Last news in Fakti

5 Януари, 2022 14:27 39 680 43

Чудили ли сте се защо съвременните автомобили се зареждат на бензиностанцията от различни страни?

  • резервоар-
  • съвети-
  • бензин

Всички сме виждали, че на едни автомобили капачката за резервоара е отдясно, а на други - от ляво

Чудили ли сте се защо съвременните автомобили се зареждат на бензиностанцията от различни страни? - 1

Всички бензиностанции са конструирани така, че водачът да може да избере от коя страна да зареди с гориво. Но на какво се дължат тези различия? Нека направим едно уточнение веднага и то е, че няма ясни стандарти за местоположението на резервоара (отдясно, отляво или дори отзад на автомобила). Има обаче известна логика в подреждането на такива елементи, която ще систематизираме сега.

На първо място, разбираемо е защо при колите с ляв волан, каквито са и у нас, резервоарът за гориво обикновено се намира от дясната страна. Факт е, че когато шофирате и отбиете на бензиностанция на която колонката е отдясно, ще ви бъде по-удобно да излезете от колата и е по-малко вероятно да ударите вратата на колата в бензиноколонката. Смята се също, че когато вратата на шофьора и резервоарът за гориво са разделени от различни страни, бензиновите пари няма да проникнат в салона толкова бързо, колкото ако отворите вратата от страната на капачката на резервоара.

И поради тази причина всички европейски автомобили, с изключение на британските с ляво движение, задължително трябва да имат дясно местоположение на гърлото за пълнене на гориво. Обратно, моделите с обратно движение от Япония и Обединеното кралство (основно) трябва да са главно с резервоар, разположен отляво. Но има и изключения. Например повечето автомобили Citroen са "левичари": резервоарът за гориво е разположен не отдясно, а отляво, противно на общата европейска тенденция. Единственото изключение е Citroen C5 Aircross, който е с десен резервоар за гориво.

Японските модели имат и модификации с ляв и десен резервоар, в зависимост от пазара за конкретен модел. Но като цяло японците, първоначално ориентират колите си към вътрешния пазар, след което произвеждат същите модели с лява дирекция, но местоположението на резервоара се запазва отляво.

Чудили ли сте се защо съвременните автомобили се зареждат на бензиностанцията от различни страни?

Много фирми следват установените традиции в подреждането на резервоарите за гориво. По този начин преобладаващото мнозинство от моделите на Volkswagen и BMW имат отвор за резервоара отдясно, а почти всички съвременни коли от корейската марка Kia са с ляв отвор на резервоара. В последния случай тази подредба се свързва с първоначалната ориентация на корейските марки към японския пазар.

Германците обясняват правилното местоположение на резервоара за гориво от съображения за безопасност - казват, че ако има нужда от доливане на гориво от туба на магистралата, тогава шофьорът ще го направи отстрани на пътя и ще е далеч от трафика. Тоест така е по-безопасно.

Междувременно американските автомобилни производители често се основно от удобството за собствениците. На повечето американски автомобили капачките на резервоарите за гориво са разположени отляво (въпреки лявото движение в САЩ). Както се оказва, това е направено, така че шофьорите да не полагат излишни усилия - слизайки от колата веднага се озовават до бензиноколонката и до отвора на резервоара.

В заключение - няколко съвета за хора, които нямат опит в автомобилите. Ако не знаете от коя страна на колата ви е резервоарът за гориво и спешно трябва да решите от коя страна на бензиноколонката да спрете, погледнете арматурното табло. В по-голямата част от автомобилите има стрелка до иконата на бензиноколонката, показваща от коя страна на автомобила се отваря резервоарът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бангеев

    64 11 Отговор
    Любопитен материал - браво!!!
  • 2 Ситроен

    48 6 Отговор
    Нещо пишещият се е объркал за Ситроените! Няма такова нещо!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Барото

    34 12 Отговор
    Наистина е предимство....аз карам Хонда и много пъти като отида на бензиностанция винаги има свободна колонка с десен пистолет,докато всички с ляв са заети,та даже и опашки има!

    Коментиран от #12, #18

  • 4 gost

    37 5 Отговор
    Тази статия беше интересна, браво!
  • 5 Stoich

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ситроен":

    Прав си. Не съм сигурен, ама предполагам само тея дето всъщност са Outlander с емблеми на Пежо и Ситроен са с лява гърловина. Иначе ХМ-а ми е с дясна гърловина.

    Коментиран от #7

  • 6 азлк

    125 2 Отговор
    Затова най-добре си е Москвич 412. Отзад, в средата, зад номера.

    Коментиран от #9, #13, #21, #35, #39

  • 7 Има

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Stoich":

    Например С4 Пикасо от 2012та, капачката е от ляво.

    Коментиран от #8, #15, #31

  • 8 Stoich

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Има":

    Вярно е. Прав си колега.
  • 9 Гост

    21 6 Отговор

    До коментар #6 от "азлк":

    Да бе да,на моя 408 резервоара падна на земята от гнилия багажник,после една 20 литрова метална туба беше резервоар
  • 10 681

    19 4 Отговор
    Резервоарът не е нито отляво, нито отдясно, а е монтиран в долната задна част при повечето коли. Горивопроводът е изкаран вече отляво или отдясно. Peugeot 306 XS e с две капачки, но само дясната е истинска, тази отляво е декоративна.
  • 11 Vw caddy

    15 1 Отговор
    VW Caddy капачката е от ляво
  • 12 Гого

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Барото":

    Само дето за хондата ти трябва ляв
  • 13 Лост

    39 0 Отговор

    До коментар #6 от "азлк":

    А на Трабанта мериш със щеката и се чудиш как резервоар от 26 литра събира 29.

    Коментиран от #41

  • 14 А защо

    14 1 Отговор
    Вито и Спринтер тогава е в ляво, както и на повечето бусове?
  • 15 мдааа

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Има":

    С5 - 2010г. - от дясно.
  • 16 Роко

    18 2 Отговор
    В САЩ движението ли е ляво или автомобилите са с ляв волан?
  • 17 Ти да видиш

    14 3 Отговор
    Ляво движение в САЩ??????
  • 18 Димитров

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Барото":

    Акорд 6 е отляво.
  • 19 гост

    4 1 Отговор
    По тази логика на Хондата ми резервоара е под задните седалките,как ще го зареждам...ммммм:) А на Берлингото ми е от дясно,проверявайте си информацията.
  • 20 Шофьор

    9 3 Отговор
    Радо се изака обилно а вие го коментарите.
  • 21 Риба

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "азлк":

    И Ауди а2 - гърловина зад емблемата на предния капак

    Коментиран от #28

  • 22 Галин Георгиев

    3 5 Отговор
    не е точно карам в Англия мерцедес който е с дясна гарловина така че проверете преди да драскате
  • 23 Qwerty

    4 4 Отговор
    Не знаех, че трябва да захождам винаги на определена страна на колонката! Ако в Европа масово са за ‘десен писнолет’, защо аджеба има леви? Сигурно за да не се обидят някой, а? И да чакам на опашка за ‘правилния’? Да бе, как пък не! Виж, по интересно би било на покажете как колата ти ‘казва’ къде е ‘дупката’, защото повечето не знаят!
  • 24 Marinov

    7 1 Отговор
    ГЛУПОСТИ и ГЛАМОТИИ на Търкалета от ПИШМАН Журналята !

    Местоположението На Резервоарите и Входа за Зареждането им с гориво ЗАВИСИ от СТАНДАРТИТЕ на СТРАНИТЕ, на ФИРМИТЕ и на Решенията на КОНСТРУКТОРИТЕ и в някой случай от СПЕЦИАЛНИТЕ Изисквания на Дилърите!
  • 25 Аран Мерцедесян

    10 0 Отговор
    Аз пък имам Сузуки гранд Витара с дясна гърловина и Мерцедес Спринтер с лява? А едно време на Москвича беше по средата...
  • 26 Димитров

    5 0 Отговор
    Не зная до колко е вярна ифнормацията, мога само да допълня последния съвет, ако на таблото няма стрелка до иконката с бензинова колонка, тогава може да се ориентирате по това от коя страна е маркуча на тази иконка, с много малко изключения съвпада със страната на горивния отвор.
  • 27 Алексей

    7 0 Отговор
    В много държави, например Германия, ако имаш късмета горивото да ти свърши на аутобана и колата ти да остане, заради това в аварийната има много солена глоба, някъде над 300 евро. Има и държави, като съседна Гърция, където се смята за крайно опасно превоза на каквото и да е количество гориво в туба, говориме за 4 - 5 литра и глобата за това също е много жестока.

    Коментиран от #38

  • 28 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Риба":

    Глупости. На А2 е отдясно
  • 29 гуньо простия

    8 0 Отговор
    В доста европейски страни (за Гърция се сещам веднага) има бензиностанции в градовете на самия тротоар, като будка за вестници. Това според мен е основна причина гърловината да е от противоположната на волана страна. Спираш до тротоара и зареждаш. Американците нищо не ги бърка, защото те нямат тесни улици и мащабите са огромни.
  • 30 ТЪПА СТАТИЯ

    1 1 Отговор
    Никога не съм се чудил.
  • 31 hhh

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Има":

    C4 2016 отдясно
  • 32 Некой си

    3 0 Отговор
    Тва със стрелката на таблото съм го чувал, но досега на живо не съм го виждал. Досега и двете коли, които съм имал (delta и 207) са с капачки в ляво и като карам други коли винаги спирам от грешната страна, защото съм свикнал да спирам от дясно на колонката.
  • 33 Оня с каруцата

    4 0 Отговор
    П. С. Ако няма стрелка, ко праим?

    Пак поглеждаш къде е показателя за горивото,
    Ако е от ляво на таблото значи е от ляво и обратно

    Коментиран от #42

  • 34 Росен Колев

    1 0 Отговор
    Аз карам WV Caddy и се зарежда от лявата страна ... нали е германска колата ;)

    Коментиран от #36

  • 35 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "азлк":

    Има такива Мустанги, даже застопоряваш самия пистолет да тече бензина и си се облягаш небрежно на капака докато чакаш да се налее. Много ще ме накефи някой такъв от 1965-68, но са по €15-20 000 в Германия.
  • 36 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Росен Колев":

    Кади е лекотоварна кола и съответно повечето модели са само с една задна странична врата и тя е отдясно. Затова гъловината на резервоара е отляво
  • 37 БАТ МИТКО

    2 2 Отговор
    ХЕЙ,МОМЧЕТА КЪДЕ СТЕ НА КОЯ ПЛАНЕТА?ЩО ЗА ГЛУПОСТИ КОМЕНТИРАТЕ.КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ТОВА?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дрън дрън

    0 0 Отговор
    Само глупости пишете.Сменете си дилъра най после
  • 41 Мишо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Лост":

    А на Дачия Логан резервар от 50 литра събира 70
  • 42 Не винаги

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Оня с каруцата":

    Моята "колонка" за бензин е в левия край, а за метан -в десния. Обаче и двата "входа" са ми отдясно, един до друг.
  • 43 незнайко

    0 0 Отговор
    Модела Волво С40 1996 година до 2003 година също се зарежда от ляво . Следващото поколение С40 се зарежда от дясно .