Отидете към основна версия

9 693 26

Британец строи брутална Lada с 850 коня

  • ваз-
  • lada-
  • 2105-
  • chillingham-nixon motorsport-
  • nascar

Англичанинът Иан Никсън строи състезателен ВАЗ-2105 с V8 от американските серии NASCAR и окачване от Porsche 996 GT2. "Суперладата" ще има осемцилиндров двигател Dodge RP57 с мощност около 850 к.с. и 6-степенна секвенциална скоростна кутия Quaife.

Никсън е съсобственик на компанията Chillingham-Nixon Motorsport, специализирана в подготовка и обслужване на състезателни автомобили за рали и реставрация на ретро техника. Редовни "гости" в боксовете ѝ са MG Metro 6R4 от Група Б, Audi Quattro и класически Aston Martin DB5 и DB6.

Иан обаче има слабост към Lada и е избрал за следващата си състезателна кола ВАЗ-2105. Тя не просто ще напомня външно на съветската "класика", а ще има стоманена каросерия от "петица" по мотиви от легендарния Ford Zakspeed Capri от безлимитната Група 5.

"Суперладата" ще има същото изнесено силно назад антикрило. Никсън е премахнал две от вратите и е изместил централната стойка на покрива назад, превръщайки седана в купе.

Това няма да е първият проект на Никсън на базата на ВАЗ. Преди 10 години британецът построи реплика на Lotus-Lada за предаването Top Gear с 2.0-литров двигател Fiat Twin Cam с вертикални карбуратори Weber 44 IDF и мощност 200 к.с.

Иан има големи планове за "суперладата" - смята да участва в състезания "тайм атак" и планински изкачвания, както и да отиде с нея в Щатите, за да изпробва максималната ѝ скорост на Соленото езеро в Боневил. Там Никсън се надява да я коронова като най-бързия ВАЗ в света.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Свързани новини