Отидете към основна версия

21 922 27

Защо умните шофьори използват "антидъжд" препарати и през зимата

  • антидъжд препарат-
  • автохимия-
  • зима-
  • съвети-
  • автомобили

Всеки знае (поне в общи линии) за какво са предназначени всички видове средства, които са включени в групата на автохимичните препарати, наречени "против дъжд". Но малко хора са наясно, че тези препарати могат успешно да се използват не само през лятото, но и през зимата.

Като начало, нека си припомним, че всъщност този вид вещество е „против дъжд“. Това е съединение, което собственикът на автомобила нанася върху стъклото и каросерията на своя автомобил, за да подобри водоотблъскващите свойства на тези повърхности. Водата се задържа по-малко върху тях, а с нея и мръсотията. Факт е, че след обработката срещу дъжд върху стъклото (или каросерийните панели) се образува тънък хидрофобен филм.

Типичният "антидъжд" препарат съдържа различни полимерни вещества, силикони, добавки и органичен разтворител. След като "лекарството" се нанесе върху повърхността, разтворителят се изпарява и върху стъклото остава полимерен филм, който, наред с други неща, запълва всички микрограпавини. Различните производители на "антидъжд" препарати използват различни видове добавки, които увеличават т.нар. течливост (за ефективно запълване на неравностите), водоотблъскването, а също така правят филма по-устойчив на външни влияния.

Първите такива препарати са произведени предимно от американски компании. Сега те се произвеждат от почти всички големи марки, присъстващи на световния пазар за автохимия. Повечето продукти против дъжд се продават чрез реклами, в които се твърди, че водата и мръсотията от пътя пролет/лято/есен моментално отскачат от обработено предно стъкло. В същото време то се замърсява много по-малко, а чистачките работят много по-ефективно.

Но "печените" шофьори отдавна са разбрали, че ледът и снегът през зимата също са вода. И ако "антидъжд" препарата отблъсква течната форма на това вещество, тогава защо да не е ефективно и срещу замръзнала вода? Трябва да знаете, че стъклата, обработени с „антидъжд“ препарат през зимата, отблъскват по-добре и солената пътна киша. Но има и друг ефект от употребата на такива "лекарства". Оказа се, че ледът върху стъклото обработено с "антидъжд", се почиства доста по-лесно, отколкото от точно същото стъкло без такова покритие.

Толкова добре, че понякога дори само чистачките на автомобила са достатъчни, при това без да се налага да чакате стъклото да се размрази с помощта на общото загряване на запалената кола. Единственото предупреждение е, че "антидъжд" препаратът трябва да се прилага само върху много добре измито и сухо стъкло. А през зимата тази възможност не се отдава на всеки.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 39 гласа.

Свързани новини