Last news in Fakti

11 Април, 2022 08:35 8 793 19

Най-бързите електромобили срещу 20-годишно BMW M5 (ВИДЕО)

  • драг-
  • bmw-
  • m5-
  • e39-
  • tesla-
  • model s plaid-
  • lucid air-
  • dream edition

Как се промениха най-бързите седани за две десетилетия

Най-бързите електромобили срещу 20-годишно BMW M5 (ВИДЕО) - 1

През 2000 г. най-бързият седан на планетата беше BMW M5 от поколението E39, но с напредъка на технологиите балансът на силите се измести в полза на електрическите превозни средства. Сега рекордите за скорост и ускорение се държат от Tesla Model S и нововъзникващите конкуренти на този модел, като най-новия Lucid Air. Но на какво са способни двата най-нови електрически автомобила на фона на седан от старата школа с бензинов турбо двигател. Показваме ви една конфронтация лице в лице.

Представено през 1998 г., BMW M5 с вътрешнозаводски индекс E39 получи V8 двигател за първи път в историята на модела. Бензиновият двигател с атмосферно пълнене произвежда 400 конски сили и в комбинация с шестстепенна ръчна скоростна кутия позволява на луксозния седан да ускори от място до 100 километра в час за 4.8 секунди, а без електронен ограничител на скоростта може да развие почти 300 километра на час.

Такива характеристики направиха M5 E39 най-бързият седан в света. Но през 2022 г. тези цифри изглеждат скромни. Дори въртящият момент от 500 Нм на 20-годишното BMW бледнее в сравнение с електрическите превозни средства. И дори теглото от 1 795 килограма не дава предимство.

Тримоторният Tesla Model S Plaid е по-тежък (2 162 килограма), двумоторният Lucid Air Dream Edition (2 375 килограма) също, но имат предимство в мощността и въртящия момент - 1 020 конски сили и 1 227 нютон метра за Tesla и 1 111 конски сили и 1 390 Нм за Lucid. Самите числа обаче не са толкова важни, колкото способността да ги приложите на практика. Вижте какво се случва в надпреварата по права линия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 7 Отговор
    Стига с "гонки по светофарите", покажете тест "София -Варна" ‼️
    Ще е интересно и варианта тръгване с непълен " резервоар" - повечето ДВГ карат в градовете с около 50% !

    Коментиран от #17

  • 2 долу ес

    13 4 Отговор
    знам само че тази индустрия вече ене немска а азиатска. европа стана като сащ , печат на пари

    Коментиран от #8, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Миро

    23 3 Отговор
    Извинете но пишете глупости. БМВ то е с атмосферен двигател. Това сте го написали. След това пишете че е турбо! М5 е без турбо компресор! Бензиновия осмак е атмосферен без турбо! По принцип ускорението при бензиновите двигатели за разлика от дизела се усеща след 140-160 км. М5 продължава да ускорява отлично. И след 20 години м5 ще е една отлична кола. Колкото до макс скорост съм сигурен че с лекота ще мине 300 км в час.
  • 7 Иванчо l-ви

    20 1 Отговор
    Оффф, ще почна и аз да пиша статии тук. Къде го видя този бензинов турбо мотор бе Авторе ? Е39 и е60 са атмосферки, ф10 М5 вече е турбо.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Е така де!

    11 6 Отговор
    Казваш, че набира добре при високите скорости.

    Както виждаш, осигурили само точно това - минава през старта с 70 мили в час, което е 112 км в час, а двата електромобила тръгват от нула.

    Въпреки това, единият електромобил минава четвърт миля по-бързо от М5. Тоест дори при високите скорости, набира по-бавно от електромобилите.

    За 9,5 секунди ускорява от 112 на старта до 189 километра в час на финала след 400 метра.

    Tesla изминава същите 400 метра, като тръгна от спряло положение за 9,3 секунди, като скоростта на финала е 245км/ч.

    "По принцип ускорението при бензиновите двигатели за разлика от дизела се усеща след 140-160 км. М5 продължава да ускорява отлично."

    Е колко отлично да ускорява в такъв случай? Никой не оспорва, че това е добро ускорение, но е било отлично преди 20 години. На ден днешен отличниците са съвсем други. Времената се менят. Свиквайте.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Объркал си се нещо

    8 5 Отговор
    В тази индустрия има един безспорен лидер и той не е азиатски, а се казва Тесла.

    И ако писателите в това издание имаха топки, щяха да публикуват статии за откриването на двете нови фабрики на тази фирма, които откриха само в рамките на последните 20 дни, които ще променят автомобилната индустрия и ще влязат в историята.

    Защото точно това е продуктът на Тесла, а не някакъв електромобил който е най-бързия сериен автомобил на планетата. Продуктът са фабриките, които могат да бъдат изграждани много бързо и са машините които правят машините.

    Дори азиатците не могат да ги бият на този фронт за бързо изграждане на мощности за производство. Тесла е лидер в производството на електромобили дори в Китай и единственият модел който до миналата година ги биеше по количество, е модел който струва 4000 долара и е трудно да се нарече автомобил.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Нов прочит

    9 0 Отговор
    Вече изразът " този ме изпревари все едно съм спрял" придобива съвсем ново значение!
  • 14 нека ви кажа

    8 3 Отговор
    Срамота е да сравняване технология от 2000г със съвременните електрички. Онези хора са постигнали тези параметри преди повече от 20 години и сега вижте новите технологични чудеса с батерии, колоко сапо-добри. Ами тези инженери що не се опънаха тогава преди 20 години. Срамота. Бавареца е истинска класика на технологиите за периода си. Не са сравними във времето и технологиите.

    Коментиран от #16

  • 15 Ти да видиш

    4 0 Отговор
    Вече изразът " този ме изпревари все едно съм спрял" придобива съвсем ново значение!
  • 16 Е така де

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "нека ви кажа":

    Ами нали затова сравняват най-добрите технологии сега с най-добрите технологии преди 20 години.

    Нали идеята е да се види колко е напреднало автомобилостроенето за 20 години и да си направим някакви изводи какви ще са след още 10-20 години.

    Само си представете след само 10 години някой как се гаври с теслата от клипа с още по-брутални разлики в ускорението.

    Ако си спомняте, старата максима гласеше, че ускорението не може да е по-бързо от свободното падане и физически е невъзможно един автомобил да ускори за по бързо време, отколкото да спре. Както виждате тези митове бяха разбулени. Колко ли още изненади ни чакат.
  • 17 3-фазния

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Байно обърни плочата, че звучиш кат народна мелодия..

  • 18 васик атанасова

    5 0 Отговор
    ел колите са скучни и предназначени за възрастни хора
    кола без душа това са електрическите коли
  • 19 Plimp

    0 0 Отговор
    що за тъпо сравнение