Отидете към основна версия

46 656 78

Това са петте най-добри двигателя за последното десетилетие

  • двигател на годината-
  • мотор-
  • ferrari-
  • bmw-
  • ford-
  • fiat-
  • volkswagen

"Сърцето" на автомобила се счита за най-важния елемент в една кола - няма значение дали е бензинов, дизелов или дори електрически. Наред с наградата "Автомобил на годината" специализираните журналисти ежегодно провеждат и събитието "Двигател на годината". Именно тези силови агрегати, които печелят най-често въпросната награда правят класацията ни Топ-5 на най-добрите мотори за последното десетилетие.

Ferrari


Така през 2019 г. наградата за двигател на годината отново беше получена от 3.9-литровия V8 на Ferrari, който се инсталира в спортния автомобил 488 GTB. Сред достойнствата на силовия агрегат са висока мощност и икономичност при шофиране в града. Отбелязва се също, че един от най-динамичните серийни турбо двигатели. Именно този мотор получава наградата четири поредни години - от 2016 до 2019 г.

BMW


През 2015 г. 1.5-литровият 3-цилиндров мотор на BMW с турбина с променлива геометрия беше признат за най-добрия двигател. Именно този захранващ агрегат е инсталиран на хибридния спортен автомобил BMW i8. Имайте предвид, че през 2015 г. двигателят стана най-добрият в три категории наведнъж: „Новак на годината“, „Най-добър двигател с работен обем в диапазона 1.4 - 1.8 литра обем“ и „Двигател на годината“.

Ford


Двигател на годината през 2012, 2013 и 2014 е еднолитровият трицилиндров мотор на Ford, носещ името EcoBoost. В продължение на три години този силов агрегат е определян, като най-технологичния и буквално се смята за стандарт сред трицилиндровите агрегати. В същото време за една година хиляди собственици върнаха колите си с еднолитрови двигатели в сервиза поради прегряване, като ремонтите по тях бяха гаранционни.

Fiat


Още едно "бебе" - 0.9-литровият двигател на Fiat, носещ името TwinAir стана "Двигател на годината" през 2011 г. Силовият агрегат има само два цилиндъра и турбина, което му позволява да произвежда 84 к.с. и 107 Нм въртящ момент. В същото време, въпреки скромния си обем, двигателят издава приятен звук по време на работа.

Volkswagen


И накрая, през 2009 и 2010 г. 1.4-литровият турбо двигател на Volkswagen TSI беше признат за двигател на годината. Освен това силовият агрегат беше признат и за "Най-екологичния" двигател. Списъкът с модели, на които се монтира този агрегат, е огромен - SEAT Ibiza FR, модели на Cupra, Volkswagen Polo GTI, Skoda Fabia RS и други автомобили.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 114 гласа.

Свързани новини