Отидете към основна версия

23 Януари, 2021 09:13, обновена 23 Януари, 2021 09:13 43 274 172

Джо Байдън веднага "поряза" автопроизводителите

  • джо байдън-
  • електромобили-
  • мерки

Новият президент на САЩ затегна изискванията към автомобилните производители още при встъпването си в длъжност

46-ият президент на САЩ Джо Байдън още в първия ден от поемането на новия си пост нареди премахването на някои от стандартите за автомобилната индустрия, приети от неговия предшественик Доналд Тръмп. Първите законопроекти ще бъдат насочени към мащабното развитие на електрическия транспорт, както и към строг контрол върху икономичността на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Така производителите на автомобили ще трябва да правят по-икономични и по-екологични автомобили.

Според Джо Байдън повсеместната електрификация трябва да бъде приоритет за развитието на автомобилната индустрия. Президентът обяви плановете на правителството да инвестира милиони в развитието на мрежа от електрически станции. Техният брой трябва да се увеличи с поне половин милион. Освен това в САЩ ще се появят нови преференциални условия за производителите на електрически превозни средства. Всички тези промени ще станат част от нова стратегия за развитие, която трябва да доведе до нулеви емисии на CO2 в страната до 2050 г.

Инициативите на новия президент ще окажат пряко влияние върху традиционната автомобилна индустрия. По-специално Байдън планира да върне предишните стандарти за автомобилните производители, които ще трябва да подобряват ефективността на автомобилите с пет процента годишно (1.5 процента бяха достатъчни при Тръмп). В допълнение, новият ръководител на Съединените щати ще върне на щата Калифорния способността да установи свои, по-строги изисквания за емисии на отработени газове.

Не е известно кога ще влязат в сила обявените изменения в работата на автомобилната индустрия. Във всеки случай, преди да промени съществуващите стандарти, администрацията на новия президент ще трябва да обсъди иновациите с представители на индустрията, както и с местните власти и природозащитниците. В същото време представители на Министерството на икономическото развитие предложиха да се премахне транспортният данък и върху екологичните автомобили, работещи на газ. Според експерти новата мярка ще спомогне за подобряване на екологичната ситуация в страната. А всъщност, знаете ли какви за автомобилните предпочитания на Джо Байдън?

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 80 гласа.

Свързани новини