Отидете към основна версия

8 762 33

Илон Мъск отново хитрува с акции на Tesla

  • tesla-
  • илон мъск-
  • акции

Генералният директор на Tesla Илон Мъск планира да изхарчи $20 млн. за акции на Tesla. Мъск възнамерява да ги купи от фондовата борса. Информацията е на CNBC, които се позовават на изявление, засягащо споразумението между комисията за ценни книжа на САЩ (SEC) и Мъск, според което Мъск вече няма да е гeнирален директор на компанията в продължение на поне три години, но ще може да търгува с акциите си.

До споразумението се стигна, след като Илон Мъск беше обвинен в мошеничество за това, че преди време заяви в Twiter плановете си да направи компанията непублична. Сега, Мъск иска да купи акции от фондовата борса, като това ще стане по време на прозореца, позволяващ на мениджъри от топ компании да правят това. В момента акциите на Tesla са по-скъпи с 2%, но в началото на 2018-а те паднаха с цели 11%.

Мъск е най-големият акционер в Tesla с акции за над $9 млрд. Пазарната капитализация на Tesla пък се изчислява на $47.18 млрд. Споразумението между SEC и Мъск беше постигнато във вторник, като по условие и Мъск, и Tesla трябва да платят глоба от по $20 млн. Според The Wall Street Journal това трябва да стане в 14-дневен срок, а на 13 ноември Мъск трябва да сдаде поста Председател на съвета на директорите.

За евентуален негов наследник се смята Джеймс Мърдок. Това обаче няма да попречи на Мъск да увеличи още дела си в компанията, като изкупи наличните акции на борсата докато все още е на поста Генерален директор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини