има КАПАНИ .
  • 36 Ууууууу

    1 0 Отговор
    В Франция и Белгия имало терор през месеци....ТУК ТЕРОРА Е ВСЕКИ ДЕН ОТ СТРАНА НА МАФИОТСКО ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ в резултат на който държавата ни се стопи с 2млн.
  • 37 NYZ

    1 0 Отговор
    Отново се оваря широко врата за РЕКЕТ пред катаджиите!!!
    Корупцията е като змия колкото и да я притискаш , тя ще се извие и ще те ухапе!!!
  • 38 Chika Iliev

    1 0 Отговор
    Кога ще оправят пътя за който искат винетка :DDD
  • 39 TRACKER

    1 1 Отговор
    направете ги електронни и всичко ще се оправи от самосебе си, няма да има кражби и ред други проблеми
  • 40 висок

    3 0 Отговор
    Винетките раздавани безплатно от службите за социално подпомагане на инвалидите нямат касов бон! Там просто по списък дават винетката. Човека има само винетка и фолиото с баркода.
  • 41 аз кака Пена

    0 2 Отговор
    чл 118 и чл 185 от закона за ддс гласи че всеки клиент трябва да си вземе касовият бон и да го запази до напускането на търг.обект иначе глобата е 5 лв а чл 179 ал 33 т2 от закона за пътищата гласи че който не е платил пътна такса глобата е 300 лв т.е не могат да те глобят даже и за не залепена винетка
  • 42 николай

    1 1 Отговор
    от цялата статия разбрах, че писалият я явно не си пази касовия бон


  • 43 николай

    0 2 Отговор
    ми то с вехти колици по пътищата
    готов съм 300 лева да стане винетката ако това ще откаже някои да се появят с кола
  • 44 todor

    1 0 Отговор
    ГОСПОДА УПРАВНИЦИ ЗАЩО НЕ ИДИТЕ ДО РУМЪНИЯ И ВИДИТЕ КОЛКО ПРОСТО Е НАПРАВЕНО А ГОВОРИТЕ ГЛУПОСТИ

    Коментиран от #55

  • 45 ДИЛЯН

    2 2 Отговор
    ПО ТАЗИ ЛОГИКА КУПУВАМ Я АПРИЛ МЕСЕЦ ПОНЕЖЕ ИМА И ДАТА НА ТАЗИ КАСОВА БЕЛЕЖКА И ТЯ ВАЖИ ТОГАВА ЕДНА ГОДИНА ОТ ДАТАТА НА ЗАКОПУВАНЕТО ЛПИСНА МИ ОТ СКАПАНИ ЗАКОНИ.........

    Коментиран от #66

  • 46 ПЛАМЕН

    0 1 Отговор
    Не виждам поле за рекет освен ако си немарлив и си изхвърлил касовия бон .
  • 47 Салвчо

    0 0 Отговор
    Ако бъда глобен че нямам касов бон -- палащам си глобата това означава ли че вече съм редовен--ще представям акта или фиша при следващо спиране
  • 48 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    Е аз я хвърлих.Какви са тия промени по средата на годината.Не ги е срам.
  • 49 Петрич

    0 0 Отговор
    Купих си две годишни винетки от пощата и на касовите бележки не пишат номерата.Не ме попитаха дори.
  • 50 Бмв Фен

    0 0 Отговор
    Ти щом си немарлив, предполагам си пазиш всички касови бележки. Хляб, вода, ток, месо, дрехи, прашки, тоалетна хартия,покривка за масата, клечки за зъби и т.н... А ако случайно избледнее въпросната бележка?
  • 51 Българин

    1 0 Отговор
    Няма такава държава.
  • 53 САШО

    0 0 Отговор
    АКО ВИНЕТКАТА СЕ ПЛАЩА ЗА ТОВА ЧЕ ЕДИН АВТОМОБИЛ АМОРТИЗИРА ПЪТЯ ЗА ВРЕМЕТО КОГАТО СЕ ДВИЖИ ПО НЕГО ТОГАВА БИ ТРЯБВАЛО АКО АЗ ИМАМ 10 КОЛИ ДА СИ Я НОСЯ В АВТОМОБИЛЪТ КОЙТО УПРАВЛЯВАМ В МОМЕНТА БЕЗ ДА Е ЛЕПЯ НА СТЪКЛОТО.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Бай Тошо

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "todor":

    Добре го каза румънците са го направили по цивилизовано че и годишната им е 59 лв странно е ние на какво основание плащаме повече от по богатите страни а и техните важат от дата до дата а не като при нас лятото си купуваш годишна винетка с валидност до зимата
  • 56 тодор

    0 0 Отговор
    непрекъснато показват по медиите за разбити предни стъкла и откраднати винетки! Ами това е един от начините тази вандалщина да се спре.
  • 57 Дядо поп

    0 0 Отговор
    яздат ви като магарета а вие ги
    защитавате.искат нотариус за коли с цена
    под тази на телевизор,то не са прегледи,застраховки,
    скъпи винетки,постоянна смяна на документи,номера,
    нитове по номерата,носене на камара документи и какви
    ли не простотии.И като следствие,карате трошките спече-
    лени с къртовски труд и много данъци ,по разбити пътища.
  • 58 ВВП

    0 0 Отговор
    Аз да попитам тогава какво правим с инвалидните винетки????????
    Касовата бележка се пази задължително до напускането на търговския обект, след това не е задължително!!!!!!
    Какъв е проблема да си покажеш вторият екземпляр, който не се залепва на стъклото.
  • 59 Винетко

    1 0 Отговор
    "въпреки, че в момента никой няма да ви продаде винетка, без да бъде вписан рег. номер на колата."

    Откакто има винетки в тая държава, вече колко години, НИКОГА, повтарям и подчертавам дебело - НИКОГА НИКОЙ служител на бензиностанция не ми е записвал регистрационния номер на колата - от мързел, от некадърност или Бойко знае по каква причина! И кво правим като ме спрат и не видят регистрационния номер, вписан където трябва?! Ще ме съдят и ще плащам глоби заради някой прост мързелив
  • 60 НЕЯСНО

    2 0 Отговор
    Аз пък имам предложение.Явно е че всички негодуваме срещу тези простотии.Дайде да се вдигнем пред парламента и да им покажем че язденето свърши.Нямам нищо против да платя 97 лв за винетка(документ който ми дава право да управлявам автомобила си по националната пътна мрежа).Но ако имам два автомобила.От какъв зор ще плащам 2 винетки.Като мога да патувам само с едната кола.Това си е чист рекет и според мен е противозаконно.Да го направят като преди години към данъците на колите тогава.Е.ати лешоядите са управляващите.На мен ми омръзна.Чупели били предните стъкла за да крадат винетки.Ми затова има втори отрязък към винетката.Ако го нямаш.Тогава глоба.Аз ли да ходя да им оправям законите. Хайде време е да си ходите.Търтеи.
  • 61 33333

    1 0 Отговор
    Касовите бонове се печатят върху термо хартия и с времето мастилото избледнява и нищо не може да се прочете.Тогава какво правим?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Адвокат

    1 0 Отговор
    В много страни ако имаш две или повече коли можеш да ги караш не само с една винетка, но и с един регистрационен номер, като го местиш на колата която управляваш. Така че крайно време е да започнем поне с една винетка да можем да управляваме повече от една кола. Това го изисква логиката на времето и който не я спазва губи на изборите.

    Коментиран от #67

  • 64 Юрист

    1 0 Отговор










    Нека ако смеят да ни пишат актове. Обжалвайте ги масово в съда и ще паднат!!!!!!!! Трябва да сложим край на чиновническото беззаконие. Крайно време е КАТ и разните му комисии да се изчистят от измислящите глупости пенсионери на преклонна възраст!!!!



  • 65 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    Защо не ни направят място да си пишем рег. номерата на колите си както през 2011г. [img][
  • 66 rrenovod

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "ДИЛЯН":

    Кво закОпуваш бе!?
  • 67 Първи

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Адвокат":

    И с една застраховка колега, например Австрия,ама те са бедна държава и за това!!!!!
  • 68 Бат Велко

    1 0 Отговор
    Какъв касов бон, какви 5 лв.?

    В Чл. 10а., ал. 5 от "Закон за пътищата" ясно пише кое, пред кого, какво удостоверява...


    "(5) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) При заплащане на винетната такса се издава ценна книга, наречена "винетка", която удостоверява правото на ползване на републиканските пътища, като:
    1. винетката се състои от две части; първата част е оформена за еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство и е осигурена срещу фалшифициране със защитни знаци; тя има и предназначението да удостоверява плащането на винетната такса пред контролните органи; втората част във вид на талон се съхранява от водача на пътното превозно средство и служи за доказателство за платена винетна такса при издаване на безплатен винетен стикер в случаите на счупване или кражба на предното стъкло на автомобила, както и при производствен дефект на винетния стикер;"
  • 69 Гост

    0 0 Отговор
    Мисля, че това не е съвсем сигурно. Най-добре е освен касовата бележка, водачът да представя пред съответните рекетиращи органи и свидетелство за регистрация на касовия апарат от който е издадена касовата бележка и копие от сервизния договор за поддръжка на касовия апарат. Че то, както се вижда в някои страни има фалшиви банкомати. Считано априори, наличието на фалшиви касови апарати може да се счита за факт.
  • 70 гост

    0 0 Отговор
    "Лиляна Павлова изрази очакване, че това ще бъде последната година с печатни стикери и от 2018 г. ще се премине към електронна винетна система."
    Това е казано преди една година...