Отидете към основна версия

16 579 54

Запознайте се с новата Lada

  • lada-
  • kalina-
  • ii

Руската компания АвтоВАЗ разпространи официална информация и снимки на новото поколение Lada Kalina. Според данните автомобилът ще се предлага с три различни двигателя. Базов ще стане бензинов с работен обем 1.6 литра и максимална мощност 87 к.с. Този мотор ще се предлага с механична петстепенна скоростна кутия. Следващата модификация е по-мощна, но двигателят е със същия работен обем. Конските сили обаче вече са 98, а в комплектацията е включена и автоматична четиристепенна трансмисия Jatco. Модификациите завършват от топверсията на новата Kalina. Тя отново разполага с 1.6-литров мотор, но в този случай от него са "изцедени" 106 конски сили, което си е направо постижение за руската автомобилна промишленост.

Руснаците заявяват още, че механичната скоростна кутия не е нова, но е сериозно модернизирана. Някои от детайлите й са доставени от японската компания Atsumitec. Синхронизаторите на първа и втора предавка са многоконусни. При автоматичната трансмисия интерес представлява наличието на т.нар. виртуална пета предавка, която помага за икономията на гориво. Автоматът разполага и с овърдрайв бутон, който се включва при по-динамично шофиране.

Lada Kalina II е получила и изцяло ново шаси. Окачването също е ново и е разработено основно от френските специалисти на Renault. Впечатление прави и значително подобреното управление на волана, което се дължи на нова кормилна рейка с предавателно число 3,1. 

Измененията в салона засягат системата за вентилация и отопление, където в по-горните нива на екипировка се появява и климатична инсталация. Руснаците са изключително горди с нея, като нееднократно посочват, че тя може и автоматично да регулира температурата и силата на подавания въздух. Или с други думи във високите нива се предлага добре познатият ни климатроник. Началото на серийното производство е насрочено за месец май тази година, а стартът на продажбите - за юни 2013-а. Първоначално новата Lada ще се предлага само в изпълнение "люкс", и чак по-късно в продажба ще бъдат пуснати и по-евтините модификации. Все още не са известни и цените на Lada Kalina II.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини