Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 13:30 7 449 18

Съединените щати на Tesla или какво означава победата на Байдън за автомобилостроенето?

  • сащ-
  • джо байдън-
  • електромобили-
  • tesla

Нахлуването на зелени автомобили, метеоритният възход на Tesla и повече свобода за европейците и как новият американски президент ще повлияе на автомобилния свят

Съединените щати на Tesla или какво означава победата на Байдън за автомобилостроенето? - 1

Идването на власт на представител на Демократическата партия на САЩ може значително да повлияе на цялата световна автомобилна индустрия. Джо Байдън отиде да гласува с програма, която трябва да даде значителен тласък на развитието на електрическите автомобили и значително да разнообрази пазара.

САЩ очакват нашествие на електрически автомобили

В средата на септември 2020 г. кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън критикува остро Доналд Тръмп, че не е действал, за да защити страната от последиците от изменението на климата, наричайки го "възмутителен" за нежеланието му да слуша учени.

Преди четири години Тръмп драстично намали програмите на администрацията на Обама, насочени към развитие на зелена енергия и намаляване на вредните емисии от транспорта. Не може да се каже, че Тръмп напълно "е прекъснал тока" за електрическите автомобили, но поради липсата на сериозни държавни субсидии, те на практика не могат да се конкурират с автомобилите с ДВГ двигатели.

Сега новият президент променя радикално курса и предлага да похарчи до 2 трилиона долара през следващите четири години за проекти в областта на „чистата“ енергия, включително постепенното, но неизбежно изоставяне на автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Например, Байдън говори за желанието си да върне системата за отстъпки за автомобили (CARS) за нови автомобили. Системата предвижда значителни субсидии за връщане на стари автомобили и замяната им с по-икономични и екологични превозни средства. Според плана, представен от Демократическата партия на САЩ миналата година, през следващите 10 години трябва да бъдат заменени до 63 милиона леки коли. Тази инициатива се поддържа от щати, като Калифорния и Ню Джърси, където възнамеряват да забранят напълно автомобилите с традиционни двигатели с вътрешно горене през следващите 10-15 години.

Така Tesla ще бъде един от основните победители в президентската надпревара

Малко преди обявяването на резултатите от изборите в САЩ, изпълнителният директор на Volkswagen Хърбърт Дис говори в интервю за Bloomberg, че се интересува от победата на Байдън, тъй като концернът залага на електрическо бъдеще. Според Дис Volkswagen ще се превърне в компанията, която "ще изпревари Tesla в надпреварата за електрическите автомобили" и именно поради тази причина той беше по-заинтересован от всеки друг от победата на демократите. Но дали ще се случи така?

Tesla Motors може да извлече максимума от разместването в овалния кабинет на Белия дом

„Tesla ще бъде един от най-големите победители в президентската надпревара - тъй като е най-големия производител на електрически автомобили в страната, а сега субсидии от администрацията на Байдън, ще дадат на индустрията нов скок“, заяви анализаторът от Уолстрийт Гарет Нелсън, цитиран от Business Insider.

Според него Tesla скоро ще започне изграждането на нов завод "Gigafactory" в Тексас, където ще се произвежда масово електрическият пикап Cybertruck. Този модел ще позволи на компанията да достигне принципно ново ниво, тъй като сегментът на пикапите в САЩ е традиционно много силен, така че „Cybertruck не трябва да се превръща в нишов продукт“.

Освен това значителното развитие на електрическите автомобили в страната ще бъде осигурено от програмата на Байдън за разширяване на мрежата от електрически зарядни станции, чийто брой в САЩ трябва да се увеличи почти 20 пъти - от сегашните 27 000 на 550 000.

Какво означава победата на Байдън за Европа?

Много чуждестранни производители на автомобили не се интересуваха от втория мандат на Доналд Тръмп поради протекционистките му мерки срещу американската индустрия, засягащи бизнеса. Байдън, от друга страна, може да инициира възобновяване на преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP), което предвижда споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ. Според Automotive News Europe германските концерни Volkswagen и Daimler отново могат да бъдат сред онези компании, които активно лобираха за идеята за премахване на икономическите бариери през 2013-2016 г., които Доналд Тръмп отказа.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    24 14 Отговор
    Добър аналаиз на едно недобро бъдеще за автомобилите

    Коментиран от #8

  • 2 Бай айлън

    15 9 Отговор
    Ще получава държавна пара и ще купува Руски двигатели за Марс

    Коментиран от #15

  • 3 Креди Дюкян

    11 5 Отговор
    Пак ще напълнят Найлона до ушите със зелено.
  • 4 Изпреварващ

    5 21 Отговор
    Бай бай тпи жалки немци.Вие нямате никакви съвременни технологии дхайте супата.Противна жалка потна нация каквито са и полуграмотните ви фенове.

    Коментиран от #7

  • 5 Жак Фреско

    7 9 Отговор
    Скоро парите няма да са средство за размяна и клоуни като тези няма да вървят!Всеки образован знае че Изкуственния интелект измисля и изобретява всичко в последните 5 години тези милиардери само го притежават нищо повече!!!

    Коментиран от #9

  • 6 Мак - Лайн

    9 2 Отговор
    И от тоя нема файдан❗
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 TSLA

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Дадох ти плюс, защото си прав и в двете съждения. Недобро бъдеще за автомобилите, но добро за хората. Градовете са се формирали в тях да живеят хора, не автомобили. Не да живеят в бучене, всеки метър да е окупиран от скраб и всяко вдишване да е дизелов ауспух, както е сега.
  • 9 Хахахаа

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Жак Фреско":

    Викаш милиардерите "са много зле"
  • 10 ПЕНКО

    9 11 Отговор
    САЩ ИМАТ 30 + ТРИЛИОНА ДЪЛГ -И ВЪТРЕШЕН И ВЪНШЕН !!! ПЕЧАТАНЕТО НА ДОЛАРИ ВОДИ КЪМ "СМЪРТТА" ИМ !!!! КОЛОНИИТЕ ИМ СА В РЕВОЛЮЦИОНЕН ПОДЕМ И ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ЗА РЕСУЛСИ , НО С КАКВО ???? СРЕЩУ ТЕХНИТЕ ОРЪЖИЯ ИМАТ АДЕКВАТНИ - СЕГА НАКЪДЕ !?!?!?

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ахахахахахахахахахаха

    3 9 Отговор
    Кооооооооооооор за германя. Страната на лъжливото софтуерче и китайските боклучави коли струващи колкото недвижим имот
  • 13 И да се върнем на думата

    3 1 Отговор
    Джо Байдън ще направя Америка по-чиста и силна, но за разлика от Доналд Тръмп, няма да разчита на въглищата за тази цел!
  • 14 Китаец от Сибир

    3 8 Отговор

    До коментар #10 от "ПЕНКО":

    Русоробските слуги като почнете да пишете за тоя дълг ставате смешни та жалки.Нито знаеш какво е що е ,нито нищо ама драскаш тука лаладжията.Дългът им няма никакво значение.

    Коментиран от #18

  • 15 Китаец от Сибир

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бай айлън":

    За подобни мисии руснаците са потънали отдавна откъм възможностк.САЩ ползват американски двигатели и ракети.Русия е един технологичен потрес.
  • 16 Японеца

    2 0 Отговор
    Байдън ще подпомогне ел.колите за да станат конкурентно способни на колите с двг! Явно превъзходството е на двг в момента! За 2021г ТОЙОТА изпълнява 95г/км! Административните мерки са тоталитарни мерки, скрити като демокрация!
  • 17 2535

    0 2 Отговор
    Cybertruck е катафалка. 5 годишно дете има повече фантазия.
  • 18 Патладжана

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Китаец от Сибир":

    ДЪЛГА ВИНАГИ ИМА ЗНАЧЕНИЕ А НАЙ ВЕЧЕ НА КОГО ГО ДЪЛЖИШ?!?!?!??!?? ЩОТ ТОЙ ША ТА ЕОДИ ЗА НОСА ВИНАГИ. ?!?!?!?!!!!!