Отидете към основна версия

49 581 62

Как кола с автоматик да харчи по-малко?

  • автомобил-
  • автоматична трансмисия-
  • автоматик-
  • разход на гориво

За всички е ясно, че повечето автоматични скоростни кутии повишават разхода на гориво. Независимо от това дали са класически автоматици, роботизирани, секвенциални или вариаторни скоростни кутии, липсата на трети педал определено прави колата по-неикономична. От друга страна комфорта на шофиране е значително по-висок и повечето хора, освен ако не са от групата на т.нар. улични състезатели, определено предпочитат коли с автоматични трансмисии. Знаете ли обаче как да накарате кола с автоматик да харчи по-малко?

Да снижите разхода на автоматична кутия с 10-15% е напълно реално, като това зависи само от начина ви на шофиране. Първо трябва да знаете, че повечето съвременни автоматични скоростни кутии разполагат с няколко режима, като освен това са и от типа - самообучаеми. Ако изберете "екологичен" режим и карате автомобила си така дълго време, то трансмисията ще "свикне" със смяната на предавки на по-ниски обороти и ще прилага това си ново умение и в другите режими.

Ако нямате режими на автоматика и ако той не е самообучаем, то ще трябва да се справяте със ситуацията със собствени сили. Това означава, че ще трябва да си "играете" с педала на газта. Ако го държите натиснат до край, оборотите ще се вдигат много преди трансмисията да смени предавката. Ако обаче при достигане на около 2 000 об/мин отпуснете леко педала на газта, автоматика бързо ще превключи на по-горна предавка. Идеята е да държите кола в обороти не по-високи от 2 500 в минута. Именно тогава тя е най-икономична. Даже при старт от светофар отметката на оборотомера не трябва да превишава цифрата 3.

Ако се движите извън града, трябва да знаете, че най-икономичната скорост е 80 км/ч. На магистрала обаче подобна скорост е твърде ниска и за оптимален разход на гориво не трябва да превишавате 120 км/ч или отново да следите оборотомера, който трябва да е между 1500 и 2500 об/мин. За целта не натискайте рязко газта. При "кикдаун" разходът на гориво се увеличава драстично. Ако следвате тези правила, то може да пристигнете от точка А до точка Б с десетина минути по-бавно, но можете и да намалите разхода на гориво и с до 20%.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.

Свързани новини