Отидете към основна версия

27 451 49

Защо не трябва да махате катализатора на автомобила

  • катализатор-
  • съвети

В интернет има много истории за това как стар каталитичен преобразувател се е разпаднал, което е довело до повреда в автомобилния двигател. Колко реални са подобни истории, защо изобщо е необходим катализатор в колата и какви недостатъци има тази важна част? Нека се опитаме да отговорим на всички въпроси, които вълнуват шофьорите.

1. За какво служи?

Всичко е много просто. Катализатор (KN) на автомобилите е необходим за доизгаряне на най-вредните и опасни отработени газове. Всъщност единствената му цел е поне някакъв вид опазване на околната среда. В Европа автомобилите трябва да бъдат оборудвани с катализатор от 1975 година, но както добре знаем у нас това правило не важи. В основата си това е просто метална тръба с керамично покритие, инсталирана в изпускателната система на автомобила. По време на работа каталитичният преобразувател се нагрява до 800 градуса, което позволява на ауспуха да разгражда най-опасните ароматни съединения на CO2.

2. Има ли някакви реални недостатъци?

Да, има обаче, на общия фон те са незначителни. Всеки каталитичен преобразувател ще намали мощността на двигателя на автомобила. Вярно е, че спадът в конските сили е едва забележим, тъй като е 2-3%. За по-голямата част от потребителските, непрофесионални автомобили, ползите от каталитичния преобразувател са много по-големи и по-важни от мощността на мотора. Всички други проблеми с KN, включително „разпадането на керамиката“ с последващото ѝ навлизане в двигателя, са пресилени и силно преувеличени.

3. Защо не трябва да го премахваме?

Тъй като често изказваният проблем, че KN уж е способен да повреди двигателя, е пресилен. Ако нещо се случи със стария катализатор, винаги има и някаква друга причина. И най-често самият шофьор е виновен за повредата. Към днешна дата няма нито едно убедително доказателство, което да показва, че именно разпадащият се катализатор причинява повреди по двигателя . Риторичен въпрос: Как натрошената керамика от изпускателната система ще попадне в цилиндрите на двигателя?

4. Защо някой изобщо би ни посъветвал да направим тази откровена глупост?

Първо, историите на ужасите за разрушените катализатори вече се самовъзпроизвеждат и набират все повече популярност. Второ, блогърите активно ги повтарят, като използват предимно непроверена информация. На трето място (но първо по важност), премахването на катализаторите е от полза за гаражните майстори, които често участват в продажбата на катализатори, които, заради ценните метали в тях, струват прилични пари. В 9 от 10 случая премахнатият катализатор не се дава на собственика.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 56 гласа.

Свързани новини