Отидете към основна версия

8 229 26

Тази Lada се продава в Унгария за €60 000. И това не е висока цена

  • lada-
  • vesta-
  • wtcc

В Европа и по-конкретно в Унгария се продава една Lada Vesta, като цената ѝ е 60 хиляди евро. И това е евтино! Състезателният седан е с мощност 380 конски сили. Точният модел е Lada Vesta TC1 от сериите WTCC World Championship. Това е един от четирите автомобила, построени от фабричния екип на Lada Sport за сезон 2015. Всеки от тях струваше по милион евро.

Както всички автомобили TC1 и тази Lada Vesta няма много общо със стандартния автомобил. Колата разполага с 1.6-литров френски турбо двигател Oreca, който е с мощност 380 конски сили. Скоростната кутия е Xtrac, а окачването е независимо на всички колела и е с амортисьори Öhlins.

Аеродинамиката на каросерията е тествана във аеродинамичен тунел, монтирано е огромно задно крило, както и каросерийни панели от въглеродни влакна. Когато ръководството на АвтоВАЗ реши през 2016 година да затвори фабричната програма за WTCC, колите бяха продадени на френския отбор RC Motorsport.

След като отборът се разпадна и никъде другаде не се използваха коли от клас TC1 поради високата цена на автомобилите, колите бяха разпродадени, а една от тях се оказа в Унгария. Там колата се кара от аматьорът Йозеф Мерк, който участва в местния шампионат. Младият французин Ян Ерлаш кара този автомобил в WTCC, а преди това зад волана на спортната Lada e Габриеле Таркини, който печели две победи с руския автомобил. Именно тази кола се продава в момента.

Състезателната Vesta е напълно работеща, а двигателят все още има значителен остатъчен ресурс от 3000 километра (турбо двигателят на Oreca трябва да се ремонтира на всеки 6 000 "състезателни" километра). За сумата от 60 хиляди евро се предлага обаче само колата.

Срещу доплащане може да се закупят голям брой резервни части от унгарците. Според обявата има резервни части за две коли и още един резервен мотор. Тази Vesta изкара миналия си сезон в WTCC в ръцете на обещаващия французин Ян Ерлаш - между другото, племенник на легендарния Иван Мюлер.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.

Свързани новини