Отидете към основна версия

39 455 27

Нов рекорд: 16 промила

  • алкохол-
  • промили

Полицията в Южна Африка е заловила водач с невероятните 16 промила алкохол в кръвта, съобщава в-к Sowetan. Новият световен рекордьор е хванат на 22 декември миналата година недалеч от Куийнстаун, провинция Ийстърн Кейп, зад волана на Mercedes-Benz Vito при рутинна проверка. В буса са се возили още жена, пет момчета и 15 овце откраднати от ферми в околността.

Кървна проба на южноафриканския шампион е отчела концентрация на алкохол 32 пъти над позволеното в законодателството на страната. Подобно на много други държави, в ЮАР може да се шофира със съдържание до 0.5 промила. В-к Sowetan не съобщава повече подробности по случая и не става ясно какви количества алкохол е погълнал рекордьорът. Според повечето медицински източници концентрация от над 4.0 промила води до смърт.

Заловеният не само е оцелял след четирикратно по-висока доза, а и е шофирал в компанията на крайно колоритни спътници, при това без да катастрофира.
Само може да се предполага какви други медицински феномени се срещат на територията на Африка. На Черния континент се намират 8 от 13-те държави, в чието законодателство липсват официални забрани за управление на автомобил след употреба на алкохол.
В Ангола, Буркина Фасо, Габон, Етиопия, Коморските острови, двете републики Конго (Бразавил и Киншаса) и Того на практика няма юридическа санкция за пияни водачи. Останалите страни с толкова либерално отношение към проблема с шофирането под въздействие на алкохол също не са точно цивилизационен еталон (вж. карето под текста).

За сметка на това справка различните норми за максимално позволената концентрация в законодателството по света показва, че в групата с най-висок допустим промил (0.8) попадат както подчертано изостанали страни, така и държави като САЩ, Великобритания и Люксембург.
Най-разпространеният праг на опиянение след употреба на алкохол е 0.5 промила, колкото е допустимата концентрация и у нас. В някои държави законодателството не се съобразява с “кръглите” цифри. В Южна Корея, например, се използва съвсем различна методика за определяне на степента на интоксикация и за наказуема се смята концентрация с еквивалент 0.52 промила.

Все повече се увеличава броят на държавите с нулева толерантност към употребата на алкохол преди шофиране. В тях се наказват дори водачи с минимално съдържание, отчетено от апаратурата. При това става дума не само за ислямски страни, в които алкохолът е забранен категорично, а и за такива със западен модел на управление.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини