Отидете към основна версия

44 020 73

Най-често мамят с пробега продавачите на коли от тези марки

  • километраж-
  • пробег-
  • измама

Законодателството в някои държави криминализира манипулирането на пробега на употребявани автомобили. Изгледи това да се случи у нас засега няма. Така е и в Русия, където един от най-големите специализирани портали Avto.ru е провел изследване при коли от кои марки е най-вероятно да се попадне на превъртян километраж.

Проучването се базира на анализ на данните за историята на хиляди употребявани автомобили, пуснати за продажба в Avto.ru. Оказва се, че най-често "коригират" пробега собствениците на американски, японски и руски коли.

"Лидери" по превъртени километражи са Chrysler и Dodge. Делът на колите с манипулиран пробег при тези две марки е съответно 53% и 49%. Малко по-рядко до измама прибягват притежателите на ГАЗ и Lada - 45% и 44%. В петицата попада също Honda (39%). Според авторите на изследването причината се крие в относителната техническа простота, с която се превъртат километражите на автомобилите на тези производители.

Кандидат-купувачите на коли от масови марки като Chevrolet, Citroen, Hyundai, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Toyota и Volkswagen също трябва да внимават. При почти всеки трети автомобил на тези компании реалният пробег няма нищо общо с показанията на километража.

В антикласацията на марките с най-често коригиран пробег попадат също Mitsubishi (37%), Fiat (37%), Mazda (36%), Ford (35%), Skoda (28%) и Kia (27%). Най-честни пък се оказват продавачите на Jaguar (25%), китайските Lifan и Geely (по 24%), Mini (22%) и Datsun (14%).

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 48 гласа.

Свързани новини