Отидете към основна версия

10 284 90

Audi A8 става хибрид

  • audi-
  • a8 hybrid-
  • франкфурт 2011

Малко повече от година, след като показа A8 Hybrid Concept на салона в Женева през 2010-а, Audi представи официално серийната версия на бензиново-електрическата лимузина. Продажбите й започват през 2012-а.

Инженерите на компанията са направили много малко промени по прототипа. Смалили са 21-цоловите му колела на 18 цола, но са запазили дизайна им. Кората над двигателя също изглежда по-конвенционално.

Съдържанието под предния капак няма изменения. Паралелната хибридна установка комбинира модифициран 2.0-литров TFSi с мощност 211 к.с. и въртящ момент 350 Нм с дискообразен 40-киловатов електромотор, който помага с 210 Нм. Сумарно системата разполага с 245 к.с. и 480 Нм.

Електродвигателят се намира на мястото, което обикновено заема преобразувателят на въртящия момент пред модифицираната осестепенна трансмисия tiptronic. Задвижващи са предните колела. Електрическата енергия се съхранява в йон-литиеви батерии с тегло 36.7 кг. Акумулаторите са разположени в защитената против катастрофи зона на багажника.

A8 Hybrid ускорява до 100 км/ч за 7.7 секунди и развива максимална скорост от 235 км/ч. От Audi твърдят, че харчи по 6.4 л/100 км в комбиниран цикъл на движение и изхвърля под 148 г въглероден двуокис на километър.

Новото попълнение в гамата на инголщадския флагман може да ускорява до 100 км/ч и да изминава по три километра само на ток при постоянна скорост 60 км/ч. Водачът сам избира измежду три режима. При "EV" се използва само електрическият мотор, в "D" контролът над системата се поема от бордовата електроника, а "S" е предназначен за динамичен стил на шофиране.

Външно хибридната версия на A8 може да се разпознае по джантите с дизайн на турбинен ротор, емблемите по каросерията и измененията по арматурното табло. Цената на модела ще бъде оповестена след официалния му дебют пред публика във Франкфурт.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини