Last news in Fakti

30 Януари, 2022 11:30 6 909 16

Многото електроника прави колата опасна

  • мултимедия-
  • електроника-
  • автомобили

Изследванията показват, че много от тежките ПТП-та стават заради употреба на електрониката в колата

Многото електроника прави колата опасна - 1

Според експерти от Канадската автомобилна асоциация за хората става все по-трудно да контролират бордовите системи на автомобила и в резултат на това самото превозно средство.

В тази връзка канадците планират да започнат кампания за предупреждение на автомобилистите за рисковете от използването на развлекателни и други автомобилни системи по време на шофиране.

Независимите тестове показаха, че дори яденето по време на шофиране или разговорът с пътник е достатъчно, за да отвлече вниманието на водача от пътната обстановка.

Въпреки това Tesla забрани на шофьорите и пътниците да играят игри на развлекателната система на техните електрически автомобили едва след като NHTSA се зае с каузата в края на 2021 г.

Наскоро университетът в Юта, съвместно с Фондация за пътна безопасност, проведоха проучване, което показа, че някои характеристики на съвременния автомобил изискват много внимание.

Съобщава се, че изпълнението на някои задачи с помощта на сензорния екран на мултимедийната система изисква на водача разсейване от пътната обстановка, като най-голямото такова се изчислява на 48 секунди!

Междувременно Canadian Accident Research Foundation изчислява, че една от четири фатални катастрофи в Канада се дължи на разсейването на шофьора от пътя, като причината е процеса по боравене с мултимедийната система.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Niknay

    66 1 Отговор
    Колите се тъпчат с безсмислени електронни джаджи които не играят никаква роля за сигурноста и управлението но на тази база вдигат цените ......
  • 2 Ммммм

    59 5 Отговор
    Пример е и парното,ако искате да увеличите топлината или силата на струята в кола-таблет,трябва да влизате в менюта и подменюта,което ви отвлича вниманието. С физически копчета нямате Тея проблеми. Има неща които са доказани с годините и не трябва да са премахват,нов дизайн да ,но в колата да има 5-6таблета мисля,че е в повече
  • 3 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    54 1 Отговор
    У нас според КАТ основна , почти единствена , причина е несъобразена скорост ‼️

    Коментиран от #5

  • 4 Студопор

    31 1 Отговор
    Тия от Тесла и БМВ четат ли?

    Коментиран от #8

  • 5 NikNay

    35 1 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Това с несъобразената скорост е че по презумция винаги си виновен дори на пътя да няма маркировка , знаци и пътното плтно да е осеяно с дупки , прагове и наполовина да е покрит с бутаника .....
  • 6 Дизел

    16 4 Отговор
    Все още никой майстор не може да ми отговори,датчик колянов вал и датчик разпределителен вал,какво толкова прави колата по-удобна?!!!А те дори са вече стара технология.

    Коментиран от #9

  • 7 Освен електрониката

    25 1 Отговор
    Освен с електрониката съвременните производители прекаляват и с дизайна. При всеки следващ "фейслифт" от даден модел на дадена марка видимостта за водача се намалява в пъти. Добре е да има нисък коефициент на въздушно съпротивление, но и той е в определени граници. Съпротивлението на въздушния поток с увеличаване на скоростта нараства и то не линеино и многократно. Дизайна на днешните автомобили напълно пренебрегва видимостта на водача.
  • 8 тъч мъч

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "Студопор":

    В кое БМВ имаш само тъчскрийн бе ? Всички БМВ-та имат i-drive контролер което е най-лесният и безопасен вариант за контролиране на мултимедията.
  • 9 Перко

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дизел":

    ....датчик на тампон на двигателя...
  • 10 Фхжцьй

    9 0 Отговор
    Преди време имаше статия, че военният флот на щатите обмисля да върне част от механичните лостове за управление, защото в критични ситуации екраните с допир и менюта пречат.
  • 11 Plameni

    9 5 Отговор
    На мен също ми е по - лесно да разглеждам пътния атлас или да разпъна пътната карта пред себе си в движение отколкото гласово да настройвам навигацията хаха

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факт

    3 1 Отговор
    Системите който се намесват не на място в управлянието на автомобила са по-скоро опасни! Опасни са и по непредведимост от страна на водача!!!
  • 14 нхтфг

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Plameni":

    Да се чуди човек как ли сме пътували през 90-те примерно. Особено след като ни отвориха границите и бяхме като туземци, свалени на пристанището в Амстердам.

    Сигурно са ни трябвали седмици и месеци докато намерим някой адрес, ама не помня да е било така. Но пък от друга страна не помня и някой да се е озовавал на средата на някоя нива и в някое езеро, защото "картата" му е казала да завие надясно примерно. И изразът "да се наджипиесиш" не е случаен.

    Изобщо това желание погледът и пръстите ти да са забити постоянно в някакъв екран, защото така би трябвало да е по-лесно, е странно при положение, че животът се случва и върви изцяло извън въпростия екран. Ама аз нали вече съм само едно сърдито старче, дето нищо не разбира от нови технологии...
  • 15 Карам бричка

    1 0 Отговор
    Изобщо не поглеждам таблото и нямам никакви проблеми, дори и с КАТ.
  • 16 деменцията джо

    1 0 Отговор
    Колкото повече електроника толкова по добре за производителите. Печелят кoгато продават , печелят от сервизите и резервните части. Тук целта им е да могат колкото си може винаги и постоянно да печелят и то с години. Нагло и лицемерно е като казват ,че новите коли са били много по безопасни , напротив те са много добри за тях постоянно се развалят особено електрониката им а това значи пари . Колите вече не са направени за нуждите на хората а са направени да работиш за тях и постоянно да могат да те изсмукват .От една страна данъците ги увеличават от друга страна , мястото за паркиране, електрониката усложняват поддържането на автомобилите става все по - скъпо вече колите са един вид от най доходните средства .