Last news in Fakti

7 Януари, 2022 15:38 21 353 27

Защо умните шофьори използват "антидъжд" препарати и през зимата

  • антидъжд препарат-
  • автохимия-
  • зима-
  • съвети-
  • автомобили
Защо умните шофьори използват "антидъжд" препарати и през зимата - 1

Всеки знае (поне в общи линии) за какво са предназначени всички видове средства, които са включени в групата на автохимичните препарати, наречени "против дъжд". Но малко хора са наясно, че тези препарати могат успешно да се използват не само през лятото, но и през зимата.

Като начало, нека си припомним, че всъщност този вид вещество е „против дъжд“. Това е съединение, което собственикът на автомобила нанася върху стъклото и каросерията на своя автомобил, за да подобри водоотблъскващите свойства на тези повърхности. Водата се задържа по-малко върху тях, а с нея и мръсотията. Факт е, че след обработката срещу дъжд върху стъклото (или каросерийните панели) се образува тънък хидрофобен филм.

Типичният "антидъжд" препарат съдържа различни полимерни вещества, силикони, добавки и органичен разтворител. След като "лекарството" се нанесе върху повърхността, разтворителят се изпарява и върху стъклото остава полимерен филм, който, наред с други неща, запълва всички микрограпавини. Различните производители на "антидъжд" препарати използват различни видове добавки, които увеличават т.нар. течливост (за ефективно запълване на неравностите), водоотблъскването, а също така правят филма по-устойчив на външни влияния.

Защо умните шофьори използват "антидъжд" препарати и през зимата

Първите такива препарати са произведени предимно от американски компании. Сега те се произвеждат от почти всички големи марки, присъстващи на световния пазар за автохимия. Повечето продукти против дъжд се продават чрез реклами, в които се твърди, че водата и мръсотията от пътя пролет/лято/есен моментално отскачат от обработено предно стъкло. В същото време то се замърсява много по-малко, а чистачките работят много по-ефективно.

Но "печените" шофьори отдавна са разбрали, че ледът и снегът през зимата също са вода. И ако "антидъжд" препарата отблъсква течната форма на това вещество, тогава защо да не е ефективно и срещу замръзнала вода? Трябва да знаете, че стъклата, обработени с „антидъжд“ препарат през зимата, отблъскват по-добре и солената пътна киша. Но има и друг ефект от употребата на такива "лекарства". Оказа се, че ледът върху стъклото обработено с "антидъжд", се почиства доста по-лесно, отколкото от точно същото стъкло без такова покритие.

Толкова добре, че понякога дори само чистачките на автомобила са достатъчни, при това без да се налага да чакате стъклото да се размрази с помощта на общото загряване на запалената кола. Единственото предупреждение е, че "антидъжд" препаратът трябва да се прилага само върху много добре измито и сухо стъкло. А през зимата тази възможност не се отдава на всеки.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ве5г45ъ35

    21 15 Отговор
    Хайде на рекламата. Снимките, които посочвате са нереални. Фотошопа си е свършил работата :)

    Коментиран от #10, #18

  • 2 психо

    26 4 Отговор
    ефекта е много по краткотраен отколкото обещават. има и едни лепенки за страничните огледала, който обещават да отблъскват водата ама само обещават...
  • 3 Гост

    19 12 Отговор
    Има ефект при стари надраскани стъкла. Препарата запълва с нано частици микро драскотините и прави водата да се стича по-лесно. По-добре си сменете предното стъкло и чистачките, и пускайте чистачките само на мокро стъкло за да го драскат по-малко.

    Коментиран от #4, #12

  • 4 kkk

    32 7 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Много искам да те видя как плащаш 1700лв. за предно атермично стъкло, с подгряване и сензори за дъжд/светлина на 15 годишна кола- тъкмо толкова струва стъкло на читава фирма (да кажем Пилкинтън) и то БЕЗ монтажа който е над 300лв.

    Коментиран от #25

  • 5 xyz

    31 2 Отговор
    Бързо и лесно се нанася, ефектът е много добър, на опаковката е указано да се подновява всеки месец, но пропускам през няколко, над 80км\ч капките дъжд се отнасят назад, без да включвам чистачки.
  • 6 Ицо

    25 7 Отговор
    Колеги, пробвал съм подобен препарат, наистина има ефект. Изминах за един ден около 500км в дъждовно време и пуснах чистачките само веднъж. През останалото време водата става на едри капки и просто се стича или излита (задиси от скоростта) от стъклото.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 qwerty

    10 15 Отговор
    Най-важното през зимата е колата да се измие някъде в края на септември и след това около края на месец май, следващата година. Всичко друго е за да ви вземат парите. Стъклата може да ги забърсвате безплатно на бензиностанциите.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 kkk

    9 13 Отговор

    До коментар #6 от "Ицо":

    Жа.лки лъ.жливи нед.о.носчета, а да кажете нещо за размазването от чистачките на "великите" препарати и каква мъка е после да се кара вечер?

    Такъв препарат- само на страничните и задното стъкло (на седан) + на фаровете. Ако щете и ламарините си мажете- стига да не го размазват чистачки може да се намери приложение.

    Коментиран от #14

  • 10 Съвест

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "ве5г45ъ35":

    Снимките са леко пипнати, но ефекта особено с качествен препарат (не с такъв от левчето) е страхотен, при каране на магистрала и лек дъждец съм пътувал над час без чистачки, защото водата просто се отмива. Особено ефективно е за задното стъкло, когато при дъдж чистачката не може да смогне заради мръсотията и водата, а с това може изобщо да не я ползваш и да си виждаш назад.
  • 11 квертц

    13 5 Отговор

    До коментар #7 от "qwerty":

    И май месец заедно с мивката сменяш и прагове и вежди .. А прахта си я носиш, че да я подишат хората, за какво си я събирал цяла зима, нал тъй ? На такива хора трябва да им се отнемат колите ...
  • 12 хаха

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    И за какво ми е тази простотия? Да пестя чистачките ли?

    Коментиран от #15

  • 13 умен

    5 4 Отговор
    Аз си ползвам чистачките и такива антидъжд чудеса не ми трябват
  • 14 Съвест

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "kkk":

    Да, с препаратите от левчето е така, дай 10 лв за такъв и чистачките ще видиш как работят - супер бързо и с едно минаване все едно си събрал водата с кофата, вечерта се вижда кристално, особено когато вали вечер има голяма разлика.

    Коментиран от #21

  • 15 Съвест

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "хаха":

    Стига ти да имаш по-малко капки вечерно време докато вали и да видиш навреме пешеходеца с тъмни дрехи как притичва пред теб.

    Коментиран от #16

  • 16 хаха

    7 14 Отговор

    До коментар #15 от "Съвест":

    Чудя се как през последните 100 години шофьорите са успявали да карат без това чудо неземно. Сигурно като завали нощем шофьорите са газили хора наред

    И за колко лева я подаваш тази глупост? Че си я хвалиш толкова

    Коментиран от #17

  • 17 Име

    18 1 Отговор

    До коментар #16 от "хаха":

    Те и без много други пасивни и активни помощници са живели, но първо не се е карало толкова бързо и второ подобни неща могат да спасят живот. Ама такива дървени философи като теб - бол.
    Освен това стаията е за въпросния препарат през зимата, за дъжда ефекта го знаят всички.
  • 18 Име

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "ве5г45ъ35":

    Каква реклама бе, статията е полезна за мен и за други, като мен. Да виждаш някъде продуктово позициониране, дори и намек няма, а такива препарати има десетки.
  • 19 ComfortablyNumb

    3 4 Отговор
    Препаратите са много ефективни. И аз подходих към тях скептично но разликата е драматична. Тоя препарат който използвах освен нанасянето на слои ( никой не ти казва точно от какво, търговска тайна ) още изчиства стъклото от варовик и какво да е друго като останки от насекоми, масла, който го правят неравно и така задържа вода ( капките се търкалят по трудно заради капилярните ефекти на неравността) и също минаването на чистачките не върши тая работа като при идеално чисто стъкло. Според мен това е основния ефект от доста по чистото стъкло.
  • 20 така е

    14 4 Отговор
    В днешно време не се срещат често вярни реклами.Изключителен ефект има такъв препарат.Особено ефикасен е през нощта на магистрала над 80кмч.При пороя през декември,довел до наводнения минах 300км през нощта и включвах чистачки само под 80кмч.Налагаше се заради проливния дъжд да се намалява заради локвите.Изключителен ефект и помощ. Чудно ми е умниците, които не са виждали такъв препарат как може да дават мнение.И как дядо им е карал без това Трабанта.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Шаран БГ

    3 5 Отговор
    Ч“удесни препарати –– отблъскват водата или не - не знам. При всички случаи отблъскват стотинките от джоба ми !!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ТЕРО

    4 4 Отговор
    А пък Гениалните си пускат чистачките ("против дъжд" - хаха)
  • 25 Моето оригинално

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "kkk":

    точно с такъв сензор е 380 лева. С поставянето 500

    Коментиран от #26

  • 26 Коня

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Моето оригинално":

    Искам да ми пратиш линк с атермично(соларно) стъкло със сензори за дъжд и светлина за 300 лв. Айде стига глупости
  • 27 Хондаджия

    0 0 Отговор
    Мотул Рейнауей - има го в Бриколаж. Върши страхотна работа. При скорост над 90 изобщо не се налага да пускаш чистачки