Отидете към основна версия

7 800 31

Базови съвети за това как да удължите живота на вашия автомобил

  • автомобили-
  • съвети-
  • дълъг живот на колата
Снимка: Shutterstock

Можем да изтъкнем няколко основни извода въз основа на това какво трябва да направим, че колата да издържи възможно най-дълго и да не създава проблеми. Разбира се, не забравяйте, че съвременните автомобили не са толкова издържливи, колкото старите и ако стигнете до 200 хиляди километра без повреди, това си е направо чудо. Въпреки това, има основни рецепти, които ще ви позволят да шофирате по-дълго и да ремонтирате колата си по-малко. Ето и някои от тях:

По-добре е да сменяте маслото два пъти по-често, отколкото препоръчва производителят (още по-добре - на всеки 5 хиляди км)

Не трябва да да спестявате от качествени части и консумативи (особено масло за двигателя и скоростната кутия)

Не е необходимо колата да се мие всеки ден, но се препоръчва редовно да се изплаква, избърсва и третира със защитни средства (твърд восък, тефлон и др.)

Каквато и да сте чували преди това, загрейте двигателя поне минута преди шофиране

Опитайте се да шофирате плавно и бавно през първите километри движение

Не продължавайте да карате дълго, когато разберете, че нещо вече се е повредило - ремонтирайте всичко навреме (или малко по-рано), тогава на теория ще можете да спестите и пари (няма да се налага да сменяте цели възли и агрегати)

Обичайте колата си. В крайна сметка, ако се движи, това означава, че е жива... А, ако имате други подобни препоръки, не се колебайте да ги споделите в коментарите.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.

Свързани новини